Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:59, 17. 8. 2018.

| Ekonomija

Novinarska udruženja: Kontrola "Južnih vesti" nije bila u skladu sa zakonom, kako je saopštila Vlada

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
mediji
Udruženja osporavaju saopštenje Valde Srbije; Ilustracija; foto: JV

Iako je Vlada Srbije, nakon jučerašnjeg sastanka sa medijskim udruženjima saopštila da je poreska kontrola u Južnim vestima sprovedena u skladu sa zakonom, novinarska udruženja ne slažu se sa ovom ocenom što su, kako kažu, naglasili i na samom sastanku, i zahtevaju da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori. Traže i da se slučaj kažnjavanja Južnih vesti hitno reši, jer može biti korišćen kao presedan za dalje gušenje medija.

Dan posle sastanka u Nemanjinoj, Vlada Srbije saopštila je da je dosta razgovarano o aktuelnom slučaju milionske kazne portalu Južne vesti, da su medijska udruženja “tražila informacije” o “nakačenom” dugu ovom portalu, a da im je Vlada objasnila da je sve bilo po zakonu.

Predstavnici Vladinog tela izneli su činjenice da su poreski inspektori tokom kontrole rada tog portala postupali isključivo u skladu sa poreskom regulativom i važećim zakonskim propisima. Razgovori o ovoj temi biće nastavljeni - saopštava Vlada.

Međutim, predstavnici 6 medijskih udruženja objašnjavaju da nisu tražili informacije nego odgovornost za zloupotrebe u postupku kontrole i kažnjavanja Južnih vesti, kao i hitno rešavanje problema, a da je Vlada to “prećutala”.

Udruženja i asocijacije se ne slažu da je kontrola sprovedena u skladu sa zakonom, kako tvrde predstavnici Koordinacionog tela, već su zahtevali, na osnovu jakih argumenata, da odgovornost snose direktor Poreske uprave u Nišu i postupajući poreski inspektori - piše u saopštenju.

Novinarska i medijska udruženja naglašavaju ida su oštro reagovali na zloupotrebe Poreske službe u slučaju kontrole preduzeća koje je osnivač Južnih vesti.

Iako je, prema nezvaničnim informacijama, dogovor bio da Koordinacioni tim izda zajedničko saopštenje, Vlada je izašla sa svojim viđenjem jučerašnjeg sastanka sa udruženjima i pored toga što im je o slučaju Južnih vesti dostavljena i dodatna dokumentacija.

Zbog opasnosti da kažnjavanje najčitanijeg portala na jugu Srbije bude model za atak na ostale medije, novinari traže hitno rešenje.

Novinarska i medijska udruženja će u nastavku dijaloga sa Vladom insistirati na razrešenju slučaja Južne vesti, s obzirom na činjenicu da ovaj presedan može da bude korišćen za dalje gušenje medija i medijskih sloboda - navode udruženja.

Iza reakcije na Vladino saopštenje stoje Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Podsetimo, iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da Južne vesti navodno duguju milionski iznos.

Transparentnost Srbija tvrdi da su poreski inspektori načinili grube propuste, da su propise namenjene za javni sektor primenile na privatno preduzeće i da nijednim zakonom nije predviđena obaveza medija da imaju u radnom odnosu glavnog i odgovornog urednika, sa punim ili nepunim radnim vremenom. Udruženja su pisala i međunarodnim organizacijama, a premijerka Ana Brnabić pozvala je Južne vesti da se žale na inspekciju, ako misle da ne radi dobro.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • iva

    19:30 // 18. 8. 2018.

    pa sta ste mislili, da ce da vam dozvole da pisete istinu? Da to moze tako, oni nikad ne bi bili na vlasti.

  • ovo je što se kaže bullying

    14:13 // 18. 8. 2018.

    ali strašnije je od toga uverenje da na to imaju puno pravo, i to

    zamisli, zakonsko

  • Marko

    03:55 // 18. 8. 2018.

    Represija vlasti! Ali isto tako i vi gospodo, ne zaboravite kako ste se ponasali prilikom donosenja nacrta zakona o privatizaciji u medijima. Niste podrzali tadasnji sindikat NTV-e protiv ovog nacrta, nego privatizaciju. Zna se ko je kupio NTV i ostale niske medije (Zona TV i Narodne Novine). Sad trpite, sami ste ostali!

    • Samo istina

      12:49 // 18. 8. 2018.

      Da, da, sećamo se kako se stara NTV borila za TV5 i Radio Niš. Poznata je bila po solidarnosti kao po objektivnosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: