Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:54, 27. 11. 2010.

| Ekonomija

Novi lek protiv demencije

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – Kompanija "Zdravlje Actavis" širi paletu proizvoda u Srbiji. Predstavljen novi lek za demenciju, Donepezil.

U Biblioteci grada Beograda, uz tihe melodije iz prošlosti, bozu, kabezu i slatko, prijateljima i partnerima kompanije Actavis su, na potpuno neobičan način, putem video zapisa dirljive lične ispovesti i interaktivne postavke, predstavljena najnovija istraživanja u vezi sa lečenjem Alchajmerove bolesti.

- Svest o demenciji je na izuzetno niskom nivou u svim delovima sveta, što vodi ka stigmatizaciji i nedovoljnom traženju medicinske pomoći. Trenutno ne postoji lek za Alchajmerovu bolest, ali bi mnogo moglo da se učini na poboljšanju kvaliteta života i obolelog i negovatelja - rekao je dr Pavle Marjanović, generalni direktor kompanije Actavis.


Demencija

Demencija je sindrom koji izaziva bolesti mozga, obično hronične ili progresivne prirode.

Ovu bolest karakteriše poremećaj nekoliko funkcija uključujući poremećaj memorije, razmišljanja, orjentacije, razumevanja i rasuđivanja. Približno 50 odsto demencija uzrokovano je Alchajmerovom bolešću.

Demencija se obično javlja kod starije populacije, a simptomi rane faze bolesti često prođu nezapaženo, jer se podvode pod "starenje". Međutim, demencija je bolest, a ne deo normalnog procesa starenja.
Između 6 i 10 odsto populacije starije od 65 godina ima probleme sa Alchajmerovom bolešću, a 40 do 50 odsto populacije starije od 80 godina ima ovo oboljenje.

U skoro objavljenom vodiču za dijagnostiku i terapiju Alchajmerove bolesti Evropske federacije neuroloških društava iz 2010. godine, Donepezil se navodi u najužoj grupi preporučenih lekova za koje je u kontrolisanim studijama potvrđeno da uzrokuju simptomatsko poboljšanje u blagim i umerenim, ali i u teškim formama ove bolesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Diacell

    18:10 // 2. 2. 2018.

    Razni oblici demencije pogađaju veliki broj ljudi ovo je dobra vest da se ovaj lek proizvodi u nasoj zemlji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: