Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 16. 10. 2023.

| Ekonomija

Nove linije od javnog interesa iz Niša one do kojih već leti "Er Srbija"

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
avion-er-srbija-*airserbia*.jpg
Da li će "Er Srbija" koja kao prevoznik već "drži" pomenute destinacije imati konkurenciju? ilustracija; Foto: Air Serbia

Avio-linije za koje je Vlada Srbije prošle nedelje odlučila da su u javnom interesu naredne 4 godine za niški Aerodrom "Konstantin Veliki" su iste one za koje je Er Srbija već plaćena da leti iz Niša. Na novom spisku su stare destinacije - Frankfurt, Keln, Ljubljana, Atina, Tivat, Istanbul i Beograd, a najavili su tender za izbor prevoznika, ali nije poznato koliko će to ovog puta koštati građane.

Subvencionisani letovi iz Niša koje plaćaju svi građani postali su aktuelni nakon što je 2018. godine niški aerodrom poklonjen državi.

Godinu dana kasnije je država opredelila 5 miliona evra za 12 linija iz Niša, posao je dobila Er Srbija, ali one nisu "zaživele", pa je bilo kritika da građani plaćaju avio-linije koje ne postoje.

Iako je ta odluka trebalo da važi do ove godine, u međuvremenu je promenjena, ali je isti prevoznik dobio novi posao i ugovor - da za 2,8 milijardi dinara prevozi putnike iz Niša "nekomercijalnim letovima" - do Beograda, Istanbula, Tivta, Atine, Frankfurta (Han), Kelna i Ljubljane, a iz Kraljeva do Soluna, Tivta i Istanbula.

Iste destinacije su i na novom spisku onih koje su "u javnom interesu" za naredne 4 godine - objavio je ministar saobraćaja Goran Vesić.

Reč je o 10 avio-linija koje su proglašene za linije u javnom interesu, na inicijativu lokalnih samouprava - Niša, Kraljeva i Čačka. To su linije od Niša ka Frankfurtu, Kelnu, Ljubljani, Atini, Tivtu, Istanbulu i Beogradu, kao i linije od Kraljeva ka Istanbulu, Tivtu i Solunu. Stupanjem na snagu ove odluke stekao se jedan od glavnih uslova da se pokrene postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će obavljati redovan avio-prevoz na linijama koje nisu komercijalno isplative, ka ukupno 10 destinacija - naveo je Vesić.

Zašto su iste destinacije do kojih već leti Er Srbija ponovo izabrane da budu subvencionisane i na osnovu kojih kriterijuma, nije poznato, a na pitanja na tu temu nisu odgovorili ni iz Grada Niša koji je to inicirao, ni iz Ministarstva saobraćaja, a iz preduzeća Aerodromi Srbije su uputili na Ministarstvo.

Da li će na tenderu Er Srbija imati konkurenciju, s obzirom na to da već "drži" ove linije u Nišu i Kraljevu, biće poznato nakon sprovedenog tendera, ali nije poznato kada će on biti raspisan i koliko je novca građana ovog puta opredeljeno.

Ministar Vesić je rekao da je važno da se očuva kontinuitet saobraćajne povezanosti sa ova dva aerodroma, jer je to od velikog značaja za privredni i društveni razvoj južne i istočne Srbije, odnosno Šumadije i Zapadne Srbije.

Vesić je najavio da bi nova zgrada terminala na niškom aerodromu trebalo da bude završena do kraja novembra, a da potom sledi opremanje kako bi putnici sa daleko više komfora mogli da putuju sa "Konstantina Velikog" od naredne letnje sezone.

Niški aerodrom beleži sve veći broj putnika, ove godine će premašiti rekord iz 2019. godine kada je imao 422.000 putnika, a projektovan je za oko oko 1,5 miliona putnika i želimo i radimo sve da ih i bude toliko. Zato ulažemo u Niš, koji postaje sve važnije saobraćajno čvorište. Trenutno iz Niša saobraća 13 linija, od čega tri sezonske i 10 redovnih - rekao je Vesić.

Podsetimo, od 13 linija koje trenutno postoje na niškom aerodromu najveći broj su upravo one koje plaćaju svi građani subvencijama Er Srbiji - Istanbul, Keln, Ljubljana, Beograd i Frankfurt, dok Rajaner leti samo do Malte i Beča i do marta nema dostupnih letova do Stokholma, a kompanija Viz Er do Beča, Bazela, Dortmunda i Memingema, a uskoro prestaje da leti do Malmea.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prof

    21:18 // 18. 10. 2023.

    Vratite liniju do Berlina. I otvori liniju ka Norveskoj. Oslo - Nis bi avion bio prepun svaki put zato sto nasih gradjana sa juga Srbije ima dosta u Oslu i okolini.

  • Nino

    14:31 // 18. 10. 2023.

    Nis-Split preko leta.Avioni bi bili prepuni

  • Mile banderaš

    12:54 // 17. 10. 2023.

    Pazi ti ovo linije koje nemaju komercijalni značaj.Pa kad nemaju komercijalni značaj kako su im cene itekako komercijalne?Recimo let iz Niša za Pariz nekoliko meseci unapred 300-400e.Drogirate li se vi?
    Sve sto lok.samuprava nije dala Ljubljanu, Beograd i Tivat kao nešto sto je potrebno Nisu kao redovne linije

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: