Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:53, 28. 3. 2010.

| Ekonomija

Nova linija sa niškog aerodroma

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
foto: www.jetphotos.net

Hrvatska avio kompanija trebalo bi već početkom maja da uspostavi redovnu liniju Niš-Rijeka, rekao je za Južne vesti direktor riječkog aerodroma, Mladen Pasarić.

Pasarić kaže da će, ukoliko do dogovor bude postignut, avioni Adria vingsa leteti tri puta nedeljno.

- Rijeka je jako dobro povezana pre svega sa Nemačkom. Iz Rijeke se leti za Keln, Študgart, Hanover, Berlin.. leti se za Skandinaviju, tako da će i putnici koji žele ka tim destinacijama moći da putuju preko Rijeke - kaže Pasarić.

Adria vings je avio kompanija, koju su početkom 2008. godine formirali bivši radnici Er Adrie, prve privatne avio kompanije u Hrvatskoj, koja je prestala sa radom 2007. godine kada je ostala bez dozvole za let.

Broj polazaka sa aerodroma Konstantin Veliki biće povećan već od ponedeljka, 29. marta, kada počinje da se primenjuje letnji red letenja.

Montenegro erlajns uveo je dva nova leta, pa će crnogorski avioni iz Niša ka Podgorici leteti svakodnevno, dok će italijanski Vind džet početi da leti dva puta nedeljno za Bolonju, i to ponedeljkom i petkom.

Letove sa aerodroma Konstantin Veliki u svojoj ponudi tokom leta imaće i turska avio kompanija Atlas džet, čiji su avioni i ranijih godina čarter letovima prevozili putnike do turskih letovališta.

Jat ervejs oktobra 2009. godine ukinuo je letove iz Niša. Redovan avio saobraćaj ponovo je uspostavljen 26. decembra dolaskom u Niš Vind džeta, čiji su avioni jednom nedeljno leteli za Bolonju. Dva meseca kasnije, 24. decembra, i avioni Montenegro erlajns počeli su sa letovima pet puta nedeljno.

Cene i uslovi putovanja

Niš - Podgorica

Po redu letenja avioni Montenegro erlajns iz Podgorice za Niš poleću u 18:00h, a za Podgoricu iz Niša u 8:15 ujutru, sedam dana u nedelji. Let traje 45 minuta.

Letovi iz Niša ka Crnoj Gori usklađeni su sa redom letenja Montenergo erlajnsa ka ostalim evropskim destinacijama, pa je iz Niša moguće leteti i direktno do Franfurta, Moskve, Dizeldorfa, Rima, Beča, Ciriha i Londona. Cena povratne karte do ovih destinacija, sa svim pripadajućim taksama, je 199 evra. Jedini izuzetak su letovi iz Niša za Pariz, gde je cena 229 evra.

Putnici u ekonomskoj klasi imaju pravo na 20 kilograma besplatnog prtljaga, a u biznis 30 kg. Deca starija od 2 godine imaju pravo na istu količinu besplatnog prtljaga kao i odrasli. Deca do 2 godine starosti, koja nemaju pravo na sjedište, imaju pravo na 10 kg besplatnog prtljaga, kao i na jedan komad dečjih kolica na sklapanje (koja se obavezno čekiraju kao predati prtljag), ili dečju nosiljku.

Invalidima invalidska kolica ili druga neophodna pomagala neće biti naplaćena kao višak prtljaga.

Montenegro erlajns dozvoljava samo jedan komad nepredatog (kabinskog) prtljaga po putniku, težine do 10 kg, maksimalnih dimenzija 55x40x20cm, koje uključuju točkove, ručke i spoljne džepove. Zbir dimenzija ne sme da pređe 115cm. Ova količina ručnog prtljaga je besplatna.

 

Bolonja (Forli) 

Vind džet leti dva puta nedeljno ka Bolonji. Avion iz Italije kreće ponedeljkom i petkom u 10:10h, a za Bolonju se iz Niša vraća istog dana u 12:20. Let traje sat i 20 minuta. 

Cene avio karata od Niša do Bolonje, razlikuju se u zavisnosti od toga kada su kupljne. Prvih 10 putnika na svakom letu povratnu kartu plaća svega 16 evra. Narednih 60 karata prodavaje se po ceni od 37, dok je cena preostalih 30 karata 59 evra.

U ovu cenu uračunat je prevoz jedne torbe maksimalne težine 20 kilograma, koja ide u prtljag aviona i jedne torbe maksimalne težine 10 kilograma, koju, kao ručni prtljag, putnik može da ponese sa sobom u avion.

Na pomenute cene, potrebno je platiti aerodromske takse koje u Nišu iznose 14, a na aerodromu Forli 15,6 evra. To znači, da će oni koji na vreme budu rezervisali putovanje, povratnu kartu od Niša do Bolonje platili svega 45 evra.

Po istom sistemu prodaju se i karte u jednom pravcu. Prvih 10 putnika plaća put 9 evra. Narednih 60 putnika karta do Italije koštaće 25 evra, dok je cena preostalih 30 karata u jednom pravcu 39 evra.

Reč je o kartama koje se mogu kupiti u ovlašćenim turističkim agencijama.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djole

    12:42 // 29. 3. 2010.

    Kap po kap - puna čaša, samo napred ne osvrći se u prošlost. Biće tu lepih avio linija

  • Vladimir Djordjevi

    23:36 // 28. 3. 2010.

    Sjajna vest!
    Rijecki, bas kao i nas aerodrom nije u sjajnoj poziciji. U februaru su imali svega dvadesetak putnika. Jasno je da pokusavaju da podignu saobracaj na odrzivi nivo, tu im je saradnja sa nama neka vrsta strateskog partnerstva. Zapravo, Aerodrom Konstantin Veliki je neka vrsta dobrog primera slicnim aerodromima u okruzenju kako treba raditi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: