Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 4. 3. 2013.

| Ekonomija

Nova šansa za nišku poljoprivredu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
plastenik.jpg
Plastenik, ilustracija, foto: timesofisrael.com

Izraelska kompanija “Orgil” spremna je da izgradi najmodernije plastenike za proizvodnju organske hrane na 50 hektara površine, a Grad da ustupi zemlju u ataru sela Gornja Toponica.

Projekat “Sunčana dolina” za cilj ima proizvodnju kvalitetne organske hrane. Izraelska kompanija bi izgradila plastenike i uposlila radnike koji bi obrađivali zemlju.

Ideja je da se zemljište investitoru iz Izraela ustupi na 30 godina, nakon čega bi ono bilo vraćeno Gradu sa svim objektima koji su na tom prostoru u međuvremenu izgrađeni.

- Opštine imaju obavezu da obezbede posebno zemljište, određen broj hektara zemljišta na kojima će biti locirani plastenici. To zemljište ostaje i dalje u vlasništvu opština samo će biti jedan period na raspolaganju u realizaciji projekta - kaže Goran Kostić direktor projekta.

satstanak Sastanak u Gradskoj kući

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je priča “potpuno realna” i da se realizuje uz podršku Vlade Srbije.

- Mislim da će uz podršku koju evidentno imamo ceo projekat biti pokrenut vrlo brzo - rekao je gradonačelnik.

On je dodao da će Izraelcima najverovatnije biti ponuđene parcele u ataru sela Gornja Toponica, a projektom je predviđeno i uzimanje kredita.

- U ovom trenutku imamo prostora za takva zaduženja i to je ono gde ja pristajem i hoću da zadužim grad, samo za proizvodnju i za otvaranjenovih radnih mesta - kaže Perišić.

Sa predstavnicima izraelske firme bila je i Olga Belkova vlasnica i direktor privatne kompanije "Balkan Invest Consult Group" koja se bavi privlačenjem ruskih investitora u republiku Srbiju i Crnu Goru. 

Projekat “Sunčana dolina” do sada je pokrenut u Bojniku i Leposaviću. Investicija u Bojniku vredna je sedamdeset pet miliona evra, gde je podignuto 50 hektara specijalnih plastenika, u kojima je prinos veći i do 100 puta, nego na otvorenom polju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: