Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:47, 18. 11. 2021.

| Ekonomija

Odbornici leskovačke Skupštine usvojili rebalans budžeta, opoziciju brine realizacija

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Skupština Leskovac
Budžet uvećan za 118,1 milion dinara; foto: M. M.

Planirani budžet Leskovca za 2021. godinu bio je 4,55 milijardi dinara, ali zbog procene da će do kraja godine biti uvećan za 118,1, odbornici su usvojili odluku o rebalansu. U gradsku kasu najviše novca trebalo bi da stigne od poreza na zarade, a ono što brine odbornike grupe ”Za Leskovac zajedno” jeste to što je u mnogim kolonama izveštaja ostvareno ispod 10% od planiranog, kao i najniža primanja koja su u Srbiji, kako kažu, i dalje u Leskovcu i Jablaničkom okrugu.

Prema izveštaju Odeljenja za finasije, a koji je obrazložio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, u prvih 9 meseci budžet Leskovca ostvaren je sa 72%, dok je u tom periodu suficit iznosio 466,2 miliona dinara. Ono što je najviše doprinelo ostvarenju budžeta, kao i njegovom uvećanju jeste to da je od poreza na zarade ostvareno više od 154 miliona dinara od prvobitnog plana.

Prihod od zarada nam sada skoro iznosi 2 milijarde dinara. Za 50 miliona dinara uvećan je i prihod na poreze od samostalne delatnosti, koji sada iznosi 220 miliona dinara. Prihod koji se značajno više ostvaruje od planiranog je doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta koji je u prvih 9 meseci ostvaren sa 103,9% - obrazložio je Cvetanović.

Uvećanja ima i što se tiče rashoda, a dodatnih 16 miliona uplaćeno je poljoprivrednicima, dok su subvencije dobila i pojedina javna preduzeća. Ono što najviše opterećuje budžet Leskovca, po rečima gradonačelnika, jesu tužbe građana kao posledica čestih prinudnih naplata po osnovu nerešenih pitanja imovine i faktičkih eksproprijacija, gde je došlo do povećanja od 145 miliona dinara.


Opozicija: U mnogim kolonama ostvarenje ispod 10%

U mnogim kolonoma u izveštaju procenat ostvarenog budžeta je ispod 10%, na šta su ukazali odbornici grupe ”Za Leskovac zajedno”, ali i to da su najniža primanja u Srbiji i dalje baš u Leskovcu i Jablaničkom okrugu.

Prva stvar, da bi budžet bio dobro ostvaren, trebalo bi da bude ostvaren sa najmanje 75%. Džabe nama toliki budžet i ostvarenja, kad cene rastu. Dođu strani investitori, pokažu prstom šta žele da kupe i odmah se sve prodaje. Pričate bajke o budžetu, jer se sve vidi iz priloženog. U mnogim kolonama ostvarenje je ispod 10%, znamo da ćete reći da će u poslednjem tromesečju sve to biti ostvareno maksimalno, ali ne možemo u to da poverujemo.U jednoj koloni je čak i minus od 0,1%, tako da bez obzira što se hvalite time kako je budžet najveći, kad ga uporedite sa onim pre 10 godina, budžet je manji, pa i nema neke koristi od toga čime se hvalite. Mladi nam odlaze jer su plate najmanje kod nas, pogledajte koliko nam je takvih između 20 i 30 godina u poslednjih nekoliko godina otišlo iz okruga - rekli su iz opozicije.

Podsetimo, budžet Leskovca za 2021. godinu smanjen je za 150 miliona dinara, a najveći deo novca izdvaja se za plate u javnom sektoru.


Sednica kasnila, odbornici najmanje o budžetu, a najviše o funkcijama

Usled tehničkih problema početak skupštinskog zasedanja kasnio je sa početkom za 1 sat, a utisak je da su se odbornici najmanje bavili budžetom, jer se o dve tačke dnevnog reda raspravljali više od tri sata. Naime, i odbornici vlasti i opozicije raspravljali su o tome ko je kako došao na funkciju i ko je koga uvredio na prethodnoj Skupštini.

Takođe, na početku sednice, odbornik grupe ”Za Leskovac zajedno” Nenad Zdravković je, kao i na prethodnim skupštinskim zasedanjima, ukazao da se Skupština održava u nebezbednim uslovima i da je veliki rizik od zaražavanja, jer mnogi poslanici ne nose zaštitne maske, a mnogi od njih i nisu vakcinisani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: