Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:37, 9. 10. 2020.

| Ekonomija

"Oko sokolovo" ponuđeno i Pirotu i Vranju, ali daleko od realizacije

Autor:Lj. F, M. D.Izvor:Južne vesti
Parking servis obeležio mesto za parkiranje
Oko sokolovo najavljeno u Nišu, ponuđeno i Pirotu i Vranju: Ilustracija; foto: čitalac

Osporavani sistem kontrole parkiranja u Beogradu na koga su građani imali mnoge zamerke - Oko sokolovo, mogao bi da zaživi i na ulicama juga Srbije. Pored predstavnika Niša, na prezentaciji rada ovog sistema u prestonici prisustvovali su i Piroćanci i Vranjanci, ali za razliku od kolega u Nišu, za sada ne preciziraju da li su za njegovo uvođenje.

Od selektivnog snimanja prekršaja do bahataog parkiranja vozila Komunalne policije sa ovim ugrađenim sistemom, žalili su se Beograđani na Oko sokolovo, a nakon proširenja na veći broj ulica u Beogradu, proširenje i na ostatak zemlje je najavljeno na sastanku i prezentaciji rada sistema u Beogradu.

Automobili sa specijalno instaliranom opremom od sledeće godine, prema najavama gradonačelnice Dragane Sotirovski, trebalo bi i na niškim ulicama da snimaju propisno i nepropisno parkirana vozila, a da takva mogućnost postoji i za još 2 grada južne Srbije, kažu nadležni u Vranju i Pirotu.

Ipak, sve je to daleko od realizacije, slažu se i Vranjanci i Piroćanci.

Marjan Stanković, direktor JKP Parking servis u Vranju, kaže da su prisustvovali sastanku, ali da konačnu odluku treba da donese Gradsko veće, Skupština, gradonačelnik, a da preduzeću na čijem je čelu, ostaje da se pridruže volji.

Što se mene tiče bila bi dobra stvar, regulisao bi se malo brže saobraćaj, imamo problema sa nepravilnim parkiranjem pa bi to uvelo neki red. Koliko vremena bi bilo potrebno da nešto zaživi kod nas, treba priprema dokumentacije, da se odradi izmena i dopuna nekih odluka i zakona, onda nabavka opreme, automobila i opreme u njemu, da se dogovori gde će da budu serverske sobe, da li će biti iznajmljeno ili kupljeno kod nas, tek ćemo to da vidimo - kaže Stanković.

Dodaje da je proteklo premalo vremena da bi se odlučilo, a kako kaže, veruje da će uskoro biti sastanka na kome će se više govoriti o tome.

Mi smo krenuli u nabavku opreme za "video-pauk", to je malo drugačiji način rada. U "video-pauku" je bitan ljudski faktor, ljudi koji su u pauk vozilu i mogu da naprave previd, dok Oko sokolovo sve to radi automatski, kamere su instalirane na vozilu i odjednom može četrdesetak podataka da obradi - objašnjava direktor.

Prezentacijii u Beogradu prisustvovali su i Piroćanci koji takođe kažu da je prošlo premalo vremena da bi se odlučili da li će uvesti ovaj sistem u Pirotu.

Išli su naši predstavnici da vide o čemu se radi, kako funkcioniše. Potrebno je da uredimo parkiranje u gradu, da li sa tim ili paukom, proceniće stručne službe. Još uvek ne možemo da kažemo da smo zainteresovani - kažu u Kabinetu gradonačelnika Pirota.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je poručio na sastanku da će softver beogradskog Oka sokolovog za sve zainteresovane gradove u Srbiji biti besplatan, kao i stručna pomoć Parking servisa i Komunalne milicije Beograda u njegovoj primeni.

Osim selektivnog kažnjavanja, beogradsko Oko sokolovo je za građane bio problematično i zbog tendera za nabavku automobila, a na kome je pobedila firma British Motors na čijem čelu je član Glavnog odobra SNS i predsednik Košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • niko

    07:41 // 23. 10. 2020.

    sramota,na parkingu jedva uguram auto koliko malo mesta ima..u kini je besplatan parking i za 50% veci,uparkiras se ko gospodin a ne ko stoka se guram

  • Bojan Stankovic

    13:34 // 9. 10. 2020.

    U Pirot sto pre ovo vise nije normalno parkira se ko gde stigne na sve lici ali na grad ne

  • Ivan

    12:22 // 9. 10. 2020.

    Kontrola parkiranja? Pre bih rekao jos jedno represivno sredstvo drzave protiv naroda. Uredite grad sto se tice parkiranja pa onda kaznjavajte.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: