Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 5. 2. 2021.

| Ekonomija

Odbornik Stanković upozorava na nova otpuštanja - ovoga puta u "Juri"

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
jura
Koliko je radnika u "Juri" ostalo bez posla?; foto: V. Keser

Posle upozorenja na otpuštanja u Šinvonu, odbornik Miodrag Stanković skreće pažnju i na otpuštanje 48 radnika u pogonu niške Jure. Naglašava da je diskutabilno sklapanje i raskidanje ugovora na određeno vreme i da nedostaje reakcija države.

U fabriku Šinvon je nakon izjave Stankovića ušla inspekcija rada i zaključila da su u januaru otpuštena 233 radnika, ali po zakonu. Sada odbornik reflektore okreće ka Juri.

Nakon dramatične situacije u kompaniji Šinvon u Nišu, gde je prvobitno SMS porukama otkaz dobilo 188 radnika, dva dana nakon toga, drugog februara otpušteno je još 60 radnika u firmi Šinvon i 48 radnika u Juri - rekao je Stanković, opozicioni odbornik Skupštine Grada Niša.

Kompaniji Jura su poslata pitanja, a odgovori se očekuju.

Odbornik dodaje da su radnici išli na posao i vikendom, a u decembru i januaru radili i prekovremeno, ali da se ipak, prema njegovim saznanjima pripremaju nova otpuštanja. Sklapanje i raskidanje ugovora na određeno je za njega diskutabilno.

Problem je u tome što je to matrica u pomenutim stranim kompanijama za zapošljavanje i otpuštanje radnika. Nedostaje reakcija države i nedostaje reakcija grada Niša. Država Srbija je dala subvencije za svako radno mesto, Ministarstvo rada je u obavezi da vodi računa o položaju radnika i njihovom statusu - priča odbornik.

Zato traži od Gradskog veća da izvesti Skupštinu o dešavanjima u Juri i Šinvonu i planu mera za one koji su ostali bez posla.

U Sindikatu “Sloga” kažu da i do njih dolaze informacije o neprodužavanju ugovora u Juri, a otpuštanja u Šinvonu ocenjuju kao “državni udar”. Zato kažu da će ubuduće preduzeti sve da zaštite radnike.

Upozorio bih firme da to ne rade, jer ovoga puta će sindikat stvarno da iskoristi sve svoje mogućnosti. Žestoko ćemo odgovoriti na otkaze ukoliko slede. Pozvao bi radnike Šonvona da se obrate nama, jer možda je bilo propusta u otkazima SMS-om što je licemerno i jadno. Ti radnici su vukli firmu tokom pandemije kada je bilo najgore - kaže Bratislav Ilić iz “Sloge”.

Podsetimo, pojedidni radnici Šivona su SMS-om obavešteni da im ugovor neće biti produžen, ali inspektori su utvrdili da je to u skladu sa zakonom jer im je rešenje uručeno lično.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mikan Stevic

    10:47 // 7. 2. 2021.

    Predsednik je izjavio da ce pomoci srednjim preduzecima sa 17000din.Srednja preduzeca su od 500do1000radnika.Shinwon ima do 1000radnika.
    Shinwon krece sa otpustranjem radnika zbog manjak posla.Otpusta radnike sa ugovorom na odredjeno.Drzava daje novac mesec dana,dva meseca..
    Obim posla se povecava u Shinwonu i drzava pomaze oko zaposljavanja i daje subvencije.Drzavni proekat zvani Shinwon,yura,l

  • Ana Jankovic

    08:05 // 6. 2. 2021.

    Zbog cega se stavlja akcenat na "otpustanje" i "otkaz"? Treba proveriti posle koliko dana je primljena nova grupa radnika. Ako je ugovor istekao poslodavac ne mora da ga produzi i to je inspekcija utvrdila ALI ako fabrika posle nedelju ili deset dana primi ponovo novu grupu radnika e tu vec ima materijala za gonjenje. Zato dragi sanitarci izvucite dupe iz kancelarije i isped fabrike na dezurstvo

    • Dalibor Sinadinovic

      23:59 // 7. 2. 2021.

      Vec su primili novu grupu u Leskovackoj Juri

  • Pera

    01:32 // 6. 2. 2021.

    Pa prvo su zaposljavali jer su ljudi bili na bolovanje zbog korone a sad ih otpustaju jer su se ovi vratili sa bolovanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: