Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 27. 1. 2021.

| Ekonomija

Novi službeni auto Gradske uprave u Pirotu - skupoceni, hibridni i luksuzni "Leksus ES 300h"

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
leksus
Nije se štedelo; ilustracija; foto: Rutger van der Maar/Flickr.com

"Luksuzna poslovna limuzina koja komfor i ekonomičnost stavlja ispred oštrine u vožnji, ovaj automobil je kao stvoren za poklonike staložene i gospodske vožnje, koji žele da uživaju u luksuznom ambijentu i drugačije koncipiranom prevozu" - ovako novi službeni automobil Gradske uprave Pirot čiju kupovinu su kritikovali i građani i opozicija opisuje specijalizovani magazin Topspid.

Kupovina luksuznog automobila za oko 56.000 evra u jeku epidemije virusa korona izazvala je brojne, većinom negativne, komentare Piroćanaca koji su takav potez okarakterisali kao bahat. Sa druge strane, vlast se branila objašnjenjem da je kupovina dugo odlagana i da je bila je neophodna, jer je auto koji se do tada koristio kupljen 2008. i prešao je više od 600.000 kilometara.

U dokumentu o dodeli ugovora nije objavljeno koje je vozilo kupljeno, nisu otkrivali ni u Gradskoj upravi, ali u pozivu za dostavljanje ponuda za usluge pranja vozila Gradske uprave, među 12 automobila je i onaj najnoviji i najskuplji - hibridni "Leksus ES 300h".

Velika, udobna i štedljiva lumuzina - tako ovaj autobomil opisuju u poznatom srpskom magazinu Topspid, a ovaj automobil je bio i na njihovom testu aprila prošle godine.

Iako je reč o sedmoj generaciji japanske premijum limuzine, ona se prvi put pojavila na evropskom tržištu 2018. godine i to kao zamena za model GS. Dužina od 4.976 mm, širina 1.864 mm i visina 1.445 milimetara proporcije su koje daju nesumnjiv doprinos impozantnoj pojavi, a posebnu notu unosi upečatljiv i oštar "izraz lica“. Unutrašnjost Japanaca je oduvek bila specifična, a izuzetak nije ni ES. Arhitektura je drugačija od svega viđenog u segmentu, ali utisak elegancije i kvaliteta ne izostaju - opisuju automobil.

Automibil poseduje sistem upozorenja na sudar sa pripremom sile kočenja pre sudara, 4 kamere za prikaz 360 stepeni oko vozila, unutrašnje i spoljašnje retrovizore sa funkcijom samozatamnjivanja, senzor za kišu, ekran osetljiv na dodir, električni krovni prozor, kožna sedišta, grejanje sedišta i volana. narudžbenica 12 automobila Gradske uprave; foto: printskrin

U pirotskoj Gradskoj upravi su tražili da vožnja novim automobilom bude ekonomična i bezbedna, a održavanje povoljno, te da potrošnja neće prelaziti 5 litara, sa registracijom od oko 30.000 dinara.

Kako su objasnili u Gradskoj upravi, automobil nije namenjen samo gradonačelniku, već će se njime voziti svi funkcioneri i načelnici Gradske uprave za duža putovanja van Pirota.

Ipak, kako piše Topspid, ova liimuzina u gradu može da prevali 100 kilometara sa manje od 6 litara benzina, a otprilike toliko troši i na auto-putu sve dok se držite zakonskih okvira.

Ne zaostaju ni vozna svojstva, mada su performanse i dinamika potpuni u drugom planu, dok je akcenat stavljen na udobnost, odličnu zvučnu izolaciju i nisku potrošnju. "Leksus ES" je postavljen na TNGA "Tojotinu" globalnu modularnu platformu namenjenu poprečno ugrađenim agregatima i kompatibilnu sa hibridnim pogonom. I upravo zahvaljujući tom pogonu, vožnja ne samo da je ekonomičnija već i uglađenija, uz manje buke i vibracija, a sve to baš dolikuje jednoj reprezentativnoj limuzini - utisak je Topspida.

Podsetimo, na tenderu za novi službeni automobil Gradske uprave pobedila je Raavex grupa iz Niša koji su ponudili automobil u vrednosti od oko 5.5 miliona bez PDV-a, a sa PDV-om 6.6 miliona dinara ili oko 56.000 evra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    20:32 // 9. 3. 2021.

    Za putovanja van Pirota postoje autobusi

  • daca

    12:16 // 30. 1. 2021.

    ja sam odusevljen ovom kupovinom ,stvarno se divim celnicima pirota tim postenim i skromnim ljudima i zavidim im kao neko koji 15god crnci kao konj privatno da bi vozio auto od 3000e koji jedva odrzavam i pojim .zivi bili srljamo u ambis svi zajedno

  • direktno iz Vojnegovac

    04:14 // 29. 1. 2021.

    svi vi koji pljujete gradonačelnika .. vi ste svi đilasovi plaćenici i šolakove marionete.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: