Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:40, 10. 8. 2023.

| Ekonomija

Obnova odmarališta u Lipovcu i Romskog centra u Surdulici uz novčanu podršku EU

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Lipovac3;-foto:-JV-J.-A
Najavili obnovu odmarališta u Lipovcu; foto: JV/J. A.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini obišao je juče Aleksinac i pijacu čije renoviranje je pomogla Evropska unija, a u ovoj opštini je najavljena obnova Ustanove za odmor i rekreaciju dece u Lipovcu vredna više od 600.000 evra. Bertolini je potom bio i u Surdulici, obišao radove na rekonstrukciji i opremanju Romskog centra, kao i porodičnu mlekaru za koju kažu da je uz njihovu podršku unapredila poslovanje.

U Aleksincu je Bertolini najpre razgovarao sa predstavnicima civilnog društva iz južne i jugoistočne Srbije, kako je saopšteno, a upoznali su ga sa situacijom u ovom delu Srbije, ali i mogućnostima delovanja civilnog sektora.

Bertolini Aleksinac; foto: EU info Podrška EU novim projektima na jugu; foto: EU info Potom je obišao zelenu pijacu koja je 2019. godine rekonstruisana uz pomoć Evropske unije, kada je izgrađen krov i nabavljeno 120 novih tezgi, a kažu da je istakao zadovoljstvo saradnjom sa Opštinom Aleksinac.

Evropska unija podržava jug Srbije kroz realizaciju brojnih inicijativa na lokalu, kao što su projekti u Aleksincu koji svi doprinose boljem životnom standardu građana na lokalu gde se život i dešava - rekao je Bertolini.

Predsednik Dalibor Radičević je najavio novi projekat u ovoj opštini, ovog puta u Lipovcu, vredan ukupno 618.629 evra, od čega će EU preko EU PRO Plus programa da uloži preko 380.000 evra, a lokalna samouprava učestvuje sa više od 236.000 evra.

Uspešnu saradnju nastavljamo i sa novim projektom obnove Ustanove za odmor i rekreaciju dece u Lipovcu koji će obezbediti kvalitetnije usluge i uslove kako za decu tako i za sportiste i turiste, ali i za same građanje Aleksinca i to kroz organizaciju raznih kulturnih događaja - naveo je Radičević.

Bertolini u Surdulici; foto: EU info Podrška EU novim projektima na jugu; foto: EU info Bertolini je potom put nastavio do Surdulice, a kažu da je tamo razgovarao sa ministrom bez portfelja zaduženim za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novicom Tončev, kao i predstavnicima Opštine. Obišli su Romski centar, koji rekonstruišu i opremaju u sklopu programa "Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji", čija je vrednost 163.000 evra, od čega je donacija EU 140.000 evra.

Ovde vidim Evropsku uniju i integracije, i vidim mesto za Rome gde mogu da se okupe, komuncirarju, stvaraju kulturu, a to jeste jedan od osnovnih principa Evropske unije. Zato mi je posebno drago što vidim da će ovaj objekat obezbediti mesto i okruženje za Romsku zajednicu ovde u Surdulici - istakao je Bertolini.

Berolini Surdulica; foto: EU info Podrška EU novim projektima na jugu; foto: EU info Tončev je rekao da bez njihove finansijske pomoći Opština ne bi sama mogla da završi taj objekat koji će služiti romskoj populaciji, a očekuje da njegova rekonstrukcija donese značajne pozitivne promene i boljitak građanima Surdulice.

Posetu je završio u surduličkom selu Alakince, u porodičnoj mlekari "Veličković", koja je uz bespovratna sredstva EU nabavila komoru za skladištenje i savremene mašine za pakovanje, a time, kažu, unapredila poslovanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: