Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 27. 4. 2019.

| Ekonomija

Nova najava za "Niš - pametni grad" - 3 komunalna servisa prva u projektu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
bulatović kina
Dozirani detalji o projektu, čeka se povratak gradonačelnika; Foto: Grad

Od 7 koliko će biti testirana, kako navode iz Kabineta gradonačelnika, 3 komunalna servisa biće izabrana za projekat "Niš - pametni grad" koji treba da realizuju Vlada Srbije i kineska kompanija Huavej. Rokovi nisu precizirani, kao ni to koji su komunalni servisi u igri za ovaj ambiciozni projekat. Kineska delegacija dolazi u Niš da "snimi" stanje na terenu.

Potpredsednik komapnije Huavej Li Đijan istakao je da će delegacija te kompanije u naredne 4 nedelje posetiti Niš, kako bi na terenu razmotrili koji bi komunalni servisi bili najpogodniji za implementaciju projekta "pametnih gradova".

Niš bi mogao biti dobar primer razvoja koncepta "pametnih gradova" ne samo u Srbiji, već i u Evropi - naveo je Đijan, kako prenose iz Kabineta gradonačelnika.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović naveo je da je načelno dogovoreno da Niš bude prva lokalna samouprava u Srbiji u kojoj bi trebalo da bude realizovan projekat pametnih gradova.

U tom smislu ćemo u narednom periodu odabrati 3 komunalna servisa od testiranih 7, koji će biti obuhvaćeni pilot projektom. Projekat pametnog grada će u budućnosti znatno olakšati svakodnevni život stanovnika Niša - rekao je Bulatović.

Preciznije informacije o komunalnim servisima koji treba da uđu u projekat digitalne transformacije Niša, iz Kabineta gradonačelnika zasad nisu dali, ali ih najavljuju po povratku gradonačelnika iz Pekinga gde učestvuje na međunarodnom samitu "Jedan pojas - jedan put".

Podsetimo, pre 3 dana potpisan je memorandum o razumevanju između kineskih i srpskih predstavnika u kojem se navodi da Niš, Novi Sad i Beograd treba da postanu "pametni gradovi".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prljavi novac

    14:46 // 29. 4. 2019.

    I socijalisti su vodili pametnu politiku sa Rusima i sa Kinezima pa se desio rat.

    • Jabre

      23:29 // 7. 5. 2020.

      To je zato što je NATO radio još od 60-70 godina na uništenju Jugoslavije, specifično je Nemačka bila gonilačka sila. I iskoristili su raspad SSSR-a i Varšavskog pakta da dokrajče posao.

  • Strane kompanije i prsluci

    11:50 // 28. 4. 2019.

    Dok cekamo rezultate Brexita da se za to vreme opametimo uz najjacu ekonomsku silu na svetu. Gde su Kinezi a i mi bili pre Brexita.

  • drax

    11:00 // 28. 4. 2019.

    O Turci vratite se

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: