Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 12. 6. 2023.

| Ekonomija

Nova turska fabrika u Leskovcu - u avgustu, biće u septembru

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Erenli Leskovac
Treće obećanje za otvaranje Erenlija; foto: M. M.

Nakon što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nekoliko puta najavljaivali otvaranje turske fabrike Erenli, ona bi sada po rečima vlasnika Fikreta Aynibe trebalo da bude otvorena krajem avgusta ili početkom septembra, pošto je do sada, kako kaže, završeno 95% neophodnih radova.

Da će pogon kompanije za proizvodnju sistema za cirkulaciju tečnosti u automobilskoj industriji stići u Leskovac najavio je predsednik Vučić još marta prošle godine, kada je rekao i da bi u roku od 3 meseca posao trebalo da dobije 340 radnika.

Nakon njega, u prognozu oko toga kada bi investicija vredna 16,6 miliona dinara trebalo da bude otvorena uključio se gradonačenik Leskovca Goran Cvetanović, pa je tako otvaranje Erenlija prvo sprečio rat u Ukrajini, da bi posle toga otvaranje trebalo da se desi u maju.

Ipak, da je konačno došlo vreme da leskovačka Zelena zona postane bogatija za još jednu kompaniju koja se bavi auto-industrijom najavio je vlasnik turske kompanije Fikret Ayniba, koji je bio gost na sastanku prvog čoveka Grada i privrednika.

95% je spremno za otvaranje, planiramo da predamo dokumentaciju za preliminarnu dozvolu za dve nedelje. U julu posle dobijanja struje i gasa planiramo da krene testna proizvodnja, dok krajem avgusta ili početkom septembra očekujemo i svečano otvaranje - rekao je vlasnik Erenlija.
Dodao je da sada u toj fabrici na održavanju radi 33 radnika, kao i da bi uskoro treablo da dostignu brojku od 100 zaposlenih.


Leskovačkim privrednicima problem ekološka inspekcija, putevi, voda i struja

Osim o fabrici Erenli na sastanku Cvetanovića i privrednika govorilo se i o problemima sa kojima se susreću, a neki od njih su ekološka inspekcija koja nedozvoljava farbanje na otvorenom, ali i nedostatak vode i struje, kao i vrlo loše stanje pojedinih ulica u kojima posluje veliki broj kompanija. 353948030_937017660720544_1245712952827389845_n Privrednici saopštili probleme koje imaju; foto: M. M.

Mi imamo problem sa ekološkom inspekcijom, legalno kupimo farbu, razređivač, ali ne možemo da farbamo jer nam dođe inspekcija i zatvori nam gradilište. Neke stvari se dešavaju da nas domaće privrednik gaze. Uzeli smo zemljište duž auto-puta, pored nadvožnjaka Ančiki, najavljeno je rušenje i radovi nikako da krenu. Mi ne možemo da isporučimo porudžbinu jer dođu i zatvore nas i ne možemo da ofarbamo proizvod, a nezavršen niko neće da kupi - rekao je Goran Đorđević.

Problem ima i veliki broj privatnih preduzetnika čiji se poslovni objekti nalaze u Durmitorskoj ulici, gde je osim dotrajalog asfalta i velikog broja rupa problem i voda koja je samo za tehničku upotrebu. 354010762_1937523189928031_4893484386380532320_n Gradonačelnik privrednicima ostavio i broj telefona; foto: M. M.

Ja sam bio frapiran da nemate vodu od 2011. godine. Imovinsko-pravni odnosi su problem, ali su oni rešeni, ne radi se o velikoj investiciji, oko 2,5 miliona dinara. To je oko 250 metara, radi se o ulazu u grad, tako da obećavam da ćemo taj problem u tekućoj godini rešiti - odgovorio je Cvetanović.

Leskovački privrednici imaju problema i sa strujom i nerešenim imovinskim odnosima sa Gradom, što je Cvetanović najavio da bi trebalo da bude rešeno, a ukoliko se to ne desi privrednicima je ostavio njegov broj telefona i rekao da mogu da ga kontaktiraju uvek kada imaju neki problem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    16:54 // 13. 6. 2023.

    ...Кад'буде,биће!...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: