Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:54, 4. 5. 2015.

| Ekonomija

Nova deponija na proleće 2016. godine

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Deponija-7.jpg
"Medijana" će dovoziti smeće i na novu deponiju; Foto: Arhiva JV

Iako je ranije bilo najava da bi nova deponija “Keleš” nadomak Niša trebalo da profunkcioniše krajem jula ove godine, iz Regionalne razvojne agencije “Jug” koja je nosilac projekta kažu da bi to trebalo da se desi na proleće naredne godine.

Gradsko veće usvojilo je koncesioni predlog koji će za petnaestak dana, putem oglasa, biti ponuđen svim zainteresovanim preduzećima, koja bi sa Nišom, kao nosiocem projekta, želela da sklope ugovor o javno-privatnom partnerstvu.

Oglas će biti dostupan i u srpskim glasilima, ali i u glasilu Evropske unije, 100 dana od dana raspisivanja. Nakon toga biramo najbolju firmu koja je ispunila sve uslove i koja je najbolje ocenjena i njoj će biti ponuđeno da potpiše ugovor. Računamo da će im trebati jedno 4 do 5 meseci da krenu sa radovima na novoj deponiji - kaže direktor Regionalne razvojne agencije “Jug” Bojan Avramović.

Deponija će, kako je već od ranije poznato, biti smeštena na lokaciji “Keleš”, nedaleko od postojeće deponije “Bubanj”.

Avramović pojašnjava da će, i pored toga što će biti formirano novo jsavno preduzeće “Niški region”, smeće i dalje odvoziti “Medijana”.

Ipak, računi za komunalije će dobiti novu stavku koja, tvrdi direktor RRA, neće biti veća od 4 dinara po kvadratu.

Prosto smo tako pripremili ugovor da bilo koje preduzeće da dođe ne može da ide iznad te cifre. Može samo niže. Novo javno preduzeće “Niški region” biće zaduženo samo za novu deponiju, dok će “Medijana” odvoziti smeće - kaže Avramović.

Iako oglas još nije zvanično objavljen, Avramović kaže da zainteresovanih firmi ima i da dolaze is brojnih zemalja, kao što su Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Švajcarska, Južna Koreja, Francuska, Austrija, Češka, Rusija, Italija i Indija.

Sve vodeće svetske kompanije su tu. Ovo je prva koncesija za deponiju u Evropi i nije finansirana iz fondova Evropske unije. Ne postoji ograda da mora da bude tehnologija EU. Zato je ovo projekat kome mogu da pristupe sve kompanije - kaže Avramović.

Podsetimo, postojeća deponija “Bubanj” je prepunjena i 3 od 4 polja za odlaganje otpada su zatvorena, a poslednje je u funkciji na osnovu posebnog odobrenja inspekcija.

Nova deponija “Keleš”, koja bi delom bila na teritoriji Niša, a delom na teritoriji Doljevca, prihvataće smeće iz Niša, kao i iz Doljevca, Gadžinog Hana, Merošine, Aleksinca, Svrljiga, Sokobanje i Ražnja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tuponja

    16:22 // 5. 5. 2015.

    Cena eksproprijacije 240 din/m2 jos malo pa dzaba . . .

  • Двери Ниш

    10:55 // 5. 5. 2015.

    Све везано за ову тему итекако смрди кад га решавају политичке партије а не струка.Поготово због новог ЈП и ових ''само'' 4 динара по м2. Треће,каснимо са овом темом већ 20 година.

  • Max Vespertine

    10:47 // 5. 5. 2015.

    Pa rekao je Acko Veliki da ce da nam krenu med i mleko od 2016, to se odlaze da bi smo imali gde da trazimo hranu po EU standardima i u vremenskom roku, da se ne lomataju penzioneri po kontejnerima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: