Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:37, 12. 10. 2021.

| Ekonomija

Održana javna rasprava za budžet Opštine Medijana za 2022. godinu - opozicija kaže netransparentno i bez građana

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Opština Medijana
Održana javna rasprava; foto: JV

Građani su danas mogli da na javnoj raspravi u Skupštinskoj sali Opštine Medijana daju predloge na šta treba utrošiti novac iz budžeta za 2022. godinu, a raspravi su prisustvovali i predstavnici niške opozicije koji smatraju da je procedura bila nezakonska i netransparentna, te da je bilo malo građana. Nije bilo rasprave o participativnom budžetiranju, pa traže da se javno objavi iznos i namena sredstava.

Opština Medijana je za 2021. godinu imala najveći budžet u odnosu na preostale četiri opštine, a dan pre javne rasprave je i pozvala građane da daju predloge za budžet.

Da nikakve javne rasprave nije ni bilo, kažu iz gradskog odbora Dveri, jer ističu da je bilo samo par građana u sali. Zato je stav te stranke da procedura nije bila sprovedena na zakonski i transparentan način jer je zakazana sednica, kako navode, medijski najavljena kao uvođenje modela participativnog budžetiranja, a da javne rasprave na tu temu nije bilo.

Današnji sastanak bio je samo čitanje budžeta. Zato su Dveri javno iznele sledeće zahteve: Da se javno objave iznos i namena sredstava; da se unapred odredi koliko je novca namenjeno participativnom budžetiranju; da se nakon toga održi zakonska javna rasprava u kojoj bi se uključili civilni sektor, mediji, građani, političke organizacije i sve zainteresovane strane - navode u saopštenju.

Dodaju da traže standardizovanu proceduru kako raspored budžeta ne bi zavisio od milosti vlasti. rasprava Javna rasprava; foto: Dveri

Na javnoj raspravi bilo je i predstavnika Stranke slobode i pravde, pa u saopštenju navode da polovinu budžeta pojede sama Opština Medijana.

Budžet GO Medijana je oko 180 miliona dinara, od čega 60 miliona ide na plate zaposlenih, 20 miliona na paušalne nadoknade, 10 miliona na troškove. Drugi zanimljiv podatak koji se čuo na javnoj raspravi je da JKP "Mediana" ima 1.200 zaposlenih. Više nego kompletna Gradska uprava. Svedoci smo da je Niš prljaviji nego ikad, pa se postavlja pitanje čemu onda služi 1.200 zaposlenih i šta tačno rade - piše u saopštenju.

I iz SSP-a govore da na javnoj raspravi za građane nije ni bilo građana. Zato zaključuju da vlast objavljuje šture informacije o javnim raspravama, te da na taj način onemogućava građanima da na vreme saznaju.

Podsetimo, od svih pet niških opština, za 2021. godinu Medijana je imala najveći budžet - oko 200 miliona dinara. Odbornik Ruske stranke Milan Krstić je početkom godine ukazivao na nenamensko trošenje novca iz budžeta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hallo Hallo

    00:03 // 13. 10. 2021.

    Javna rasprava na koju javnost nije pozvana!
    Bitno da je udomila sebe, decu, zeta, i ostalu rodbinu... I sve ostalo da ne nabrajam znaju već svi!!!!!!!!!!

    • Torpedo

      08:20 // 14. 10. 2021.

      Da.da. "Vec svi znaju..." i ponovo barabe glasaju !

  • Filozof

    23:11 // 12. 10. 2021.

    Svake godine budzet Opstina i gradova se sastoji od rebalansa rebalansa, disbalansa i ponovnog rebalansa rebalansa i tako u nedogled ...
    Mica Megatrend je cudo, nikada ne omasi pri skolovanju kadrova ...

    • kada smo kod budžeta i rebalansa

      07:27 // 13. 10. 2021.

      EPS, EMS, Putevi Srbije...sve republičke firme prihoduju na teritoriji čitave države, a pune samo BG kasu i sve im malo, imali nedavno još jedno presipanje našeg novca iz republičkog u BG budžet. Umeju li naši poslanici da pitaju gde su naše pare i zašto ih BG troši i hoće li doći do decentralizacije? Kada će BG ukinuti 100 nepotrebnih agencija i svesti broj na onaj koji ima Nemačka?

  • Nastavnica Olgica

    22:07 // 12. 10. 2021.

    Spas za budžet Grada je ukidanje nefunkcionalnih opština. Njihovo postojanje je uglavnom zbog političkog uhlebljenje neupotrebljivih. Skupa obmana građana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: