Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:03, 11. 12. 2020.

| Ekonomija

Odbornici u Paliluli sebi duplirali naknade, u Opštini kažu da se usklađuju sa ostalim parlamentima

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Palilula skupština konstitutivna
Veće naknade i za Palilulce odbornike; foto: GO Palilula

Umesto nešto više od 10.500 dinara kao do sada, odbornik koji prisustvuje sednici Skupštine u Paliluli ubuduće će primati oko 20.500 dinara mesečno, ukoliko tog meseca bude makar jedno zasedanje. Ako parlament ne zaseda cifra će biti manja, odnosno veća sa više održanih sednica. Predsednik ove Opštine Bratislav Vučković kaže da je oduka samo usklađena sa gradskom Skupštinom i ostalim opštinama i naknadama koje su tamo na snazi već nekoliko godina.

Odluka o naknadama za odbornike je promenjena i sada iznosi 40% od ukupne prosečne neto mesečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog Zavoda za statistiku za šefa i zamenika šefa odborničke grupe i 30% od iste zarade za odbornika.

odluka Odluka od 2. dcembra

Na sve ovo ide i dnevnica svaki put kada Skupština zaseda, a ona je 5% od ukupne prosečne neto zarade.

Poslednji podatak na sajtu Zavoda za statistiku je iz septembra ove godine i u tom mesecu je prosečna neto zarada u Srbiji bila 59.698 dinara.

Prostom matematikom dolazimo do podatka da će odbornik u Paliluli, uz jednu održanu sednicu, na primer u decembru, primiti ukupno 20.743 dinara. Šef odborničke grupe i njegov zamenik i malo više - 26.722 dinara.

To ne bi bilo čudno da, prema odluci koja je donedavno bila na snazi, odbornički paušali nisu bili znatno manji. Tom odlukom bila je propisana tačna suma, a ne procenat.

Mesečna paušalna naknada utvrđuje se:

- za šefa odborničke grupe u iznosu od 9000,00 dinara; - za zamenika šefa odborničke grupe u iznosu od 8375,00 dinara; - za odbornika u iznosu od 7750,00 dinara. Mesečna paušalna naknada se isplaćuje licima iz stava 1 do kraja meseca za prethodni mesec, a u skladu sa finansijskim mogućnostima opštine - pisalo je u članu odluke koji je poništen.

To znači da je odbornik sa jednom sednicom mesečno i dnevnicom od 5% od prosečne plate, uz naknadu od 7.750 dinara, primao nešto više od 10.500 dinara.

Povećanje je sada duplo, a predsednik Opštine Palilula Bratislav Vučković kaže da to nije njihova ideja, već da su se uskladili sa ostalima.

Paušal nije povećan nego usklađen sa ostalim opštinama. Ostale opštine su imale odluke o paušalima identične gradskoj. Jedino Palilula i mislim Niška Banja su imale manji paušal za odbornike. Mišljenja sam da na teritoriji grada to treba da bude ujednačeno. Samo smo uskladili sa gradskim i ostalim opštinskim, ništa drugo - kaže Vučković.

I odbornici opozicije u gradskoj Skupštini i sam predsednik Boban Džunić potvrđuju da su paušali isti kao i oni koji su usvojeni na Paliluli. Džunić dodaje i da su među najnižima u Srbiji.

Koliko ja znam, kod nas u Nišu su paušali najniži. Za razliku od svih drugih gradova da ne nabrajam sada gradove na severu Srbije - rekao je Džunić.

Odbornici i u gradu i u opštni koji su članovi nekih radnih tela lokalnih skupština (komisija, odbora i saveta) imaju na sve pobrojane naknade još 2,5% od prosečne zarade za dolazak i prisustvo na sednicama tih tela.

Podsetimo, u Nišu pored gradskog, postoji još 5 opštinskih parlamenata. A ukupno u njima sedi 173 odbornika i svakom od njih sleduje mesečna naknada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marinaa Adamović

    22:25 // 14. 12. 2020.

    Tako bestidno ponašanje treba osuditi javno. Humanitarna kutija je kod njih stajala (uz saglasnost većnika i predsednika), a vraćena prazna! Stvarno takvi siromasi odlučuju o našoj sudbini?

  • petar

    12:58 // 14. 12. 2020.

    Ukinuti Opstine,pod hitno,i izbaciti svu tu bulumentu,jedna gradska uprava,jedna Skupstina,narode opameti se...

  • Срба

    11:12 // 13. 12. 2020.

    Бестидно! Бар да има неке користи од њих...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da ga nisu ovi iz Radnički oštetili kad igraše tamo?

Milan čitalac

Tekst: FSS: Teren u Leskovcu jasan pokazatelj zatečenog javašluka i neodgovornosti

Pronađite nas na: