Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 19. 11. 2023.

| Ekonomija

Novi gasovod kreće sa probnim radom do kraja novembra, obećavaju iz Ministarstva

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Gasovod
Radovi teku očekivanom dinamikom, kaže ministarka; foto: ilustracija, Flickr - Alistair Hamilton

Nakon obilaska radova na izgradnji gasne interkonekcije Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, koji su u finalnoj fazi, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kaže da očekuje da će novi gasovod biti pušten u probni rad pre kraja meseca. Sledeće nedelje bi MUP trebalo da prekontroliše radove.

Radovi teku očekivanom dinamikom, ističe ministarka Dubravka Đedović Handanović, a sada su u finalnoj fazi. Ona je gasno-merno regulacione stanice Niš 2 i Trupale obišla sa načelnikom Uprave za preventivnu zaštitu od požara Ministarstva unutrašnjih poslova Nenadom Jocićem.

Na gasno merno-regulacionoj stanici Niš 2 sada se već radi na detaljima, dok su Trupale, kao najveći objekat na ovom gasovodu, završene - navode iz Ministarstva.

Dubravka Đedović Handanović Ministarka obišla gasno-merno regulacione stanice Niš 2 i Trupale; foto: Ministarstvo rudarstva i energetike Sledeće nedelje, prema najavama, MUP će izvršiti kontrolu gasne interkonekcije, pregled radova, kako bi se ispunili svi uslovi da gasovod uđe u probni rad pre kraja novembra, kao što je bilo i planirano.

Potpisan je ugovor između Transportgasa i Bulgartransgasa o gasnoj interkonekciji. Time su ispunjeni ugovorni preduslovi sa svim uključenim stranama da interkonektor uđe u probni rad i da imamo još jedan izvor snabdevanja gasom u toku ove grejne sezone, ali i ubuduće, što je veoma važno za sigurnost snabdevanja naših građana i privrede. Ove nedelje je potpisan i ugovor za isporuku gasa iz Azerbejdžana do 400 miliona metara kubnih godišnje u periodu do 2026, a nakon toga od 2027. te količine mogu biti i do tri puta veće - rekla je Đedović Handanović.

Podsetimo, dužina gasne interkonekcije na teritoriji Srbije je 109 km, a kapacitet je 1,8 milijardi kubnih metara u pravcu ka Srbiji. Radovi na izgradnji gasne interekonekcije Srbija - Bugarska započeti su u februaru 2022. godine, a završetak je planiran u poslednjem kvartalu ove godine.

Maja ove godine objavljeno je da završena skoro polovina radova, a pored veće sigurnosti snabdevanja i diversifikacije gasnih ruta i snabdevača, novi gasovod će omogućiti i dalji razvoj distributivne i razvodne gasovodne mreže na jugu Srbije.

Ukupna vrednost projekta kroz Srbiju je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih približno 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i budžeta JP Srbijagas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    12:12 // 20. 11. 2023.

    Ja čekam 17 godina gasifikaciju kod vojne bolnice. Kupio i kotao al ne vredi.

    • Snspajseri

      13:19 // 22. 11. 2023.

      S obzirom ko uvodi gas i kako se cesto desavaju eksplozije,bolje ti je nesto drugo.

  • nisliski mohikanac

    18:11 // 19. 11. 2023.

    Tesko pre Novaka ali srecno.
    Nego kada ce biti isplacena nadoknada za uzurpaciju zemljista?
    Dve godine nista, zar to nije deo projekta ili?

  • Dragans

    15:12 // 19. 11. 2023.

    Odlično sto ce gasovod biti uskoro u funkciji. Nadam se da ce odmah i Tigar preci na gas da se smanji zagadjenje od uglja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: