Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 15. 5. 2020.

| Ekonomija

Opozicija u Beloj Palanci kritikuje sređivanje hale za investitora

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
radnici
Krenulo sređivanje orunulog objekta; foto: Opština Bela Palanka

Skoro 100 miliona dinara uložiće belopalanačka opština u renoviranje orunule fabričke hale koju će iznajmiti novom austrijskom investitoru, a da je ta cifra prevelika, smatra šef jedine opozicione odborničke grupe Slavenko Drobnjak, koji kaže da se, ipak, opozicija raduje svakom investitoru.

Lokalna samouprava vlasnik je oronulog objekta nekadašnje fabrike Femid, a po Memorandumu koji su potpisali sa austrijskim investitorom TGM services, oni su se obavezali da srede objekat, da bi ga na 3 godine iznajmili novom investitoru koji će tada krenuti u izgradnju sopstvene fabrike.

Da je cena sređivanja objekta previsoka, smatraju u opoziciji, a šef odborničke grupe Socijalističke partije Slavenko Drobnjak kaže da i pored dobre vesti što će se otvoriti nova radna mesta, ima dosta toga problematičnog. Kaže da protest nastavlja u Beogradu Drobnjak smatra da je cena sređivanja previsoka; foto: printskrin N1

Po meni nije normalno da se uloži 100 miliona dinara u sređivanje, a da se od zakupa za 3 godine inkasira nešto preko 11 miliona. Smatram i da je cena renoviranja previsoka, da je to mnogo za renoviranje 1.700 kvadrata prostora. To je van svake pameti - kaže Drobnjak

Opozicionar kaže da je njegova procena, koju bazira na sopstvenom primeru jer je ulagao u nekretnine u Beloj Palanci, da je jeftinija bila izgradnja novog objekta.

Moja procena je da u najgorem slučaju kvadrat novoizgrađenog objekta košta do 250 evra u Beloj Palanci i to iz temelja. Ovde ima i temelja i zidova i svega. Bolje da se uradio novi objekat. Sada se rade montažne hale za po 50 evra po kvadratu. Ako se izdaje na 3 godine, bolje da je urađena montažna - kaže odbornik.

Iako se, kako kaže, iskreno raduje svakom investitoru koji dođe u ovu varošicu, dodaje da treba gledati i domaće investitore. hala Opština sređuje proizvodnu halu; foto:crm.siepa.gov.rs/

Da se zaposli i 10 radnika to je dobro za Belu Palanku. Ali nije dobro da se domaći investitori degradiraju u odnosu na povlašćene investitore iz inostranstva. Problem je što nije uzeta nikakva bankarska garancija, nismo videli nikakv ugovor o penalima ako se ne zaposli toliki broj radnika. I ovih 100 su pod pitanjem, krenulo se sa paušalnim brojkama - kaže Drobnjak.

Dodaje da se dodašnja praksa nije pokazala dobrom, ali ponavlja da se opozicija raduje svakom radnom mestu, pa makar i došao od vladajuće stranke.

Podsetimo, sređivanje objekata je već krenulo, a predsednik Opštine Goran Miljković nekoliko puta je korigovao broj radnika koji bi trebalo da dobiju posao u novootvorenoj fabrici.

Najpre je bilo 500 radnika do kraja ove godine, da bi se krajem prošle godine predsednik ispravio - 100 radnika će dobiti posao ove godine, ostalih 400 do kraja 2021. godine.

Sredinom januara, nova licitacija brojem zaposlenih, ali znatno manja - posao u fabrici auto-delova imaće 350 Belopalančana i to do kraja naredne godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mesi

    17:30 // 16. 5. 2020.

    Slavenko ulagao u nekretnine u beloj palanci hm...,pa nije li njegova tašta pokojna,za njega baš nismo čuli(ZAKON O POREKLU IMOVINE)

  • Alex

    12:27 // 15. 5. 2020.

    Koliko je ovo ponižavajuće...

  • ђура

    12:01 // 15. 5. 2020.

    Тако стари демократа председник броји потенцијално упошљене али сада на нов напредњачки начин .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: