Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 7. 7. 2017.

| Ekonomija

Opozicija kritikuje, gradonačelnik Niša kaže da se budžet Grada oporavlja

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Darko Bulatović gradonačelnik
Situacija teška ali se ide putem izlaska iz finansijske krize; Foto: JV/V.M.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je kazao da je Niš počeo da sprovodi “dobro usmerene mere za izlazak iz krize”, što je zaključeno i u skorašnjem izveštaju Fiskalnog saveta. Iako su analiize ovog tela pokazale da je Niš u velikim finansijskim problemima, da nema ulaganja ni infrastrukturu, Bulatović ističe da je oporavak gradskog budžeta već počeo, što je, smatra, ohrabrujuće.

Za skupštinskom govornicom Bulatović je danas prvi put govorio o javnim finansijama posle negativnog izveštaja Fiskalnog saveta.

On je istakao da je ovogodišnji budžet “dobar osnov i kredibilan plan za postepeno uvođenje u red javnih finansija Grada”. Ipak, gradonačelnik priznaje da je stanje u gradskom budžetu i dalje veoma teško.

Imamo puno problema, ali i plan kako ćemo vrlo brzo izaći iz krize. Znamo, preduzimamo mere. Odgovarao sam 4 sata predsedniku Fiskalnog saveta za period od 10 godina, iako sam ovde godinu dana - kazao je gradonačelnik.

S druge strane šef Odborničke grupe DS-a Miodrag Stanković kaže je "nepovoljno to što se sa lošeg planiranja budžeta prelazi na loše planirane aktivnosti".

U izveštaju se navodi da je vodosnabdevanje u gradu loše, a za ove namene je budžet smanjen sa 15 miliona na svega milion dinara - kazao je Stanković. 

Opozicioni odbornici su kritikovali gradonačelnika što nije podneo izveštaj o radu u prvih godinu dana gradske vlasti, a on im je to obećao za sledeću sednicu.


Prihodi veći, a troši se manje

Ističući da odgovornost za ovakvo stanje nije samo na poslednjoj garnituri gradske vlasti, već je posledica upravljanja gradom poslednjih 10 do 20 godina, gradonačelnik je kazao da su u prvih 6 meseci 2017. prihodi najveći u odnosu na poslednjih 9 godina, i da su u odnosu na 2016. uvećani za 15 %.

Prihodi su 511 miliona veći za ovih 6 meseci u odnosu na prvu polovinu 2016, ili od 2009. godine veći za 1,2 milijarde. Obaveštavam vas da ću ovaj izveštaj proslediti Fiskalnom savetu - rekao je Bulatović.

Gradonačelnik je rekao i da su rashodi smanjeni za četvrtinu u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Preko 500 miliona dugova smo iz ranijih godina vratili, redovno servisiramo svoje obaveze, na računu svakog dana ima više od 200 miliona - rekao je Bulatović.

Podsetimo, u izveštaju Fiskalnog saveta Niš je bio među gradovima u kojima je finansijska situacija najteža. Navodi se da zbog dugogodišnjeg izostanka investicija infrastruktura u veoma lošem stanju. Svega 38 % domaćinstava ima kanalizaciju, a 64 % pristup vodovodnoj mreži, što je mnogo manje od republičkog proseka.


Odustalo se od ulaganja u Radnu zonu u Ulici Ivana Milutinovića

Iako je bio plan da deo para od kredita od 800 miliona, koji je grad uzeo 2015, ode za infrastrukturno uređenje zone Ivana Milutinovća ka Medoševcu, odbornici Skupštine Grada su usvojili odluku da se ove pare preusmere za druge namene.  Skupština Niša Odbornici usvojili Izmenu odluke o zaduživanju Grada; Foto: JV/V.M.

Novac će biti utrošen za Južni i Čairski kolektor, vodosnabdevanje za selo Hum, uređenje Loznog kalema i Vinogradarskog instituta. Gradonačelnik je ovakvu odluku obrazložio time da nema zainteresovanih investitora za gradnju u zoni Ivana Milutinovića, te da novac treba trošiti prvenstveno tamo gde počinju da se grade fabrike.

Problem kod zone Ivana Milutinovića je to što je blizu reke, što je veliki rizik u proceni osiguravajućih kuća, pa se kompanije ne odlučuju da uzmu to zemljište - rekao je Bulatović.

Odbornik opozicionog NPS-a Branislav Jovanović kritikovao je ovakvu odluku, skrenuvši pažnju na to da ovaj deo Niša nikada do sada nije bio plavljen. Jovanović je dodao da je gradska vlast trebalo da na neki način stimuliše investitore da dođu u zonu Ivana Milutinovića.

Uvalili su nas u kredit od 800 miliona dinara i evo treću godinu ne mogu da potroše, i ne znaju kako da ga potroše. Ovo je četvrti put da se razmatra taj kredit - rekao je Jovanović.

On je dodao da nije protiv zaduživanja, već protiv toga što nije jasno definisan plan trošenja para od komercijalnih kredita. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • mirjana

    04:42 // 14. 7. 2017.

    najgora gradska vlada do sada povecali poreze na imovinu najvise u srbiji

  • Realan

    14:14 // 8. 7. 2017.

    Dezurni pljuvaci videcete za godinu ili 2 ,sta da stvari polako krecu nabolje ,bar kada je Nis u pitanju.
    Odavno smo palanka u koji niko nije svracao. A polako se vracamo na mapu svetskih turista ,ali i ovih u Beogradu iz vlade. Sto je mnogo bitno.

    • Mag

      17:44 // 8. 7. 2017.

      Kod nas na Panteleju se kaze nelipsi magarce do zelene trave, ko hoce da ceka jos 2 godine neka ceka ja necu odo preko.

  • LIK

    12:51 // 8. 7. 2017.

    Mi nislije sluzimo ovim naprednim kao ovce za sisanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: