Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 14. 7. 2022.

| Ekonomija

O budžetu u Nišu: pitati građane, uvažiti predloge, dati im i da deo sami potroše

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
MIRC gradski forum
Panelisti poručili da je važno motivisati ljude da učestvuju u javnim raspravama; foto: Media i reform centar Niš

Dobar gradski budžet je onaj koji odgovara potrebama građana, a do toga je moguće doći samo ako se građani uključe u njegovo kreiranje, pa i sprovođenje, poruka je sa Gradskog foruma održanog u niškom Media i reform centru. Važno je motivisati ljude da učestvuju u javnim raspravama i uvažiti njihove predloge, poručili su panelisti.

Tema foruma bila je “Kakva nam javna rasprava o budžetu treba?”, a anketa koja je tom prilikom prikazana pokazala je da građani nisu dovoljno motivisani da se uključe u takve javne rasprave. Jedan od razloga je što smatraju da time ništa ne bi mogli da promene.

Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta kaže da je jedan od razloga i neinformisanost i da bi političari trebalo da pojašnjavaju građanima šta bi od njihovih zahteva moglo da se ugradi u budžet.

Ne treba biti pesimista, mora da u izradi važnog dokumenta koji ima i zakonsku snagu, a to je budžet, budu uključeni i eksperti, strukovna udruženja, svi koji mogu da doprinesu kvalitetu budžeta, ali naravno i građani kroz svoje organizacije - navodi on.

Glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Milan Zirojević ističe da se javne rasprave ili ne organizuju ili se organizuju u poslednji čas. Seća se, kaže, samo jednog primera dobro organizovane javne rasprave u poslednjih 5-6 godina.

Da bi te javne rasprave imale bilo kakvu svrhu one moraju imati jedan koncept od mesec dana bar, da bi došli do ozbiljnih predloga i ozbiljne javne rasprave gde bi bili uključeni svi predstavnici i građana i civilnog društva i da bi mediji bili partneri u tome - napominje Zirojević.

Dodaje da građani predloge obično šalju pred kraj godine i da oni uglavnom podrazumevaju komunalije i infrastrukturu, ulice i kanalizaciju.

Građane nikad niko nije pitao o nekim kapitalnim investicijama u gradu, da li žele akva park ili ne žele, da li žele običan park ili ne žele. Mislim da je razlog nepostojanje jedne demokratičnosti i jedne odgovornosti za te velike projekte, koje uglavnom donosi mala grupa ljudi kao svoju procenu - navodi Zirojević.

Kada je reč o motivaciji građana za uključivanje u javne rasprave, smatra da je najbolje dati im direktno u ruke deo budžeta, bilo jedan, dva ili pet procenata, gde bi oni preko mesnih zajednica upravljali tim novcem i realizovali projekte kako se sami dogovore.

Ekspert za javne politike MIRC-a Nebojša Rančić navodi da nova Odluka o javnim raspravama u Opštini Palilula može da promeni situaciju, zato što, kako kaže, jasno definiše kako treba da izgleda javna rasprava o budžetu.

Primer GO Palilula trebalo bi da slede i druge opštine i Grad Niš. Mi ćemo kao Media i reform centar sigurno pokrenuti inicijativu vezano za javnu raspravu o budžetu i grada Niša za 2023. godinu, uradićemo predlog programa javne rasprave, uradićemo verovatno i hodogram i sve što je bitno, prateći obrasce na koji način bi mogli da se uključuju i građani neposredno, ali i organizacije civilnog društva, poslovna zajednica i akademska zajednica i mediji - objašnjava Rančić.

Javno čitanje nacrta Odluke o javnim raspravama u Opštini Palilula biće održano 19. jula i trajaće od 10 do 12 sati, u velikoj sali Niškog kulturnog centra. Detalji su dostupni na sajtu Palilule.

Iz MIRC-a kažu da zajedno sa tom Opštinom rade na izgradnji poverenja kroz donošenje Odluke o javnim raspravama sa pratećim dokumentima u okviru projekta “Javne rasprave za javne poslove i dobre odluke - gradimo Otvorenu upravu kroz izgradnju poverenja i učešće građana”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Var tehnolog

    18:33 // 14. 7. 2022.

    Koja fajda od jalovih tribina i panela ? U, narod, prijatelji, da im zatucanost i provincijalizam licite ! Ako ne, nista! Bili ste,popricali saldo= 0 !

    • Zlobnik II

      08:53 // 15. 7. 2022.

      @Var tehnolog : Bolje na tribinu nego u parter ! Sa tribine mož' da počnu da "šaraju" ...

  • Gradski parazit

    16:04 // 14. 7. 2022.

    Dobar gradski budžet u Nišu je onaj koji odgovara gradskim i opštinskim parazitima a ne prostom narodu. Građani su potrebni samo za glasanje a za krkanje u kafanu i službene automobile nisu im potrebni. To je realnost u Nišu.

  • sanja

    13:54 // 14. 7. 2022.

    Molim eksperta za javnu politiku da me nauci kako je stekao navedeno zvanje i objasni kako i gde se sa istim zaradjuje mesecna prinadleznost,plata

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: