Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:50, 12. 12. 2020.

| Ekonomija

Opozicioni odbornici kažu da je budžet Niša skrojen za vladajuću SNS, pozivaju građane da šalju predloge

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Jovanovic i Stankovic
Pozivaju građane da im šalju predloge o tome kako će se trošiti novac iz budžeta sledeće godine; foto: Niš moj grad

Svega pet dana pre sednice Skupštine na kojoj će se raspravljati o budžetu Niša, niški odbornici dobili su najvažniji dokument koji je Gradsko veće donelo bez ikakve rasprave, pa iz koalicije "Niš moj grad" napominju da je on skrojen za SNS, a ne za građane, koji ni ne znaju šta se planira njihovim novcem. Zato su pozvali Nišlije da im šalju svoje prioritete za narednu godinu, koje će objediniti i tražiti da budu u budžetu.

Kako će izgledati gradska kasa 2021. godine - odlučilo je juče Gradsko veće Niša, a da pre toga za to nisu pitani građani ni stručna javnost.

To što je bez ikakve javne rasprave, iako je to obavezno po zakonu i Statutu, doneta odluka o budžetu, koju su i odbornici dobili u poslednji čas, svega 5 dana pred sednicu Skupštine, za koaliciju "Niš moj grad" je skandalozno.

Odbornik Miodrag Stanković ocenjuje da je budžet kao krvna slika grada donet na stranačkim organima Srpske napredne stranke i skrojen je po njihovoj, a ne meri građana, koji nisu ni znali šta se planira njihovim novcem niti su pitani šta je njima prioritet.

Ove godine dešava nam se ista nepravda kao i prošle, javna i stručna rasprava za budžet je izostala. Epidemija virusa Covid 19 nije opravdanje, živimo u 21. veku gde je moguće organizovati online debate. Takođe, građani su mogli da učestvuju u kreiranju budžeta na taj način što je nacrt budžeta mogao da se nađe u Narodnim novinama i na lokalnim portalima, još pre minimum tri nedelje, pre njegovog usvajanja, kako bi građani mogli da daju svoje sugestije, primedbe i predloge - navodi Stanković.

Njegov kolega iz skupštinske klupe i koalicije Branislav Jovanović smatra da prioritet treba da budu deca i socijalno ugroženi, kao i ekologija i izgradnja komunalne infrastrukture.

Njihov predlog oko reorganizacije i transformacije u gradu uštedeo bi blizu milijardu dinara i Niš bi ponovo bio veliko gradilište, kaže Jovanović, a pomoglo bi se i najugroženijima.

Opozicija ima konkretne predloge za uštede u budžetu, gde bi bez pomoći republike već u prvoj godini novog budžeta napravili preokret nabolje u korist građana. Međutim niti je bilo javne rasprave, niti su naši predlozi saslušani, a samo kontrolisana vlast koja uvažava dijalog je i uspešna vlast, međutim to pravilo u Nišu nije ispoštovano. Najbolji primer razlike između nas i njih je u tome što smo mi na nivou grada organizovali i javnu raspravu čak i po pitanju Programa izgradnje grada gde su učestvovali Saveti građana, građani i stručna javnost - zaključuje Jovanović.

Niški opozicioni odbornici zato pozivaju građane koji ni ove godine nisu imali prilike da odlučuju o tome kako će se trošiti njihov novac, da daju svoje predloge i kažu šta im je prioritet - tako što će im pisati na mejl [email protected].

Poručuju da će predloge Nišlija kao odbornička grupa obraditi i zahtevati da oni budu sastavni deo budžeta, na sednici Skupštine zakazanoj za 17. decembar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Harmoj8kas neka kaze za koji odbor prima nadoknadu od SNS.Ovom drugom ne treba.Bio dugo godina sa gradskom kasicom prasicom.

    10:18 // 14. 12. 2020.

    Vlast katastrofa,ali ovi predstavnici ponekog iz porodice i sa nekim brojem pozajmljenih glasova glume opoziciju.Kraj sa lazima.Ljudi beze od njih.

    • Ana

      15:22 // 14. 12. 2020.

      Ne smaraj botino. Jedini si ti koji primas naknadu od SNS za sendvic.

  • Звонимир Васковић 2

    08:54 // 13. 12. 2020.

    Београд и Н. Сад имају висок % реализације као резултат квалитетног руковођења, добре организације, ефикасности стручних служби, ефикасност контроле контроле потрошње буџетских корисника. Укратко, Способно и стручно руковођење, добра организација и контрола. Нишу и Крагујевцу "само то фали" -спостављање ефикасне и оптималне организације, контрола и ефикасност руковођења. Домаћински приступ.

    • profesor

      12:36 // 13. 12. 2020.

      ..da da sav predviđeni novac ode keeplight-u, to je centralno pitanje.

    • Smuk

      19:49 // 13. 12. 2020.

      @Звонимир Васковић 2 : Prethodni komentar je OK.
      Vaš drugi komentar ... ne znam kako da shvatim , da li kao satiru , kao šalu ili kao komediju /komendiju/ ... ? Pogotovo , Vašu zadnju rečenicu iz komentara br. 2 : Домаћински приступ.
      Ali , ako ste ozbiljni ...
      Ipak je to Vaše mišljenje !

  • Čudesni dribling

    08:49 // 13. 12. 2020.

    Vlast je katastrofalna ali Niš nema ni pravu opoziciju!

    • Jovana

      15:24 // 14. 12. 2020.

      Meni je Stankovic najbolji opozicionar u Nisu. Nadam se da ce uskoro smeniti ove nazadnjake i preuzeti mesto gradonacelnika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: