Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:26, 6. 8. 2021.

| Ekonomija

Novo povećanje cene goriva neprihvatljivo za vozače, ali i za poljoprivrednike

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
benzinska stanica
Poskupljenje goriva od marta za čak 15 dinara; foto: JV/V. Milić

Cene goriva na pumpama širom Srbije poslednjih dana ne miruju, a samo od marta do danas došlo je do poskupljenja i do 15 dinara, što je neprihvatljivo za sve vozače, a pre svega za poljoprivrednike. Kako kažu, od države dobijaju subvencije za gorivo 4.000 dinara po hektaru, te pitaju ministra poljoprivrede i predsednika Srbije da li znaju koliko litara nafte mogu kupiti od podsticajnih sredstava koje dobijaju.

Cena benzina u martu ove godine iznosila je 148 dinara po litru, a danas je cena tog derivata više od 162 dinara. I cena dizela raste iz dana u dan, pa je sada za litar tog goriva neophodno izdvojiti 164 dinara, a pre 5 meseci litar je koštao 152 dinara. Vozači koji svoje automobile voze na gas mogu biti najsrećniji, jer je upravo gas najmanje poskupeo - u prethodnim mesecima cena je porasla za svega 4 dinara.

Poskupljenja zadaju glavobolje vozačima, koji tvrde da ponekad razmišljaju i da prodaju svoja vozila jer, ako se trend poskupljenja nastavi, moraće da biraju da li će kupiti hranu ili sipati gorivo.

Svaki put kad dođem na pumpu ja sve više novca dajem, a manje sipam. Ako ovako nastave, do kraja ćemo doći do cene od 200 dinara. Na kraju će opet vožnja automobila postati luksuz bogatih. Ja sa mojim primanjima ću morati dobro da promislim da li ću sipati sledeći put gorivo ili ću kupiti nešto da pojedem - rekao je jedan od vozača.

Revoltirani povećanjem cena goriva najviše su poljoprivrednici koji od države dobijaju subvencije za gorivo, odnosno povraćaj od 4.000 dinara po hektaru, ali ističu da sa tim novcem nadoknade samo jedan deo utrošenog goriva.

Da li ministrar Nedimović i predsednik Vučić znaju koliko je potrebno stvarno goriva da se obradi jedan hektar? Evo ja ću da im kažem - negde oko 10.000 dinara. Bar tri puta sam nedeljno na pumpi, a uvek vidim različitu cenu i to isključivo uvećanu. Da ne pričam o ceni zejtina i drugih namirnica - kaže poljoprivrednik iz okoline Leskovca.

Uvećane cene goriva utiču i na poskupljenje poljoprivrednih proizvoda, jer proizvođači ne mogu da znaju koliko će im novca biti potrebno za oranje, setvu, prskanje, đubrenje prevoz, skladištenje. Benzinska pumpa Najmanje poskupeo gas; foto: M. M.

Opet su najugroženiji poljoprivrednici. Gorivo raste, a to nikog ne zanima. Ljudi koji ne žive na selu ne razumeju neke stvari i kad su cene visoke, onda se bune i na pijacama prave probleme. Ali sa druge strane, u kakvoj državi živimo, kad ne diktiramo mi cenu, možda cena goriva bude veća, a naši proizvodi jeftiniji - nezadovoljan je poljoprivrednik.

Podsetimo, u Jablaničkom okrugu poskupela je i cena tehničkog pregleda, te sa svakodnevnom povećanjem cene goriva ostaje da se vidi da li će to u narednim mesecima uticati na vozače da potraže neka druga prevozna sredstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusan Rankovic

    15:21 // 10. 8. 2021.

    U podrinjskom podrucju nikad vise svercera goriva iz Bosne koje je jeftinije do 50din.po litru,svi se prave u drzavi da su neupceni gde drzava na svakoj svercovanom litru gubi akcizu i pdv preko 90din svercerima cveta posao kao nikad.Sve nase pumpe u okolini posluju na ivici propasti,a ne cesto dolaze inspektori koje salje drzava i za malu nepravilnost zatvaraju ljudima pumpe koji casno rade ....

  • Taxi

    13:39 // 8. 8. 2021.

    Turski harač za ove je mala maca i nije se povećavao svaki dan .mesec.Što je mnogo mnogo je

  • Miki

    21:20 // 7. 8. 2021.

    Reče neko cena derivata je 65 rsd+20,%pdv+akciza i marža oko 15%.Kolike se pare uzmu od carinskih prekršaja i zaplena to samo bog zna.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: