Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 28. 7. 2017.

| Ekonomija

Oko 14.000 Nišlija dobilo duplo veće račune za porez

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Duplo više novca za porez
Rešenja za Nišlije bez poreskih olakšica; Ilustracija; Foto: A.K.

Naslednici onih koji su imali poreske olakšice, a preminuli su, dobili su poreska rešenja na duplo veće iznose. Iz lokalne poreske administracije kažu da su uporedili podatke sa matičnom službom, i da su rešenja bez olakšica stigla na skoro 14.000 adresa u Nišu.

To je uvećalo porez na imovinu duplo, onim građanima čije se nekretnine vode na preminule pretke.

Iznenadili smo se kada smo dobili poresko rešenje na 8.000 dinara, a dosada smo plaćali oko 3.500 dinara - govori jedan Nišlija.

Zbog toga su mnogi tek po dobijanju rešenja ušli u proceduru promene vlasništva i dokazivanja da žive na adresama gde su dobili rešenja bez olakšica, jer samo pod tim uslovom mogu da dobiju 50 % umanjenja. To je, prema rečima Nišlija koji su se našli u ovoj situaciji, stvorilo gužve u Poreskoj kancelariji u “Kalči”, pa pojedini čekaju u redu i satima, kako bi reklamirali rešenje.

Oni su na osnovu starih poreskih prijava svih ovih godina imali umanjenje za poreski kredit od 50 %. Sada je za sva preminula lica poreski kredit ukinut jer je Zakon o porezima na imovinu propisano da se poreski kredit odobrava obveznicima koji stanuju na adresi tako da su svi dobili pun iznos poreza bez umanjenja - objašnjava Nina Ilić iz Poreske.

Ona dodaje da naslednici koji žive na adresama svojih preminulih, treba da prevedu vlasništvo na svoje ime, te da će dobiti nova rešenja.

Tu je rešenje da naslednici sa naslednim rešenjem izvrše promenu što su bili obavezni da urade i u roku koji je bio zakonski nakon dobijanja pravosnanog naslednog rešenja a oni nisu do sada uradili - objašnjava Ilićeva.

Ilićeva kaže da je oko polovine obveznika čiji su preci na koje se vode nekretnine preminuli, do sada redovno plaćali porez.


Oko 6.000 ljudi dobilo enorman porez na njive

Veća muka oko poreza na imovinu od ove godine zadesila je vlasnike parcela većih od 10 ari, na kojima nema objekata i na kojima niko ne živi.

Kako objašnjavaju u Poreskoj, te parcele se sada vode kao građevinsko zemljište i zbog toga je porez na njih višestruko uvećan.

Ilićeva kaže da se kvadrat građevinskog zemljišta vrednuje 1.554 dinara. Obveznika koji sada plaćaju porez na ovu vrstu zemlje u okolini Niša ima više od 6.000. Poljoprivredno zemljište, poređenja radi, vrednuje se 100 dinara po kvadratu, na šta se dodaju koeficijenti za obračun poreza.

To su teritorije sela Kamenica, Donje i Gornje Međurovo, Donja i Gornja Vrežina, Popovac, Vlase itd. To su zone u kojima je po planskom dokumentu predviđena gradnja. U ovom trenutku se određen broj parcela ne koristi kao građevinsko zemljište, nije izgrađen objekat ali je u Katastru tako upisano i mi na osnovu toga donosimo rešenja - navodi Ilićeva.

Ona objašnjava da su ove obveznike sukcesivno uvodili u evidenciju, i da takvih ima najviše u 7. zoni.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • srdjan nikolic

    19:15 // 1. 8. 2017.

    Da li to znaci da ako presadim dedu s groblja u dvoriste, on i dalje prebiva u svom objektu pa moze da ostvari popust

  • RATKO

    19:58 // 30. 7. 2017.

    Sta se cudite, je li ovaj, da ga ne imenujem obecao da ce nesto da uradi za ovaj nas Nis!

  • Zlobnik

    21:55 // 28. 7. 2017.

    Cim dodje av, av i "otvori" firmu za 50000 radnika ... stignu i "adekvatna resenja" za gradjane Nisa !
    "Bog vam pomog'o , junaci" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: