Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 1. 2. 2021.

| Ekonomija

Odbornik Stanković: U "Šinvonu" otpustili skoro 200 radnika i to SMS-om

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
leoni
Otpustili ih porukom; Ilustracija; Foto: Lj. M.

188 zaposlenih je već otpušteno, a navodno još 160 njih čeka ista sudbina u niškom pogonu Šinvona, tvrdi odbornik koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković. Njemu su ovo, kako kaže, javili radnici, a slične informacije su od zaposlenih stigle i do novinara Južnih vesti. U samoj fabrici su tražili da se pitanja pošalju mejlom, a odgovori se očekuju.

Stanković je dostavio medijima i SMS kojim su radnici obaveštavani da više ne rade, već da se samo jave Kadrovskoj službi zbog otkaza.

Zaposleni u Šinvonu su mi se obratili molbom za pomoć s obzirom da su iznenada dobili otkaz SMS porukom. Zaposleni su istakli da su morali da rade i vikendom, jer im se pretilo otkazima. 188 ljudi je ostalo bez posla, najveći broj njih jedini radi u svojim porodicama, što znači da je isto toliko porodica ostalo bez prihoda. Zaposleni su mi rekli da se planira otpuštanje još 160 radnika u Šinvonu u martu - kaže Stanković.

poruka Poruka koju je Stanković dostavio medijimaSlično govore i zaposleni i oni koji su upoznati sa situacijom u ovoj ćerki-firmi južnokorejske Jure. Prva tura radnika, kako kažu, otpuštena je krajem januara, a tvrde da ih je bilo više od 188.

Ljudima su poruke da su dobili otkaz stizale i na putu do posla - pričaju zaposleni.

Kao što se vidi iz SMS-a bez posla su uglavnom ostajali oni koji su bili zaposleni na određeno. Navodno će do kraja ovog meseca još radnika ostati bez posla.

U Šinvonu su tražili pitanja mejlom, što je i učinjeno. Odgovori se očekuju, a odbornik Stanković podseća na subvencije koje je ova fabrika dobijala za zapošljavanje radnika.

Šta je sa ekonomskim merama Vlade Srbije koje su najavljene kao najbolje u Evropi? Šta je sa obećanjima da neće biti otpuštanja za vreme pandemije? Koliko je taj „najbolji paket ekonomskih mera” loš upravo pokazuje i to što se firme zatvaraju i što otpuštaju radnike. Oko 800 radnika je prošle godine usred pandemije dobilo otkaze u Nišu u kooperantskim firmama Benetona - Tesilu, Tehnostiru i Martiteksu - podsetio je Stanković.

Inače, Šinvon intenzivno traži nove radnike, a pored oglasa na sajtovima za zapošljavanje, oni pozivaju ljude da rade kod njih i videćim reklamama po Nišu.

Podsetimo, ova južnokorejska firma je pogon u Nišu otvorila pre desetak godina i tada je, prema podacima Minstarstva privrede, dobila 3 miliona evra podsticaja i bila je u obavezi da uloži 8 miliona evra i zaposli 300 ljudi.

Njoj je ugovor već istekao i kako su rekli u Ministarstvu, realizovan je i monitorning je prošao, pa fabrika prema državi nema nikakve obaveze.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kim

    14:20 // 1. 4. 2023.

    Ja ne bih preporučio tamo niko da ide na razgovor za posao da ne gubi vreme.

  • Ni jednog neću nikad više glasati

    15:37 // 4. 2. 2021.

    Svi ste isti dosta sa licemrjem ovaj narod je naivan ovo niko ne bi trpeo, korona ih je spasila i onih sto evra inače nikad ne bi dobili na izborima specijalno ne ovde u Nišu sram vas bilo kako ćete ljudima pogledati u oči!

  • Radnik jadnik

    04:10 // 4. 2. 2021.

    Pisaljke u ruke - idu izbori! NISU svi isti i ,,nema za kog da se glasa"! Smrdljive čarape se menjaju!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: