Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 25. 12. 2013.

| Ekonomija

Nova poskupljenja tortura za Nišlije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
forum23.jpg
Stojčev (levo) i Jovanović (desno) zabrinuti za potrošače u narednoj godini, foto: MCN

U godini kada je Narodna banka Srbije objavila najmanju inflaciju u poslednjih 40 godina, Nišlije su dobile nova poskupljenja. U Centru za zaštitu potrošača “Forum” ovo ocenjuju kao nekorektno.

Poslednjih dana u Nišu najavljena su poskupljenja autobuskog prevoza, taksija, poreza na imovinu. Uvodi se i nova komunalna taksa, a već funkcioniše i nova, skuplja parking zona.

Sekretar “Foruma” Perica Stojčev kaže da su nameti sve veći, a da za to nema osnova.

- Namet na naše potrošače je sve veći i veći. Smatramo da su neopravdani i nekorektni zahtevi za povećanje cena komunalnih usluga u godini koja je, prema saopštenju guvernerke bila najuspešnija - kaže Stojčev.

korpa Potrošačka korpa sve skuplja, zarade sve niže i neredovnijePrema statističkim podacima za mesec septembar potrošačka korpa je iznosila 65.000 dinara, a prosečna NETO zarada po zaposlenom u Nišu bila je 37.760 dinara.

Stojčev objašnjava da je, na osnovu ove statistike, jedna prosečna plata dovoljna tek za nešto više od polovine potrošačke korpe.

- To je katastrofalno stanje. Niški potrošači su ugroženi i izloženi torturi i diktaturi i pitanje je koliko će oni izdržati - objašnjava Stojčev.

Dodatni problem je, kaže Stojčev, velika nezaposlenost u Nišu. Zbog novog Zakona o radu otpuštanje radnika je još lakše, a sekretar “Foruma” upozorava da u narednoj godini može doći do značajnog pada životnog standarda, što može ugroziti i osnovnu egzistenciju potrošača.


Nova pravila za javno komunalna preduzeća

Predsednik Centra za zaštitu potrošača “Forum” Jovan Jovanović ukazao je na netransparentnost u radu javnih preduzeća, ali i na neprikazivanje načina formiranja cena i previsoku stopu amortizacije.

- Tražimo da se godišnji izveštaji rada javnih preduzeća postave na sajt Grada Niša i tražimo da preduzeća na svojim sajtovima objave način formiranja cena - rekao je Jovanović.

On je pozvao sva javna preduzeća da se pridržavaju Člana 88. Zakona o zaštiti potrošača koji glasi da je trgovac dužan da potrošača obavesti o promeni cena, najkasnije mesec dana pre početka primene promenjenih cena. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    12:49 // 30. 12. 2013.

    Treba smeniti gradonacenlinka i sve oko njega. Nis treba da stvori vladu od sposobnih ljudi sa uspesima i iskustvima a ne da vraca neuspesne kao sto je npr. Mile Ilic i njemu slicni.

  • Branislav Petrović

    08:35 // 26. 12. 2013.

    Bravo,ocenili kao nekorektno i ...dovidjenja do nove konferencije za štampu i slikanja.

  • nislija

    22:36 // 25. 12. 2013.

    ma ovaj peosek je isti kad ja jedem pecenje a drugi klot pasulji na kraju prosecno se dobro hranimo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: