Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:49, 16. 10. 2018.

| Ekonomija

Od "bolesnog" drveta i starih aparata pravi jedinstvene stone lampe

Autor:A. StojanovićIzvor:Južne vesti
Milan-Ivković-Unique-workshop--Foto-A.-Stojanović
Koristi stare aparate i drvo sa neobičnim šarama; foto: A. Stojanović

Iako se često može čuti da zanatske radionice odumiru, te da mladi nisu zainteresovani za njih, mladi arhitekta Milan Ivković u Nišu skoro dve godine stvara biznis neobičnim lampama koje pravi od ručno obrađenih komada “odbačenog” drveta, a u koje kombinuje delove starih kućnih aparata.

Kombinacijom retro i modernog stila ovaj mladi preduzetnik pokušava da, kako kaže, isprati trend ponovnog vraćanja industrijskog nameštaja u modu.

Istraživanjem industrijskog nameštaja našao sam par proizvođača u Srbiji koji se time bave uglavnom u Beogradu, i oduševio sam se kako to izgleda. Igrom slučaja odgledao sam emisiju "Moderne zanatlije" koja me je inspirisala da i sam postanem moderni zanatlija - kaže Ivković.

Lampa-sa-Edisonovom-sijalicom--Foto-A.-Stojanović-(2) I od zanata može da se živi; foto: A. StojanovićNjegove lampe karakteristične su i po tome što koristi delove starih kućnih aparata, pa se tako na njima mogu videti kablovi starih kompjutera, metalni delovi odbačenih zamrzivača, ali i obrađena hrastova greda napuštene kuće.

Oduvek sam želeo da radim nešto svoje, da od parčeta drveta napravim nešto, da mu nađem neku namenu, da komadu nameštaja koji je bačen vratim neki život. Tako sam i prvu lampu napravio koristeći naponske kablove starog računara. Trudim se da svaka lampa ima neku komponentu koja je ponovo upotrebljena - objašnjava mladi zanatlija.


Svaka lampa je unikat

Da to nisu samo obične drvene lampe pokazuje i činjenica da ih izrađuje od takozvanog “bolesnog” drveta koje se u industriji nameštaja najčešće odbacuje.

Koristim komade neobičnog drveta sa njegovim originalnim šarama. Svaka lampa je unikat, baš zbog tog “bolesnog” drveta sa specifičnim šarama koje ustvari daju dušu lampi, a koje se u industriji nameštaja odbacuje. Od toga nastaju neponovljive lampe, a svaka nosi neku svoju priču. Odatle i naziv Unique workshop - kaže Ivković.

Lampa-sa-Edisonovom-sijalicom--Foto-A.-Stojanović Lampa sa Edisonovom sijalicom; foto: A. StojanovićOve svetiljke prepoznatljive su i po retro sijalicama, a među najinteresantnijima je ona sa Edisonovom sijalicom, replikom prve napravljene sijlice u svetu.

Hteo sam u startu da pravim veće komade nameštaja, ali ipak veći je izazov praviti manje komade, jer sve mora da bude perfektno, s obzirom da je mnogo lakše uočiti nepravilnosti. Svaka nova lampa je inspiracija za sledeću - objašnjava on.

Osim što je, kaže, sate proveo na Jutjubu gledajući kako se pravilno obrađuje drvo, da bi napravio jednu ovakvu lampu, neophodno je, objašnjava, nekoliko veština, koje podrazumevaju i zaštitu drveta i poznavanje osnova elektrike. Da bi drvo zaštitio od propadanja odlučio je da ne koristi veštačke boje i lakove, već isključivo stare recepte i prirodne sastojke poput lanenog i maslinovog ulja i pčelinjeg voska.

Iako su do sada za ove neobične lampe zainteresovani uglavnom mlađi, Ivković kaže da su namenjene svima sa modernim duhom, a lako su uklopljive i u svaki enterijer.

Ivković, rodom iz okoline Knjaževca, trenutno živi u Nišu i u planu mu je, kaže, registrovanje firme, a jedan od ciljeva mu je i inostrano tržište, s obzirom da su dve lampe sasvim slučajno već našle svoje vlasnike u Austriji i Ukrajini.

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vera Jugovoic

    23:27 // 22. 10. 2018.

    Danas tmina juga,sutra svetlost zapada. Obasjaj mrakove koji ti se nude,od starog napravi novo i raduj se svemu sto si stvorio..

  • Pavle

    18:16 // 18. 10. 2018.

    Gde mogu da se kupe ove lampe? Dajte neki kontakt ako hocete da se pomogne decku.

    • Milan

      22:18 // 21. 10. 2018.

      Imate stranicu na fejsu i instagramu, unique workshop.

  • Nenad

    12:14 // 16. 10. 2018.

    Odličan mladi čovek. Skroman. Preduzetnik!!! Biće ovo svetski proizvod iz Niša...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: