Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:06, 5. 12. 2021.

| Ekonomija

Oko 12 milijardi planiran budžet u Nišu za 2022. godinu, građani mogu da šalju primedbe na Nacrt do utorka

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
budžet
Oko 12 milijardi dinara planiran budžet; foto: A. K.

Prema Nacrtu odluke, budžet u Nišu će za 2022. godinu biti projektovan na oko 12 milijardi dinara, što je povećanje od oko 350 miliona u odnosu na aktuelni iz 2021. godine. Razlika od prošle godine je i što će građani biti upoznati sa jednim od najvažnijih dokumenata lokalne samouprave, jer ih je Grad pozvao na javnu raspravu, a za davanje predloga, primedbi i sugestija na Nacrt budžeta imaju rok samo do utorka, 7. decembra.

Budžet za 2022. godinu je projektovan na 12.074.622.748 dinara, a najviše para u gradskoj kasi očekuje se od raznih poreza koji plaćaju građani - oko 9,3 milijarde. budžet Najviše novca za Opšte usluge lokalne samouprave; foto: printscreen

Najviše novca će biti raspoređeno za program opšte usluge lokalne samoprave - oko 3 milijarde. Povećanja će u odnosu na 2021. godinu biti u delu organizacije saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, za šta se izdvaja 1,5 milijardi dinara, a više novca je opredeljeno i za razvoj turizma.

Pozicije koje se tiču ekologije i zaštite životne sredine, u danima kada Nišlije dišu jedan od najzagađenijih vazduha, su povećane. Tako je ovim budžetom za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije planirano 42 miliona dinara, što je oko tri puta veći iznos nego za 2021. godinu.

Ako se sagledaju planovi rashoda za ovu i narednu godinu, uočljivo je umanjenje u delu koji se odnosi na sport, kao i zdravstvenu zaštitu. Smanjena su i davanja za poljoprivredu za više od 30 miliona dinara.


Javna rasprava ove godine preko mejla i televizije

Gradsko veće je bez javne rasprave usvojilo budžet Niša za 2021. godinu, a isti scenario neće biti ponovljen kada se odlučuje o budžetu za narednu godinu. Međutim, građanima je dato samo par dana za primedbe.

Članovi Veća su održali sednicu 3. decembra i tada je odlučeno da će Nišlije moći da daju primedbe na Nacrt odluke o budžetu do 7. decembra. Javna rasprava će biti preko mejla, ali i dva sata preko direktnog prenosa na lokalnoj televiziji.

Uključivanjem svih zainteresovanih građana, organizacija civilnog društva, medija i drugih subjekata radi sagledavanja njihovih potreba, kao i potreba organa Grada Niša, kroz davanje predloga, primedbi i sugestija u vezi Nacrta odluke o budžetu Grada Niša za 2022. godinu, i to u periodu od 3. 12. 2021. godine od 22 sata do 7. 12. 2021. godine do 22:30, putem internet adrese: [email protected], kao i aktivnim učešćem građana, organizacija, medija i drugih subjekata, kojima će biti omogućeno uključenje u direktan prenos dana 7. 12. 2021. godine u terminu od 20:30 do 22:30 na televiziji "Belle Amie" - piše u Zaključku.

Kompletan Nacrt budžeta je dostupan na sajtu Grada Niša na ovom linku.

Podsetimo, budžet za 2021. godinu je usvojen bez javne rasprave i prisustva gradonačelnice na sednici Veća, a zbog toga su negodovali opozicioni odbornici iz grupe “Niš, moj grad”.

U odnosu na prošlogodišnje kreiranje budžeta aktuelne političke garniture koja upravlja gradom, ove godine je najpre zaokret napravljen kada su građani pozvani da daju predloge za budžet za 2022. godinu.

U nedavnoj anketi Južnih vesti "Za šta bi najviše novca trebalo odvojiti u budžetu za 2022. godinu?" skoro polovina onih koji su učestvovali odgovorila je da je najpotrebnije da se ulaže u infrastrukturu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nina

    17:07 // 5. 12. 2021.

    Budzet za mlade smanjen za 80%, dve godine bez konkursa za mlade , a prema ovome u 2022.samo 2 mil za mlade od nekadasnjih 10 mil. Napredno!

  • Djole

    14:01 // 5. 12. 2021.

    Bitno da je za sport opet smanjen budžet, da slučajno ni jedan klub više ne moze da se takmici u najvišem rangu takmičenja.
    Pa da mogu hale, dvorane, bazeni da se iznajmljuju za rodjendane i ostala slavlja nesmetano.A ne da im zauzimaju termine " neki tamo gradski klubovi" , sa velikom tradicijom i uspesima u proslosti.
    Možda i dalje po neko ima šanse za opstanak.E pa od leta,ih više nece biti..

  • Mirjana

    13:16 // 5. 12. 2021.

    Grad da sredstva odvoji za kamere za deciji centar u cairu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: