Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:43, 28. 9. 2023.

| Ekonomija

Od novembra poskupljuju struja i gas u Srbiji

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
struja
Nova poslupljenja; ilustracija; foto: A. Kostić

Struja i gas ponovo poskupljuju u Srbiji od 1. novembra, navode iz Agencije za energetiku, struja za 8, a gas za 10%. To znači da će cena struje umesto 13,31 dinar, iznositi 14,29 dinara po kilovat satu sa PDV-om, dok će gas umesto dosadašnjih 4,55 dinara, koštati 5,02 dinara po kilovat satu sa PDV-om.

Savet Agencije je odluku doneo na današnjoj sednici, a odluka važi od 1. novembra, za domaćinstva i male kupce.

Prosečna cena utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 10,26 dinara po kilovat satu (odnosno 14,29 dinara po kilovat satu sa porezima i taksama) i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 8% - navode iz Agencije.

Kada je reč o gasu, kažu da je i nakon korekcije prosečna cena prirodnog gasa u Srbiji i dalje jedna od najnižih u Evropi, ali bez taksi i poreza.

Prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju u Srbiji, viša je za 10% i iznosi 4,54 dinara po kilovat satu bez poreza i taksi (odnosno 5,02 dinara po kilovat satu sa porezima i taksama) - saopštavaju iz Agencije.

Oni su saglasnost za poskupljenje struje dali na osnovu zahteva Elektroprivrede Srbije, a saglasnost za novu cenu gasa na osnovu odluke uprave 31 javnog snabdevača.

Podsetimo, struja i gas poskupeli su i maja ove godine, takođe struja za 8, a gas za 10%.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    12:45 // 29. 9. 2023.

    Mesecima najavljivao povecanje penzija i plata za 5,5% i narod jedva cekao tu crkavicu, ALI ONDA DOLAZI JOS VECE POSKUPLJENJE SA DODATKOM POVECANJA AKCIZA. Magla sa snizavanjem cene parizera i samo nekih tipova proizmoda trebalo bi da "poboljsa" standard. Pa ovo i curke bi procitale kao zaj..cija u zdrav mozak. Ali mi imamo posla sa ovcama koje vole da idu za vodjom

  • Dragan Petrovic

    06:16 // 29. 9. 2023.

    Ovi koji se uskoro rastaju od zivota sa 5,5% i mozak izvetreo 20 soma daje,a odrao ih do gole koze...mada kad se setim slobine hiperinflacije i onih silnih"000"ovaj deluje kao dobra vila...i opet ce 1,6 miliona njih glasati sopstvenu propast(cast izuzecima).laze,ali i podsmeva se sirotinji,gore od SUPERHIKA...ali ima puno mazohista koji ovo vole...napred ka DNU,pa da zacinimo nekim mini ratom...

  • Nemam Ime

    05:53 // 29. 9. 2023.

    Malo je to, treba 1008% (slovima: hiljadu osam) da poskupi. Ionako ce "narod", da ne upotrebim neku ruzniju rec (da mi oproste domace zivotinje) da glasa za iste ove.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: