Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:55, 31. 5. 2017.

| Ekonomija

Obukom dobili šansu za posao u IT industriji

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
it sansa za sve
Praksa u niškim firmama i rad sa iskusnim mentorima; foto: NiCAT

Od 23 mladih nezaposlenih Nišlija koji su pohađali petomesečnu besplatnu obuku i dobili znanja i veštine za rad u IT sektoru, njih 10 je dobilo ponude ili već potpisalo ugovore o radnom angažovanju u niškim firmama.

Jedan od polaznika Akademije za informacione tehnologije Niškog klastera naprednih tehnologija (NiCAT), koji je imao sreću da ovo usavršavanje kruniše zaposlenjem, je Mateja Stojanović. Nakon što je završio Elektronski fakultet u Nišu, smer Energetika, pokušavao je, kako kaže, da sam nauči neke osnove programiranja.

Nisam uspevao da budem dosledan u učenju zbog neposrednijih obaveza i nisam bio siguran da je moje znanje bilo dovoljno za pohađanje kursa. Naime, konkurs je prevashodno tražio osobe sa određenim predznanjem u programiranju. Ispostavilo se da sam uradio dovoljno dobro testove da budem pozvan na intervju i potom budem izabran kao jedan od polaznika na smeru za front-end developera – kaže Mateja.

Mateja-Stojanovic-foto-ana-jovic Mateja je jedan od polaznika koji je dobio posao; foto: Ana JovićNapominje da je, kao neko ko je imao skromno predznanje iz programiranja, morao da posveti puno vremena učenju i domaćim zadacima.

Bilo je naporno, ali znatno konkretnije nego tradicionalno visoko obrazovanje. Posle tri meseca predavanja, krenuo sam sa praksom u firmi u kojoj sam naposletku i dobio posao, i sada sa ponosom mogu da kažem da nosim zvanje programera – napominje ovaj mladi Nišlija.

Kao najveću prednost IT Klaster Akademije, ovaj mladić, koji je sada deo kolektiva firme „Logik poslovna rešenja“, izdvaja povezivanje sa poslodavcem.

Ispred mene je još mnogo učenja, ali imam prednost da je oko mene veoma strpljiv kolektiv koji zna da je stalno učenje jedna od glavnih odlika programiranja - kaže Mateja.


Velika potražnja za IT kadrovima

Priliku da uči od iskusnih radnika iz niških IT firmi i univerzitetskih profesora, kao i da stiče znanje kroz konkretne primere, Mateja i još 22 mladih dobili su zahvaljujući projektu “IT – šansa za sve”. Svi oni početkom maja dobili su i diplome za uspešno završenu obuku.

predavanja-it-sansa-za-sve-foto-nicat Osnove, ali i napredni nivoi u programiranju; foto: NiCATObuka je počela oktobra prošle godine, a tokom časova polaznici su učili osnove HTML-a, CSS-a, Java script-a, kao i metodologije i alate za razvoj softvera.

Program obuke je potpuno usklađen sa potrebama kompanija  iz IT sektora i uključuje stručne prakse i rad na projektima u firmama iz NiCAT klastera. Stečena znanja i veštine polaznici će iskoristiti za pronalaženje  kreativnih, perspektivnih i solidno plaćenih poslova u IT sektoru - rekao je Goran Mladenović, menadžer NiCAT klastera.

U kompanijama koje su pružile šansu mladim nezaposlenim Nišlijama da dobiju praktično iskustvo kažu da su ovakvi programi obuke izuzetno značajni.

S obzirom na to da je potražnja za IT kadrovima velika i nastavlja da raste, projekat IT Klaster Akademije više nije potreban, već je postao neophodan – kaže direktor jedne od kompanija.

dodela-diploma-foto-ana-jovic Diplome za one koji su uspešno završili obuku; foto: Ana JovićProjekat “IT – šansa za sve” finansijski je podržan od strane Razvojne Agencije Srbije (RAS) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ – preko programa ACCESS, koji podržava razvoj privatnog sektora u Srbiji.

Predstavnici GIZ-a kažu da planiraju i u budućnosti da podržavaju slične projekte jer njihove aktivnosti u Srbiji, ističu, ciljano targetiraju najveće socio-ekonomske izazove u koje spada i problem povećanja zaposlenosti pogotovu među mlađom populacijom.

Nezaposlenost mladih u Srbiji predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima se suočava naša zemlja. Prema izveštaju o globalnoj konkurentnosti 2016/2017 Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je rangirana na 136. mestu od 137 zemalja. Najveći broj nezaposlenih, prema izveštaju, predstavljaju mladi iz južne i jugoistočne Srbije. U narednom periodu, Južne vesti će se baviti istraživanjem ovog problema, kroz analizu trenutnog stanja i načinima borbe protiv nezaposlenosti mladih, a sve kroz programe podrške i pomoći koje nude EU i SAD.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • iBM

    21:42 // 1. 6. 2017.

    Ево господо, ја сам завршио елктронику, без посла и горе наведена обука ми није потребна а и још понешто знам па ево ннудим вам моје услуге. Сем ако није као и сви чланци до сада једна обична реклама. Поздрав!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: