Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 17. 9. 2019.

| Ekonomija

Novi master program u Nišu stvoren da obrazuje novu generaciju IT stručnjaka

Autor:J. A. Izvor:Južne vesti
Univerzitet Niš Banovina
Jedan od programa je na niškom Univerzitetu; Foto: V. M. R.

Studenti koji od 2020. godine budu bili na master 4.0 programu na Prirodno-matematičkom i Ekonomskom fakultetu izučavaće oblasti savremene IT industrije, ali i oblasti potrebne za savremeno poslovanje poput tehnološkog preduzetništva i agilnog upravljanja. Ovaj novi master program dolazi na niški Univerzitet jer je on odabran kao jedan od četiri najbolja u zemlji, a stvoren je sa namerom da se stvori nova generacija IT stručnjaka.

Oni koji upišu ovaj master program će učiti o inteligentnoj analizi podataka i to kroz predmete koji će biti obavezni, kao što su matematika za analizu podataka, inteligentni sistemi, razvoj desktop aplikacija i preduzetništvo. Moći će da izaberu i predmete kao što su razvoj igara, bioinformatika, marketing ili biznis planiranje.

Nevladina i neprofitna organizacija "Digitalna Srbija" je pokrenula Master 4.0 program, a programski direktor za obrazovanje ove inicijative Nemanja Đorđević kaže da studenti ovih programa neće biti uslovljeni da rade u privredi, ali napominje da će njihova znanja biti neophodna za razvoj digitalne ekonomije u Srbiji. Na svakom masteru biće predmeta koji se tiču preduzetništva, dodaje, jer će od lidera ovih programa moći da se očekuje da pokrenu svoje kompanije koje bi mogle da se orjentišu i na globalno tržište.

Mi želimo da se takmičimo znanjem i inovativnošću, a ne brojem zaposlenih u IT industriji. Ovi master programi treba da ponude kvalitetne programe, za najbolje studente, a njih u svakoj zajednici ima malo. Ljudi koji završe Master 4.0 programe će stvarati nove poslove koji će omogućiti uključivanje većeg dela zajednice u razvoj IT sektora i stvaranje nove generacije stručnjaka - zaključuje Đorđević.

On objašnjava da je ideja za ovaj master programa potekla nakon razgovora sa onima koji posluju na digitalnom tržištu. Jedna od njihovih članica - organizacija Infostud, priča Đorđević, sprovela je istraživanje i utvrdila da čak 95 % IT kompanija teško nalazi odgovarajuće kadrove. Nemanja Đorđević Đorđevićr kaže da će studenti u Nišu imati i predmete kao što su azvoj igara, bioinformatika, marketing ili biznis planiranje; foto: Digitalna Srbija

Privreda nam je često ukazivala i da u Srbiji imamo jako kvalitetne ljude koji poznaju tehnologije, ali da nedostaju oni koji, pored tehničkih, poseduju i poslovne veštine. Želeli smo pre svega da rešimo ova dva problema - dodaje Đorđević.


Niš jedan od 4 izabrana univerzitetskog centra

"Pomirenje" ovih problema i realizaciju ideje počeli su septembra prošle godine, kaže, a ubrzo su počeli razgovore sa fakultetima i Ministarstvom prosvete, jer su želeli da čuju i njihova iskustva i potrebe.

Kao proizvod zajedničkog truda raspisali smo javni poziv svim fakultetima u Srbiji, gde smo definisali neke okvirne kriterijume i pozvali ih da se aktivno uključe u razvoj najboljih programa koji će ponuditi odgovore na definisane probleme - dodaje.

Potom su u martu imali javni konkurs za sve fakultete u Srbiji i pozvali ih da se uključe u razvoj master programa. Đorđević kaže da je nezavisna komisija, u kojoj su pored predstavnika države bili i stručnjaci iz privrede, Univerzitet u Nišu označila kao jedan od četiri najbolja.

Zbog toga ćemo od sledećeg semestra imati zajednički Master 4.0 program na niškom PMF-u i Ekonomskom fakultetu. Konkurs je formatiran tako da smo se, u okvirima koje je dala privreda, oslonili na fakultete i njihovo poznavanje materije i interesovanja studenata da razviju ralevantan program i pozovu najvažnije igrače iz industrije da im u tome pomognu - ističe.

Objašnjava da je uslov konkursa bio da se uključi što više predavača iz privrede, da se posebna pažnja usmeri na praktični rad, kao i da će program trajati 3 semestra, dok će biti organizovana i dvomesečna praksa.

Podsetimo, na svakom programu biće najviše 35 studenata, od kojih će 15 biti na budžetu, a 15 će plaćati studije, dok će Inicijativa "Digitalna Srbija" finansirati po 5 studenata. Master u Nišu bi trebalo da krene januara 2020. godine, a najavljeno je da će predavači biti i stručnjaci iz kompanija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš Petković

    14:05 // 18. 9. 2019.

    @xyz U Srbiji postoji 8 državnih univrziteta i još 11 privatnih. Dakle, velika je stvar je Niš jedan od 19 izabranih, odnosno 500 puta veća stvar.

  • xyz

    21:50 // 17. 9. 2019.

    Pa mi samo cetiri univerziteta i imamo.. 1 od 4..

  • Prapoceci

    16:05 // 17. 9. 2019.

    Preduzetnistvo kad je sabor. Tu nam je osnova za IT.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: