Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 26. 12. 2019.

| Ekonomija

Opozicija u Lebanu tvrdi da je usvojen “nevidljivi” budžet, vlast ćuti

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
lebane
U Opštini muk, foto: B.A.

Da je poslednja sednica Skupštine na kojoj se donosio najvažniji dokument za funkcionisanje lokalne samouporave - budžet, završena za 10 minuta i bez rasprave, kažu opozicioni odbornici. Dokument budžeta koji su usvojili je, tvrde, štampan pred samu sednicu, a odbornici ga nisu dobili, niti su o njemu diskutovali. Vladajuća većina se o ovim tvrdnjama ne oglašava.

Bez obrazlaganja i rasprave o budžetu, kako kažu opozicionari, većinom glasova usvojen je najvažniji dokument opštine. Sam dokument odbornici nisu dobili na sednici, pa kako kažu, zapravo se nije ni znalo o čemu se glasa.

Budžeta u materijalu za odbornike nije bilo, niti smo taj dokument dobili. To zapravo znači da je vladajuća većina glasala o dokumentu koji nikada u životu nisu videli - kažu opozicionari.

Koje su najvažnije stavke i na šta će se trošiti novac, kako kažu, ne znaju, a najvažniji dokument nazivaju “nevidljivim”.

Prema rečima Velibora Pešića, odbornika kome je pre 2 godine nezakonito oduzet mandat, ovakvo stanje na lokalu samo pokazuje kakvo je zapravo stanje u državi. Dodaje i da se vladajuća većina ponaša kao da im je “sve bogom dano” i da u tome nimalo nema interesa građana.

Ovo što se radi je van pameti. Usvojen je budžet od nekih 7,5 miliona evra, sednica je trajala 10 minuta na kojoj odbornici nisu ni dobili budžet i glasali su za nešto što nisu ni videli. Opšte je poznata činjenica da odbornici većine tamo nisu suštinski odbornici, nego su samo tu da po naređenju podignu ruku - kaže Pešić.

Dodaje i da za odbornike vladajuće većine lokalni parlament ne predstavlja neko ozbiljno telo, već su tu da bi pokazali poslušnost i sproveli “ono što im je rečeno”, bez rasprave i uključivanja.

Zbog čega odbornici nisu dobili dokument, zašto se on ne može naći na opštinskom sajtu i da li je i ko obrazlagao predlog budžeta od nadležnih nismo uspeli da saznamo.

Ni predsednik Opštine Ivan Bogdanović, ni predsednik Skupštine Srđan Jović, kako su nam preneli zaposleni, nisu bili u svojoj kancelariji, te nisu mogli da se jave na brojne telefonske pozive.

Pitanja o ovom slučaju poslata su im i mejlom i do objavljivanja teksta odgovora nema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: