Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:39, 20. 1. 2021.

| Ekonomija

Odbornik Krstić ukazuje na nenamensko trošenje u Medijani, u Opštini kažu da je sve po proceduri

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Opština Medijana
Da li se novac nenamenski troši u Medijani?; foto: JV

Nekoliko miliona dinara iz budžeta niške Opštine Medijana, kako kaže odbornik Ruske stranke Milan Krstić, godišnje odlazi na finansiranje projekata raznih udruženja među kojima su i ona kojima je to jedini prihod cele godine ili koja su registrovana neposredno pre raspisivanja konkursa. Za njega je ovo, kaže, kriminal, a u Opštini tvrde da je sve transparentno i u skladu sa procedurom.

Građani koji plaćanjem poreza i drugih dažbina pune budžet Medijane, između ostalog, finansiraju i udruženja koja se bave jogom, ugostiteljstvom i turizmom, rukotvorinama, razvojem modernog društva, muzikom, plesom, edukacijom.

milan krstić Krstić ukazuje na fantomska udruženja i kriminal; foto: Predrag Blagojević arhivaKrstić je u više navrata govorio o ovome krajem prošle godine na sednicima skupština Grada i Medijane, a za projekte ovih udruženja, kako je rekao, izdvajalo se od 100.000 do 500.000 dinara po projektu.

Mnoga udruženja su nastala neposredno ili koji mesec pre raspisivanja konkursa, a mnogima je pak prihod iz Opštine jedini tokom cele poslovne godine.

Na šta vama liče ove firme? Građani Niša, odbornici. Na one firme koje malo se registruju, properu neke parice… Je l’ na to liči? Kriminal, čist kriminal. To je vaš predsednik Opštine. To je vaša slika i prilika u najvećoj niškoj Opštini Medijana - rekao je Krstić.

Odbornik i nekadašnji predsednik ove Opštine sumnja u nenamensko i neracionalno trošenje para iz budžeta na projekte koji se, kako kaže, neretko nikad i ne realizuju. Dodaje i da odbornici nikada nisu dobili informaciju o realizaciji aktivnosti koje su plaćene iz budžeta.

Ne, nikakvog izveštaja nema. Ja sam tražio taj izveštaj. Kao građanin sam čak tražio sve izvode sa svih tekućih računa koje koristi Medijana od kada ja nisam predsednik Opštine, a to je 5. septembar 2017. godine. U Opštini su me odbili pod obrazloženjem da ne znaju šta ja tražim, pa sam se ja obratio Povereniku i čekam odgovor - kaže Krstić.

Krstić kaže da je na poslednjoj sednici u 2020. godini tražio izveštaje o trošenju novca na udruženja i projekte i odgovore očekuje na sledećem zasedanju opštinskog parlamenta.


Opština Medijana: Sve po proceduri, ne bavimo se istražnim radnjama

Sve opštine u budžetu imaju planiran novac za projekte udruženja kao i kriterijume po kojima se novac dodeljuje. Takav je slučaj i sa Medijanom gde su izbegli odgovore na konkretna pitanja i optužbe odbornika da su udruženja fantomska, a novac raspoređen nenamenski i neracionalno.

Oni su samo pojasnili proceduru za dodelu para udruženjima uz zaključak da je ona ispoštovana i da je sve bilo transparentno.

Imajući u vidu sve napred navedeno, prizilazi nesumnjiv zaključak da se konkursne aktivnosti sprovode po unapred utvrđenoj proceduri na jedan vrlo transparentan i regulisan način, što nije bio slučaj pre septembra 2017. godine - pišu iz Medijane.

Proveravaju samo, kako kažu, da li su udruženja registrovana i aktivna, ali ne i njihovo poslovanje ili vreme osnivanja.

Gradska opština Medijana nema pravne mehanizme da ispituje poslovanje i bonitet aplikanata, a ni adekvatan pravni osnov da se a priori, bavi takvim, u najmanju ruku istražnim radnjama - zaključuju u Medijani.

Međutim, Krstić kaže da Opština mora da kontroliše svaki dinar koji daju.

U skladu sa zakonom i sa budžetskim sistemom Gradska opština Medijana mora da kontroliše svaki dat dinar udruženjima. Udruženja moraju da pravdaju svojim programom, fakturama i računima kako su potrošila novac - kaže odbornik.

Ako nije tako, zaključuje Krstič, onda novac nije potrošen namenski i mora da se vrati Opštini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sećanje

    21:48 // 20. 1. 2021.

    Nerado se javljam putem komentara. Ne ulazim u to da li su stvari koje Krstić iznosi tačne, jer ne znam. Ali dobro pamtim kako se on kao predsednik Opštine poneo prema gradjanima koji su mu se obratili oko jednog komunalnog problema u koji su , ispostavilo se kasnije, bili upleteni članovi vladajuće koalicije u Medijani. Intrigantno je da sa tom sramotom je odlučio da se i dalje nudi gradjanima.

  • Miksa

    20:59 // 20. 1. 2021.

    Nišu su omča oko vrata tkz. gradske opštine. Veštačka tvorevina stvorena za dobrobit funkcionera i njihovih prijatelja. Apsolutno potrebne Beču, Cirihu, OSlu ali ne i Nišu, siromašnom gradu na brdovitom Balkanu. Ali para je slatka.Usavreni konkursi za lažne konkurse ,organizacije i firme. Sve po zakonu a u stvari laž i prevara. Ali to smo mi , sitne duše, prodali bi i familiju za šaku dolara....

  • Prvoslav Mladenović

    18:32 // 20. 1. 2021.

    Potpuno se slazem sa iznetim misljenjem da su sve Gradske Opštine ćelije nerada i manipulacija.Godisnje iz budžeta potrose oko milijardu dinara. Svrha im je da uposle partijske ljude iz svih stranaka koje su do sada bile na vlasti u Nisu, jer nema tu obnove vec samo pridodavanje novih partijaca. Ovaj dok nije postao Rus bio je "budža" a sad se pravi lud i mudruje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: