Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 23. 10. 2020.

| Ekonomija

Oko 100 miliona očekivana ušteda za uličnu rasvetu u Nišu, privatni partner će imati 9 meseci za zamenu svetiljki

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
sijalica
Ušteda oko 100 miliona, rok za zamenu 9 meseci; ilustracija; foto: N. K.

Niš je pred potpisivanjem ugovora sa privatnim partnerom, konzorcijumom oko slovenačke Resalte, koja će imati 9 meseci da zameni više od 23.500 svetiljki i nakon toga 15 godina održava rasvetu, kaže načelnik KLERP-a Dušan Radivojević. Očekivana ušteda struje u novcu je skoro 100 miliona dinara, a kažu da će biti benefita i po zdravlje građana, jer više neće biti svetiljki koje imaju živu.

Konzorcijum oko Resalte, firme koja je povezana sa premijerkom Anom Brnabić preko njenog bivšeg poslodavca, dobio je posao obračunat na oko 1,6 milijardi za narednih 15 godina održavanja ulične rasvete u Nišu.

Gradsko veće dalo je zeleno svetlo na nacrt ugovora o javno-privatnom parnerstvu, koje treba da usvoje i odbornici niške Skupštine.

Neke detalje iz ugovora izneo je načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Dušan Radivojević. načelnik KLERP Radivojević kaže da sledi potpisivanje ugovora; foto: JV

Garantovana ušteda je 73,37 % koju privatni partner mora na mesečnom nivou da obezbedi, u suprotnom se ne stiče uslov za naknadu privatnom partneru. To znači da nema dodatnih izdvajanja iz gradskog budžeta za samo vreme implementacije. Projektovano vreme implementacije je 9 meseci, za to vreme privatni partner ima obavezu da izvrši zamenu svih svetiljki najsavremenijom LED rasvetom - objašnjava Radivojević.

Projekat na osnovu koga je raspisan tender za izbor partnera je rađen na primeru 2019. godine, kaže Radivojević, kada je iz budžeta Niša izdvajano skoro 122 miliona dinara za struju i još 25 miliona dinara za održavanje rasvete. Očekivana ušteda je zato oko 100 miliona dinara.

Očekivani računi u narednom periodu nakon implementacije su 26 miliona dinara mesečno, to je na godišnjem nivou preko 12 miliona kilovat-časova uštede - dodaje Radivojević.

Kada budu potpisali ugovor - izvođač ima 9 meseci da zameni više od 23.500 svetiljki LED rasvetom, navodi Radivojević, a nakon toga kreće period od 15 godina koliko će partner biti dužan da održava javnu rasvetu.

Ipak, neće održavati svu rasvetu u gradu, već samo onu koja je u ugovoru, što je kako kaže načelnik trenutno 99 % svetiljki u gradu.

Naravno da grad u međuvremenu radi na novim saobraćajnicama koje je potrebno osvetliti ili koje do sada nisu osvetljene, i ta brojka se povećava iz godine u godinu i zato je tema projekta zamena dela rasvete. Rasveta koja je u međuvremenu formirana i koja će se formirati održavaće kao i do sada Parking servis Niš - objašnjava.

Direktor Parking servisa Dejan Dimitrijević, preduzeća koje je do sada u Nišu bilo zaduženo za ulično osvetljenje, kaže da će privatni partner zameniti i oko 5.000 svetiljki koje u sebi imaju živu i koje nisu bezbedne po životnu sredinu i zdravlje građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    07:21 // 20. 11. 2020.

    ko je na vodecim funkcijama u Nisu nista me ne moze iznenaditi,vecina treba da je iza resetaka a ne u fotelji.A zalosno je sto ovo citaju i smeju se..

  • Limun

    04:57 // 2. 11. 2020.

    Sve cesce se najavljuje drugi dolazak Isusa Hrista, ciji dolazak treba da bude u svetlosti.
    Onda ce Nis biti obasjan svetlloscu dan i noc pa ce grad Nis ustedeti grdne pare na rasveti ali pre toga se moraju odreci djAVolcica.

  • gari

    11:37 // 28. 10. 2020.

    Samo da ne bude: "100kg kruške, 200kg drške"!! Mada, sa ovom nesposobnom, gmazovskom, lopovskom vlašću u gradu, DRPANJE I LOPOVLUK SU ZAGARANTOVANI !!!!!! Pitam se da li će i ovde "batica", da umeša prste...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: