Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 4. 3. 2019.

| Ekonomija

Od početka godine smanjen broj putnika sa niškog aerodroma

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Aerodrom čeka proleće; Foto: M.Z./J.V.

U prva 2 meseca ove godine broj putnika sa Aerodroma “Konstantin Veliki” pao je za 12,4 %, a broj aviona za 6,25 % u odnosu na isti period prošle godine. Stručnjaci ocenjuju da država ne zna da vodi aerodrom, ali i da se zaplet tek očekuje kada koncesionar Vansi uvede lou-kost saobraćaj sa beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla".

Pola 2018. aerodrom je bio u vlasništvu Grada Niša, a posle mnogih potresa, prešao je u vlasništvo države, zvanično avgusta. Glavni i odgovorni urednik portala Tango six Petar Vojinović kaže da "medeni mesec" aktuelnog rukovodstva i njihovog načina upravljanja aerodromom još može trajati, ali da se on lagano okončava.

Vojinović kaže i da je informacija o padu broja putnika previše blizu promeni rukovodstva da bi se moglo zaključiti da li pad performansi saobraćaja ima veze sa drugačijim upravljanjem. Ali, ipak vidi razliku u poslovanju.

Setimo se, na primer, da prethodno rukovodstvo nikada nije pravilo svoje projekcije i planove na račun isključivo redovnog saobraćaja. Tango Six je ranije, u to doba, javljao da se radi na dovođenju većih kargo letova koji bi trebalo da značajno učestvuju u prihodima i konceptu samoodrživosti. Tu su i drugi bitni "neavionski" prihodi - kaže Vojinović.

Primetno je, dakle, da većih kreativnijih najava dodatnih izvora prihoda nema, kaže Vojinović, ali tumači da to opet ne mora značiti da aktuelno rukovodstvo loše rukovodi. Ipak, stiatistika pokazuje da je u prva dva meseca ove godine bilo 50% manje aviona nego prethodne godine u isto vreme, a pad prometa robe u niškoj vazdušnoj luci je oko 60%.

Vojinović dodaje da će prvo veliko preslaganje karata biti kada Vansi "da gas" i fokusira lou-kost saobraćaj na Beograd.

Tada ćemo videti snagu predložene vrednosti koju ima aerodrom Niš i uopšte jug Srbije. Tada ćemo videti da li su oba rukovodstva uspela da nametnu Niš kao destinaciju. Nije nemoguće da će Niš preživeti uprkos "lou-kost Beogradu" i nije nemoguće da će par PSO linija koje se spremaju dodatno oplemeniti ponudu "Konstantina Velikog" - najavljuje Vojinović.

Inače, PSO linije su subvencionisane linije, a navodno bi, prema najavama iz Ministarstva saobraćaja, takvih novih linija sa niškog aerodorma trebalo da bude 10.

statistika Lošija statistika nego inače; foto: printscreen


Miša Brkić: Pad putnika nije neočekivan - ili će ga zatvoriti ili dati "Vansiju"

Za novinara i ekonomskog analitačara Mišu Brkića, pad nije iznenađenje. Za razliku od Vojinovića, Brkić je daleko pesimističniji, kaže da je ceo paket preuzimanja bio pogrešan i da je niški aerodrom ušao u pogrešan voz - državni, pa su onda i sve stanice pogrešne.

Ne očekuje da će nešto popraviti, već navodi da će poslovanje nastaviti da “truli”, pa Brkić predviđa 2 raspleta u budućnosti - ili će država zamoliti Vansi da preuzme i nišku vazdušnu luku ili će ga zatvoriti.

Možda bude uporna, pošto je ovo “bogata” država i onda dotira subvencije. Evo videćemo i tih 10 linija što planira da otvori sa niškog aerodroma. Nagledaćemo se mi bacanja državnih para, to jest para poreskih obveznika da država dokaže kako ume da upravlja aerodromom. Videćemo da ne ume. Takva je država kakva jeste, odnosno vlast - kaže Brkić.

Novinar Brkić ocenjuje da se država umešala kao “slon u staklarskoj radnji”, a da samo treba niskim taksama držati signal lou-kosterima da su dobrodošli.

Takse na “Konstantinu Velikom” nisu menjane, međutim Brkić insistira da sadašnje rukovodstvo nema znanje.

Problem Srbije, pa eto i na primeru niškog aerodroma pokazano, jeste znanje - zaključuje Brkić.

Podsetimo, aerodrom je poklonjen državi juna 2018, a novo rukovodstvo i zvaničan prelaz u ruke države desilo se avgusta 2018. Let za Malme je ukinut, pa vraćen, leta za Dizeldorf više nema, a rukovodstvo aerodroma pojačao je nekadašnji direktor Radisav Radojković, akter afere oko mahinacija na niškom aerodromu, kasnije oslobođen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasko

    13:43 // 5. 3. 2019.

    Pitanja:

    1. Kada je ukinut jet za Ajndhoven, za vreme starog ili novog direktora?
    2. Kada je leteo turkiš kargo i kada je ukinut, za vreme starog ili novog direktora?

    Odgovorite na ova pitanja pa će te videti koliko je tekst zlonameran

  • BATA

    09:15 // 5. 3. 2019.

    Nikada dok je ovakav sistem Srbija nece biti bolja.Postoji samo jedan grad od koga se treba pre treba odvojiti,kroz decentralizaciju.Ima li volje u nama,stanovnicima ovog dela Srbije da uticemo na to?Treba nam ljudi koji ce voditi ovaj grad ka boljitku a ne poltroni i podguzne muve. Zamajavanje oko jednog coveka i njegovim lazima treba sto pre promeniti ,to nam vise nije potrebno.Treba ziveti.

  • Alex

    07:58 // 5. 3. 2019.

    Čega god se dotaknu, pretvori se u pepeo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: