Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 29. 3. 2019.

| Ekonomija

Odlučeno do kojih 12 destinacija bi moglo da se leti iz Niša

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
avion
Najviše predloženih linija ka nemačkim gradovima; foto: V. K.

Linije sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki" ka novim destinacijama u Crnoj Gori, Nemačkoj, Italiji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Švedskoj proglašene su odlukom Vlade Srbije linijama od javnog interesa. Ka ovim destinacijama iz Niša bi moglo da se leti već od 1. jula.

U Odluci Vlade, koja je objavljena u današnjem broju Službenog glasnika, navodi se da je javni interes obavljanje redovnog avio-prevoza na ovih ovih 12 linija, koje će biti subvencionisane: ka Ninbergu, Frankfurtu, Rimu, Hanoveru, Ljubljani, Salcburgu, Bolonji, Budimpešti, Geteborgu, Fridrishafenu, Karlsru i Tivtu. Kako je ranije najavio pomoćnik ministra saobraćaja Zoran Ilić Vlada Srbija je obezbedila za te linije 5 miliona evra.

Redovan avio-prevoz iz ove odluke obavlja se u periodu od 1. jula 2019. godine do 30. juna 2023. godine - stoji u odluci.

Od ukupno 12 predloženih linija, njih 5 bi povezalo Niš sa nemačkim gradovima, a dve sa Italijom. Na vanrednoj konferenciji koju je ovim povodom održao niški gradonačelnik Darko Bulatović, naveo je da je o linijama odlučivao niški KLERP (Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte).

KLERP je uradila studiju opravdanosti linija koje nemaju komercijalni karakter, ali su značajne sa stanovišta razvoja Grada Niša, razvoja jugoistočne Srbije, ekonomske i privredne saradnje našeg i regiona u inostranstvu. Koje su značajne i sa stanovništva turizma i koje su značajne i za naše ljude koji žive u dijaspori - rekao je Bulatović.

linije Odluka objavljena u Službenom glasniku; foto: printscreenPrema Odluci Vlade predlog je da se iz i ka nemačkim gradovima Ninbergu, Frankfurtu, Fridrishafenu, Hanoveru i Karlsru leti dva puta nedeljeno, a isto toliko i do Bolonje, Rima, švedskog grada Geteborga, Salcburga u Austriji, kao i do glavnog grada Mađarske i prestonice Slovenije. Jedino je predlog da linija ka i iz Tivta leti 3 puta nedeljno od maja do sredine oktobra.

Posetimo, Uredba kojom se definiše šta znači avio-linija od javnog interesa usvojena je na sednici Vlade Srbije krajem januara. Inače, najavljeno je da će biti definisano 10 linija, a sada ih je 12, a Ministarstvo je odlučilo da poveri Gradu da odluči o evropskim gradovima sa kojima bi Niš mogao da se poveže avio-linijom.

Kada je prvi put ovo predloženo kao ideja pomoćnik ministra saobraćaja Zoran Ilić rekao je da će biti raspisan konkurs za avio-kompanije koje će iz niške vazdušne luke leteti ka Evropi.


Direktor Aerodroma: 2020. očekujemo više od pola miliona putnika

Direktor Aerodroma Dušan Knežević Direktor Aerodroma kaže da je niška vazdušna luka spremna za nove avione, ali da je potrebno da se prošire kapaciteti; Foto: V. MilićJoš nisu definisani uslovi koje će morati da ispune prevoznici na novim linijama, te nije poznato hoće li i njima voziti niskotarifne kompanije. Ipak, Vlada je odlučila da se ti prevoznici subvencionišu sa 5 miliona evra iz budžeta, a v. d. direktor Aerodroma Dušan Knežević očekuje sledeće godine i više od pola miliona putnika na niškoj vazdušnoj luci.

Prošle godine smo imali 350.000, a ove i narednih godina očekujemo da ta brojka pređe mnogo više. Naredne godine biće sigurno i pola miliona putnika - rekao je Knežević.

Direktor Aerodroma je konstatovao i da će kapaciteti svakako morati da se šire, ali je najurgentnija terminalna zgrada, čiju nadogradnju očekuje takođe sledeće godine. Ipak, kaže da je "Konstantin Veliki" i sada spreman da prihvati nove avione.


"Novi letovi neće uticati na postojeće komercijalne"

Član Gradskog veća Mihajlo Zdravković kaže da su tokom studije o novim linijama iz Niša uzeli u obzir i one već postojeće, te da ih subvencionisani letovi neće ugroziti.

Svakako da je uzeto u obzir i postojanje komercijalnih linija koje se odvijaju sa niškog aerodroma i da neće imati nikakav negativan efekat na održavanje i dalje funkcionisanje postojećih linija, već očekujemo da ovo samo nadogradi postojeći saobraćaj koji ima u Nišu i očekujemo da se ovim značajno poveća broj putnika na niškom aerodromu - rekao je Zdravković.

Kao prednost novih linija istakao je i dobru povezanost sa letovima u drugim evropskim i gradovima van Evrope. Inače, novi letovi bi, kako je rečeno, trebalo da krenu istovremeno.

Niški aerodrom inače trenutno ima 10 aktivnih avio-linija, a u aprilu će ostati isti broj, pošto se linija ka Malmeu ponovo uspostavlja, a ona ka Dizeldorfu gasi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radovan

    01:35 // 8. 5. 2019.

    I? Šta sam vam rekao?
    Mnogo su prosti.

  • Vlada

    12:53 // 2. 4. 2019.

    Ocigledno je da su prelozene linije zlonamerne ... subvencionise se let za Geteborg a vec postoji let za Malme, nema Pariz, Istambul...

  • Radovan

    03:17 // 31. 3. 2019.

    Otimanje para od naroda, kao i kupovina Kopernikusa.
    Posle prodaje beogradskog aerodroma Vensiju, nemaju pokrice za pranje para- subvencije Er Srbiji.
    Novi plan: Oduzmi Nislijama aerodrom, predlozi najnebuloznije destinacije na koje se niko nece javiti sem Er Srbije i eto opravdanja za novo upumpavanje para koje su obecali Arapima.
    Uz to ide i re-otvaranje poslovnice u Nisu sa 4x vecom kirijom...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: