Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 11. 12. 2013.

| Ekonomija

Novo preduzeće za upravljanje otpadom dobilo ime

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
deponija-*fliker-redwin-law*.jpg
Ovako će i na "Kelešu" za 3 godine, foto: flickr.com, Redwin Law, ilustracija

Grad Niš će, po principu javno-privatnog partnerstva, formirati novo preduzeće za komunalnu delatnost “Niški region” D.O.O.

Ono što je dogovreno letos, na sastanku svih 7 gradonačelnika i predsednika opština, počelo je da se realizuje. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je novo preduzeće bila zakonska obaveza i preporuka republičke Komisije za javno-privatno partnerstvo.

- Na to smo bili obavezni po zakonu, da sutra kada neki privatni partner uđe, pošto je to izuzetno atraktivna oblast očigledno, u raspolaganje otpadom i upravlaljanje deponijom, da formiramo društvo sa ograničenom odgovornošću - rekao je Perišić.

Perišić nije precizirao kada bi ovaj vid saradnje sa potencijalnim privatnim partnerima mogao da se ostvari, ali je pojsanio da će partner imati udela i u kapitalu i u dobiti.

Direktor Regionalne razvoje agencije “JUG” Bojan Avramović, na sednici Gradskog veća pojasnio je da je reč o regionalnom preduzeću koje bi trebalo da upravlja regionalnom deponijom “Keleš” čija je izgradnja u pripremi.

- Mnogo jasnije će to biti u sledećem periodu kada se bude usvajala odlika o formiranju tog regionalnog društva. U ovom slučaju Grad Niš će imati udeo shodno sredstvima koja ulaže. Procentualno to je skoro dvotrećinska većina - rekao je Avramović.

Prema postojećem Akcionom planu treba očekivati da nova deponija zaživi tek za 3 godine, a kako je regulisano ugovorom koji su pored gradonačelnika Niša potpisali predsednici 7 opština, novo postrojenje predviđa tretiranje otpada savremenim sredstvima, a ne samo njegovo odlaganje.

Pored Niša, na deponiji “Keleš” odlagaće se otpad iz Doljevca, Gadžinog Hana, Merošine, Aleksinca, Svrljiga, Sokobanje i Ražnja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • peki paki

    21:41 // 16. 12. 2013.

    Dok se ne nadje partner i resi problem oko udela ,stara deponija moze dici nas grad u vazduh. Blagojevicu,da li mozes sugerisati ovom regionalnomAvramu to da je on iz Nisa i hitno resi staru deponiju

  • Jole

    14:08 // 12. 12. 2013.

    Mozda niste znali, ali otpad je postao resurs broj 1. Tako da se koncesija na tu oblast daje, ali ne na neki neograniceno dug period jedino ako privatni partner to dobro plati.

  • peki paki

    21:06 // 11. 12. 2013.

    Svuda gde sam upisao PB, odnosi se na Blagojevica,pa brate kreni zesce u akciju, svi te podrzavamo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: