Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:54, 6. 2. 2015.

| Ekonomija

Nove, promenljive cene daljinskog grejanja u Nišu

Autor:P. BlagojevićIzvor:Južne vesti
Toplana

Ukoliko Jugorosgas poveća cenu gasa, niška Toplana će ubuduće moći da poveća iznos računa svojim korisnicima, a da naknadno traži saglasnost gradskih vlasti.

Nedavno uvedeni obračun grejanja preko "fiksnih" i "varijabilnih" troškova grejanja, uskoro bi mogao da dobije novu dimenziju - promenljivi varijabilni deo.

Ukoliko Skupština usvoji predlog Gradskog veća, koliko ih je koštalo grejanje u prethodnom mesecu Nišlije će saznati tek kada budu dobili račun.

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković kaže da je reč o "usklađivanju gradskih propisa sa novim zakonima".

Mi smo danas usvojili jedan mehanizam da, ukoliko dođe do povećanja cene energenata više od 5%, što je predviđeno Zakonom o energetici, Toplana može po automatizmu da poveća cene do onog iznosa koliko energent učestvuje kao input u ceni - kaže Slavković.

Slavković je pojasnio da je kao zaštita građana predviđeno da Gradsko veće mora naknadno da se izjasni o povećanju cene i ako ne prihvati, Toplana će biti u obavezi da građanima vrati "višak" koji je prethodno naplatila.

Ovakav mehanizam je, po rečima zamenika gradonačelnika, delom i posledica monopolskog položaja Jugorosgasa.

Problem je što Jugorosgas tek na dan, na primer 31. maja, zna cenu po kojoj će fakturisati gas koji je potrošen u maju. To je mehanizam koji proizilazi iz politike Jugorosgasa kao, nažalost, jedinog snabdevača gasom - kaže Slavković.

Toplana u Nišu trenutno grejanje obračunava tako što na fiksni deo, koji zavisi od površine objekta, dodaje i potrošnju izmerenu kalorimetrima.

Očekuje se da odbornici Skupštine Grada o novom predlogu Gradskog veća izjasne već u ponedeljak.

Individulani merači već promenili cifre na računima

Poslednjih meseci niškaToplana zajedno sa dve privatne firme sprovodi akciju uvođenja individualnih merača u stanove Nišlija. Ukoliko više od 70 odsto stanara tako odluči, zgrada prelazi na individualno merenje.

Mišljenja onih koji su ugradili kalorimetre su uglavnom podeljenja, jer neki dobijaju manje, a neki veće račune. Takve rezultate je pokazala i anketa Južnih vesti.

Najnezadovoljniji su korisnici koji žive u zgradi koja je prešla na individualno merenje, a oni iz njima znanih razloga nisu odlučili da ugrade kalorimetre.

Zbog takve odluke na njihove adrese stigli su duplo veći računi, jer im je potrošnja pomnožena sa dva. Kako su objasnili u Toplani, reč je o korektivnom faktoru koji na neki način primorava korisnike da se odluče za ugradnju individualnih merača. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Organizovana prevara građana

    21:22 // 8. 3. 2015.

    Ova naplata grejanja je potpuno nezakonita. Toplana mora da na osnovu očitanih podataka sa kalorimetra u predajnoj stanici x prodajna cena za kwh izda zgradi RAČUN. i to samo za VARIJABILNI DEO.

  • avram petrovic

    15:48 // 5. 3. 2015.

    i za koliko je to povecana cena tog inputa, tj. gasa kad je racun za januar (varijabila) povecan za cistih 20%.mozda je i opravdano, samo OBRAZLOZITE I OBJAVITE!

  • miroslav gutesa

    09:31 // 22. 2. 2015.

    da li je tacno da ce jedna niska firma menjati podstanice u gradu, informacija sa bankera, molim vas ako nesto znate opsirnije objavire, hvala

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: