Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 28. 6. 2017.

| Ekonomija

Od para EU mladić iz Bujanovca pokrenuo proizvodnju košnica

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
kosnica
Košnice veoma tražene jer je sve više pčelara; foto: S. M.

Kada imate do 30 godina i želite da pokrenete svoj posao gotovo je nemoguće uštedeti ili zadužiti se kod banke 10.000 evra, smatra Stefan Manasijević iz Bujanovca, pa je zato pomoć koju je dobio putem konkursa Evropskog PROGRES-a, kaže, velika šansa.

Grant u vidu opreme za osnivanje svog biznisa, odnosno radnje za proizvodnju košnica i ramova, Stefan je dobio na konkursu „Tvoja ideja, naša podrška“. Pola godine nakon što je počeo sa radom ističe da uspeva da se održi na tržištu i veruje da će njegov posao dalje rasti.

I pored toga što su vremenski uslovi ovog proleća bili izrazito nepovoljni - česte kiše i hladno vreme nisu pogodavali pčelama, te je bagremova paša gotovo u potpunosti propala - ostvario sam zadovoljavajući početak. Kupci su zadovoljni kvalitetom, tako da pored Bujanovca i Vranja imam kupce iz Gnjilana i Kumanova – objašnjava Stefan.

Ovaj 30-godišnjak studirao je na Filozofskom fakultetu u Nišu, ali kako nije završio studije posle rada u duvanskoj industriji odlučio je da "peče" zanat kod stolara. Tako je stekao veštine u obradi drveta i potom rešio da konkuriše za finansijsku podršku na konkursu Evropskog PROGRES-a.

Odlučio sam da konkurišem jer smatram da je bolje da čovek ima sopstveni privatni posao jer je u mogućnosti da sam kreira obim proizvodnje, uslove rada kao i trajanje radnog dana. Nisam se nadao da će moja ideja proći, ali sam ostao zatečen brojem pristiglih biznis planova, jer je iz tridesetak opština koje su bile obuhvaćene programom stiglo oko stotinak biznis planova, što je zaista malo – ističe naš sagovornik.

kosnica-stefan-bujanovac Stefan izabrao stolariju za zanat; foto: S. M.Napominje da je potražnja za košnicama velika jer je, kako kaže, pčelarstvo u razvoju i beleži se stalan porast broja pčelara. Košnice izrađuje od suve čamove daske, podnjače od hrastovine a ramove od lipove daske.

Stefan priznaje da se nekad gubi preduzetnički duh jer se kupci često odluče za jeftinije proizvode lošijeg kvaliteta, ali veruje da je ipak dobar kvalitet najbolja zaštita i uslov opstanka na tržištu na duge staze.

Biti preduzetnik nije lako, jer podela rada koja postoji u nekom, recimo, srednjem preduzeću  u ovom slučaju pada na leđa jednog čoveka, koji pored tehničkih mora da poseduje i određena ekonomska i marketinška znanja - objašnjava ovaj 30-godišnjak.

Da proceni rizik, analizira tržište i plasira proizvode neke su od stvari koje je, kao i preostali 21 mladi preduzetnik koji je dobio podršku na konkursu, Stefan je naučio od mentora na obukama koje je za njih organizovao Evropski PROGRES.

Evropski PROGRES takođe prati i proces registracije preduzeća i njihovog rada imajući u vidu da su prve godine poslovanja najzahtevnije – objašnjavaju iz ovog programa.

U okviru javnog poziva Evropskog PROGRES-a „Tvoja ideja, naša podrška”, odobrena je podrška u visini od 183.307 evra, putem koje je 22 mladih ljudi iz 14 opština sa jugoistoka i jugozapada Srbije dobilo opremu i pokrenulo svoja preduzeća.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su podržale mlade ljude iz programskih opština da razviju svoje poslovne ideje i osnuju svoj posao što će pozitivno uticati ne samo na njihove i živote njihovih porodica, već i na lokalnu privredu. Mladi preduzetnici i preduzetnice na ovaj način daju odličan primer svojim vršnjacima, a zajedno doprinosimo rešavanju problema nezaposlenosti u ovom segmentu populacije - rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRES-a.

Po projektu se najmanje dodeljivalo 2.500, a najviše 10.000 evra. Pravo na ovu pomoć imali su nezaposleni od 18 do 30 godina koji žive u jednoj od opština koje su uključene u realizaciju programa Evropski PROGRES. 

Nezaposlenost mladih u Srbiji predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima se suočava naša zemlja. Prema izveštaju o globalnoj konkurentnosti 2016/2017 Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je rangirana na 136. mestu od 137 zemalja. Najveći broj nezaposlenih, prema izveštaju, predstavljaju mladi iz južne i jugoistočne Srbije. U narednom periodu, Južne vesti će se baviti istraživanjem ovog problema, kroz analizu trenutnog stanja i načinima borbe protiv nezaposlenosti mladih, a sve kroz programe podrške i pomoći koje nude EU i SAD.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: