Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:37, 3. 9. 2018.

| Ekonomija

Novi besplatni radni prostor u Nišu za start-apove i frilensere

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
kapital softver
Nekada troškovi za prostor i opremu budu kamen spoticanja kada mladi počinju svoj posao; foto: KapitalSoftware

Kako bi organizacijama, filenserima i početnicima u biznisu pružili “odskočnu dasku” jer su troškovi za lokal i opremu često budu preveliki da bi pokrenuli posao, novi IT centar Kapital Softver otvara “coworking” prostor u Nišu koji će stanari, koji budu izabrani na aktuelnom konkursu, moći besplatno da koriste godinu dana.

Jedan od osnivača ovog centra Marko Jovanović kaže da zajednički prostor otvaraju sa idejom da podrže zalaganje i rad uspešnih i talentovanih mladih ljudi iz Niša, te im pruže priliku da razvijaju svoje veštine i znanja, ali i da realizuju aktivnosti kojima se bave.

Usled dinamičnog rasta IT sektora i sve većeg broja mladih koji pokreću svoje start-ap projekte, prepoznali smo potrebu da kreiramo "coworking" zajednicu koja će im biti direktna podrška i oslonac u prvim poslovnim koracima. Naime, značajna troškovna stavka u biznis planu svakog početnika jesu oprema, inventar, prostor, komunalije... Upravo iz tog razloga otvorili smo centar koji će većem broju mladih da omogući da podele navedene troškove i tako skinemo ovaj teret sa njih i omogućimo im da se koncentrišu samo na razvoj i suštinu posla kojim se bave - objašnjava Jovanović.

Konkurs za korišćenje ovog zajedničkog prostora, koji se nalazi u “Kalči”, otvoren je do 20. septembra, a oni koji budu izabrani moći će da u njemu rade besplatno 12 meseci.

Pored prostora i opreme koju će moći da koriste, imaće priliku i da učestvuju u praktičnim i stručnim obukama iz oblasti informacionih tehnologija. Sve obuke u centru biće dostupne članovima zajednice po beneficiranim uslovima. Na ovaj način ćemo dodatno ubrzati razvoj njihovog poslovanja i pomoći im da steknu neophodna znanja i veštine. Osim toga mogu da računaju i na savete profesionalaca koji čine tim našeg centra - kaže jedan od osnivača centra.

kapital softver Na raspolaganju i sale za sastanke; foto: KapitalSoftwareJovanović smatra da mladi imaju ideje i kapacitet da kreiraju održive i uspešne biznise, te da ovim “coworking” centrom mogu da im pomognu da ostvare svoj potencijal i osiguraju njihov uspeh.


Izbor stanara zavisi od potencijala ideje za biznis

Kako se navodi u konkursu, osnovni kriterijumi za dodelu prostora frilenserima i start-ap timovima jeste da poslovna ideja ima tržišnu validaciju i potencijal za budući razvoj, kao i da ne posluju duže od tri godine.

Prostor će moći da koriste maksimalno tri frilensera ili tri tima sa, kako kažu, fleksibilnim paketom.

Što se tiče organizacija, osnovni kriterijum za dodelu prostora jeste da realizuju društveno-korisne inicijative i programe namenjene mladima, da postoje i rade minimum godinu dana i imaju najmanje pet aktivnih članova.

Stanari ovog centra moći će da koriste besplatno računare, dve sale za sastanke, štampač, projektor, platno, LCD TV, Sony PS, aparat za kafu.

Prijavni formular, kao i sve detaljnije informacije dostupni su na sajtu: www.kapitalsoftware.rs.

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Diplomirani DJ (akreditovan)

    16:45 // 4. 9. 2018.

    Uh, dobro je da ovo nema nikakve veze sa Kancelarijom za mlade. Konkurisao sam na sve njihove projekte za IT obuke, i na nijedan me nisu primili.

    Uvek sam dobijao poruku: "Zbog velikog broja prijavljenih kandidata nismo u mogućnosti da vas primimo".

    Ajdeee! Nisam znao da ima veliki broj kandidata. Kad sam otišo kod njih u kancelariju, zovu tate da urgiraju da im upišu decu na besplatan kurs!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: