Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:05, 26. 4. 2023.

| Ekonomija

Oko 40 miliona dinara za gašenje kotlarnica i čistiji vazduh u Nišu

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
univerzitet dim
Crni oblak dima koji kulja iz zgrade Univerziteta bi trebalo da postane prošlost; foto: čitalac/Prijavi problem

Gašenje kotlarnice na niškom Univerzitetu, najvećem zagađivaču vazduha u Nišu, koštaće građane skoro 20 miliona dinara, a veći deo tog novca biće obezbeđen iz državnog budžeta. Toliku sumu novca nadležni planiraju i za zamenu individualnih ložišta, kako bi sa čvrstih goriva prešli na gas.

Nakon najave da već sledeće zimske sezone centar Niša neće biti u oblaku crnog dima koji dolazi iz zgrade Univerziteta, kao i da je Ministarstvo zaštite životne sredine za gašenje te kotlarnice opredelilo 14,8 miliona dinara, potpisani su i ugovori. sotirovski Gradonačelnica potpisala dva ugovora sa Ministarstvom; foto: Grad Niš

Sada je poznato i koliko će gašenje te kotlarnice koštati građane - ukupno 19,6 miliona dinara, jer je gradonačelnica Dragana Sotirovski nakon potpisivanja ugovora navela da će i iz gradskog budžeta biti odvojen deo para.

Predviđeno je da sa 14,8 miliona dinara država pomogne konverziju sa uglja na gas kotlarnice u zgradi Univerziteta, koja je i najveći zagađivač u centru grada. Za ovaj projekat nedostajućih 4,8 miliona dinara obezbediće se iz gradskog budžeta - navela je gradonačelnica.

Za sada nisu poznati tačni rokovi i koliko će vremena i posla biti potrebno da ova kotlarnica na ogrevno drvo i ugalj pređe na prirodni gas, ali bi to trebalo da se dogodi pre oktobra ove godine, kako su nadležni i najavili, kada zvanično počinje grejna sezona.


Još 20 miliona za individualna ložišta u Nišu

Još jedan ugovor potpisala je danas gradonačelnica Niša u Ministarstvu zaštite životne sredine - za finansiranje zamene individualnih ložišta sa čvrstog goriva na čistije energente.

zagađenje 20 miliona planirano za individualna ložišta i još toliko za kotlarnicu Univerziteta; foto: Vanja Keser Ministarstvo je za te projekte odobrilo 15 miliona, a Sotirovski kaže da Grad daje 5 miliona dinara.

Zajedno sa sugrađanima, zamenićemo i njihova individualna ložišta. Prošle godine je zamenjeno 178 individualnih ložišta i to je Nišu jako značilo jer je smanjena emisija štetnih gasova. Ove godine ćemo nastaviti ovaj trend i verujemo da ćemo kroz koju godinu imati potpuno čistu životnu sredinu u gradu Nišu. Najvažnije nam je svima da su građani zadovoljni - dodala je Sotirovski.

Kako su naveli na sajtu Ministarstva, ove godine su 220 miliona dinara opredelili za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama, a 170 miliona dinara za individualna ložišta. Deo para biće iskorišćen u Nišu, kao jednom od najvećih zagađivača, a planirani su projekti i u još 5 opština na jugu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smoke on the Water

    18:15 // 27. 4. 2023.

    Meni je drago, sto ce gospodin direktor SKC-a, sakupljac raznih partijskih knjizica, Peda Jelenkovic, da se najzad greje na gas a ne da se bruka, kako mu ustanova trosi ugalj ! Pa Rektor Univerziteta, Komora, bibliotekari, usmrdese se ljudi na dim uglja a mnogo rade !

  • Prijatelj na Depa

    14:10 // 27. 4. 2023.

    Ima li šta za Džonia?

  • Miloš

    10:31 // 27. 4. 2023.

    Kada se ide od Đačkog ostrva ka Knjaževačkoj, kada se pređe most, ima jedna radnja koja reparira nameštaj. Zimi toliko smrdi od loženja, da glavu dajem da lože sunđere, ivericu, i ostali otpad. Dok se takvi ne dovedu u red, nećemo imati bitno kvalitetniji vazduh.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: