Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:04, 30. 4. 2020.

| Ekonomija

“Olimpias”: Neki kooperanti odlaze, preuzećemo trudnice i porodilje koje su ostale bez posla

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
2
Kooperanti odlaze, "Olimpias" ostaje; Ilustracija; foto: arhiva JV

Kompanija Olimpias za koju rade manje firme u pogonu Niteksa, kaže da su do sada 3 kooperanta prekinula svoje poslovanje u Nišu zbog svih problema na tržištu koje je prouzrokovao virus korona. Naglašavaju da oni, uprkos poteškoćama, ostaju da realizuju svoj industrijski projekat u Srbiji i da će preuzeti trudnice i porodilje koje su ostale bez posla zbog gašenja kooperantskih firmi.

Nora Serbia, Tessil group, ali i Tecnostiro odlaze iz Niša, potvrđuju iz Olimpiasa i kažu da su ovakve odluke doneli vlasnici i uprave svake od samostalnih kompanija.

Prethodnih dana redakciji su se javljali nezadovoljni radnici, koji posle godina rada u pomenutim firmama, kako kažu, ostaju bez posla. Među njima je bilo i trudnica koje su za otkaz saznale dok su na bolovanju.

U četvrtak (23.04.2020.) na sastanku u 14:45 nam je rečeno da firma prestaje sa radom od petka 24.04.2020. Rečeno nam je da ćemo naknadno biti pozvane da potpišemo papire o otkazu. Bilo je oko 250 radnika. O otkazu i prestanku rada firme ranije nije bilo reči - piše jedna radnica Tecnostira.

U Olimpiasu kažu da će preduzeti sve korake kako bi preuzeli više desetina zaposlenih žena iz ove tri kompanije koje su sada na trudničkom ili porodiljskom odsustvu i nastojaće se, kako kažu, da one bude radno zbrinute.

Mašine će ostati sačuvane kako bi se proizvodnja ponovo uspostavila kada se stvore uslovi na tržištu. Plan je da se zaposleni kompanija dobavljača koji ovime ostaju bez posla ponovo angažuju čim se stvore uslovi na tržištu, imajući u vidu da je u njih i razvoj njihovih znanja i veština godinama ulagano i da se radi o iskusnim i vrednim tekstilnim radnicima - kažu u Olimpiasu.

Razlog za odlazak kooperanata je, kako kažu, pre svega tržište, što su potvrdili i u Tessil-u, dok je Nora otišla iz Niša, kako je rečeno, zbog penzionisanja vlasnika firme.

Pandemija je, tvrde, poremetila tržište tekstila i situacija je kritična u proizvodnom lancu snabdevanja.

Vanredna situacija sa pandemijom virusa COVID19 je rezultirala gotovo totalnim usporavanjem potrošnje tekstilnih proizvoda na globalnom nivou, a pogotovo na referentnim tržištima Olimpias Srb, čiji je jedini kupac gotovih proizvoda Benetton grupa. Procene pokazuju smanjenje ukupne proizvodnje veće od 35%, u pogledu broja komada. Pored ovih poteškoća, postoje i problemi nabavke sirovina i transporta, kao i složenost koja proizilazi iz novih smernica za organizaciju rada sa fizičkim distanciranjem - kažu u Olimpiasu.

I pored pomoći privredi koje su preduzele brojne države, oštro se smanjuju narudžbine, pa se čak i otkazuje ono što je već počelo da se proizvodi.

Ipak, u Olimpiasu kažu da će oni ostati u Nišu.

Uprkos ovim poteškoćama, Olimpias Srb sa dobavljačima nastavlja sa svojim industrijskim projektom u Srbiji sa gotovo 1.000 zaposlenih, uvek u potpunosti u skladu sa zakonima, čuvajući svoje zaposlene i proizvodnju koja još uvek traje. Sve obaveze prema državi su ispoštovane - poručuju iz ove kompanije.

Podsetimo, Beneton je kupio i privatizovao najpoznatiju tekstilnu nišku fabriku Niteks, 2011. godine i odmah se sa svojim kooperantima uselio u pogone u Knjaževačkoj.

2016. godine je poznata italijanska tekstilna kuća posao prepustila kompaniji Olimpias koja i danas radi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radnik jadnik

    14:49 // 30. 4. 2020.

    Krenulo je danas i u Johnsonu sa otpuštanjima, kažu stigla naredba sa vrha!

  • Mara

    13:36 // 30. 4. 2020.

    grehota

  • AVIJANO 2020

    13:32 // 30. 4. 2020.

    Sto sad ne dodje u Nis da se slika. Verovatno mu je helikopter na remontu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: