Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:23, 24. 8. 2018.

| Ekonomija

Novi korak ka izgradnji auto-puta Niš - Merdare

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Centar Dimitrovgrada povezan sa auto-putem
Rok za završetak nacrta oktobar ove godine; fot: ilustracija JV/P. Blagojević

Pošto je pobedio na tenderu za izradu Prostornog plana za auto-put Niš - Merdare, čiji je početak izgradnje najavljen za sledeću godinu, niški Zavod za urbanizam otpočeo je izradu ovog plana. Reč je o detaljnom prostornom planu za deo auto-puta od Pločnika ka Merdaru, kaže direktor Zavoda Miroljub Stanković, koji je preduslov za nastavak pripreme dokumentacije za izgradnju dugo najavljivanog auto-puta, koji bi trebalo da spoji Niš i Drač.

Detaljna dokumenta koja su do sada izrađena odnose se na deo puta od Niša do Pločnika, objasnio je Stanković, dok će niško javno preduzeće raditi za trasu preko Kuršumlije, Rudara, skretanja ka Đavoljoj varoši i Prolom Banji, pa do Merdara.

Za potrebe nastavka projektovanja nastavlja se priprema za projektovanje, koja se ogleda kroz izmene i dopune prostornog plana Niš - Merdare. Te izmene se ne odnose na ispravljanje grešaka, nego na omogućavanje da se preciznijim definisanjem omogući direktno sprovođenje prostornog plana i direktna priprema projektne dokumentacije za auto-put - priča Stanković.

Rok za završetak nacrta plana je oktobar ove godine, objašnjava Stanković, nakon koga treba da se usvoji, što se takođe potrajati par meseci. Tek nakon toga može da se otpočne imovinska priprema ovog dela trase, iako je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavljivala da će projekat biti gotov još do kraja 2017.

Za izradu Prostornog plana niški Zavod za urbanizam, navodi Stanković, dobiće 3.720.000 dinara.

Podsetimo, Ministarstvo je krajem februara ove godine saopštilo da je napravljen prvi korak u realizaciji izgradnje auto-puta Niš - Merdare, koji bi trebalo da bude dug 77 km i da se onda spoji sa kosovskim delom. Još nije potpuno jasno kako će se finansirati izgradnja ovog auto-puta, ali je Evropska investiciona banka najavila da će kreditno “podržati” povezivanje Niša i Prištine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milojko

    15:10 // 27. 8. 2018.

    Bitno je da vi necete da koristite a to sto ljudi iz Prokuplja, Kursumlije i okoline moraju da istresaju bubrege svaki put kad krenu negde nema veze..

  • Posmatrac

    17:53 // 25. 8. 2018.

    Napredno ludilo......

  • Само

    15:26 // 25. 8. 2018.

    гледајте да погодите што више базилика, храстова-записа...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: