Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 30. 11. 2018.

| Ekonomija

Od niških komunalnih preduzeća samo "Gorica" u 2017. "gubitaš"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
pare
Ostala niška preduzeća imala i višemilionsku dobit; ilustracija; foto: A. Kostić

Tradicionalno je jedini “gubitaš” među komunalnim preduzećima u Nišu prošle godine bila JKP Gorica, koje je “u minisu” čak 81,4 miliona dinara, dok je ostalih 8, prema rečima Vladislave Ivković iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, imalo dobit od oko 470 miliona, od čega će 5 miliona da uplate u gradski budžet.

Od 9 niških komunalnih preduzeća prošle godine je, prema njihovim izveštajima koje je usvojilo Gradsko veće, jedino Gorica bila u gubitku. Ovo pogrebno preduzeće je, kaže Ivkovićeva, u 2017. godini zaradilo oko 161,1 milion, ali je potrošilo oko 242,5 miliona, te je njihovo poslovanje ocenjeno kao "negativno".

JKP Gorica je u Nišu sinonim za preduzeće "gubitaša", a taj "trend" održala je i prošle godine i njihov minus u kasi iznosio je oko 81,4 miliona dinara.

Glavni razlog jesu finansijski rashodi po osnovu kamata na kredite i troškove sudskih postupaka, prinudne naplate, kao i blokade računa. Preduzeće je Agenciji za privredne registre dostavilo i izjavu da nije doneta odluka o pokriću gubitka za 2017. godinu u navedenom finansijskom izveštaju - pojašnjava Ivkovićeva.

Ostala niška komunalna preduzeća su prošle godine bila "u plusu", neka i višemilionskom, a njihova ukupna dobit je oko 470 miliona dinara.

Najveći prihod je prošle godine, kako kaže sekretarka, imala Gradska toplana - 264,6 miliona dinara, a višemilionsku dobit imalo je i preduzeće Mediana - oko 85,2 miliona, kao i JKP Naissus koje je prihodovalo nešto više od 106 miliona dinara.

Nešto manje miliona je u 2017. zaradio Parking servis - oko 7,7 miliona dinara, Tržnica je imala dobit od oko 2,3 miliona, dodaje Ivkovićeva, a dobit Direkcije za javni prevoz bila je oko 1,2 miliona dinara.

Nekoliko stotina hiljada prihodovala su samo dva preduzeća - Objedinjena naplata koja je imala prihod od oko 458.000 dinara i Direkcija za izgradnju grada koja je prošle godine zaradila samo oko 312.500 dinara.

Prema Zakonu o javnim preduzećima i Zakonu o privrednim društvima, pojašnjava Ivkovićeva, preduzeća koja su imala prihode mogu da ih potroše da bi pokrila gubitke iz prethodnih godina, ostave u rezervi i iskoriste za investicije, a mogu i da ih uplate u gradski budžet.

Od 8 komunalnih preduzeća koja su "u plusu", dodaje, njih 5 je odlučilo da deo dobiti "prelije" u gradsku kasu, što ukupno iznosi oko 5 miliona dinara.

U skladu sa propisanom procedurom preduzeća su dostavila odluke nadzornih odbora, kojima je dobit preduzeća utvrđena finansijskim izveštajem rasporedeljena tako da preduzeća Objedinjena naplata, Parking servis, Direkcija za javni prevoz, Mediana i Direkcija za izgradnju deo dobiti prenose osnivaču i deo raspoređuju za rezerve odnosno povećanje kapitala, dok Gradska toplana, Naissus i Tržnica dobit utvrđenu finansijskim izveštajem raspoređuju za pokriće gubitka iz ranijih godina - ističe Ivkovićeva.

Izveštaji komunalnih preduzeća koje je usvojilo Gradsko veće, trebalo bi da "prođu" i kroz ruke odbornika i da ih usvoji niška Skupština.


Gorica u prvih 9 meseci ove godine "u plusu"

Iako je "na glasu" kao "gubitaš", što je potvrdio i izveštaj za prošlu i prvih 6 meseci ove godine, pogrebno preduzeće Gorica je, kako kaže Ivkovićeva, ipak za prvih 9 meseci ove godine prihodovalo - 2,4 miliona dinara.

Da li će i kako ovih par miliona uticati na poslovanje ovog preduzeća koje ima milionske dugove i stalno "zajmi" novac od drugih, Ivkovićeva kaže da zasad ne može da se prognozira. Ipak, sekretarka očekuje stabilizaciju poslovanje Gorice koja je nedavno iz budžeta dobila 70 miliona dinara za "povećanje kapitala".

Što se ostalih komunalnih preduzeća tiče, Ivkovićeva kaže da su u prvih 9 meseci 2018. komunalna preduzeća Mediana, Naissus, Gorica, Objedinjena naplata, Tržnica, Gradska toplana, Parking servis, Direkcija za javni prevoz i Direkcija za izgradnju imala pozitivne finansijske rezultate i poslovala su u skladu sa programom, uz eventualna odstupanja u realizaciji svih planiranih aktivnosti.

Osim Gorice koja je posle dužeg vremena poslovala pozitivno ove godine, Ivkovićeva je podsetila da je jedno od "problematičnih" komunalnih preduzeća bila Direkcija za javni prevoz, koju su morali da reorganizuju i ugase saobraćajni sektor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    09:08 // 1. 12. 2018.

    Pošto se na APR-u sve vidi:
    Parking servis ima pad dobiti iz poslovanja sa 13 na 2 miliona, nego zbog drugih prihoda imaju ipak dobit od 7 miliona. Troškovi zarada su im porasli iako su plate zamrznute?
    Dok je stvar sa Direkcijom za javni gradski prevoz gotovo neverovatna. Prihodi su im porasli za 42 miliona, "zamrznute" plate za 12, a oni nisu dobri 30 nego samo milionče. Gde su pare?

  • sale

    13:21 // 30. 11. 2018.

    Pitam se kako parking servis ima tako mali prihod a prodaju maglu(odnosno ofarban beton)??!!!Mozda zbog preveliki broj zaposlenih i njihovih "malih" plata!?!

  • nebojša

    12:50 // 30. 11. 2018.

    bitno je da ste kod dz napravili parking da uzimate pare a ja sam danas za sina kupio injekciju jer je nema u dz
    to je ta srbija?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: