Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:28, 17. 12. 2021.

| Ekonomija

Opština Babušnica isplatila 310.000 dinara više za plate u 2020. godini, nepravilnosti i u javnim nabavkama

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Mesto pomoćnika za socijalna pitanja opet upražnjeno
Revizori proveravali poslovanje za 2019. i 2020. godinu; foto: Lj. F.

Za sedmoro svojih zaposlenih, suprotno zakonu, Opštinska uprava Babušnice pogrešno je obračunavala plate i socijalne doprinose tokom 2020. godine, pa je na taj način isplaćeno 310.000 dinara više, zaključak je Državne revizorske kuće. Revizor je utvrdio i da tokom 2019. i 2020. godine Opštinska uprava nije primenjivala pojedine odredbe zaključenih ugovora javnih nabavki, pa je dato ukupno 9 preporuka odgovornima u toj lokalnoj samoupravi.

Kako je utvrdio državni revizor, plate i doprinosi za šestoro savetnika u Opštinskoj upravi su više obračunati i isplaćena je 291.000 dinara više, jer im je, objašnjavaju u izveštaju, uvećan koeficijent po osnovu položenog državnog stručnog ispita, odnosno sticanja radnog iskustva u struci od 5 godina.

To nije u skladu sa članom 39 Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, članom 4 i 5 Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima i članom 56 Zakona o budžetskom sistemu - utvrdio je DRI.

Državni revizori su otkrili i da za jednog zaposlenog na radnom mestu Poslovi u oblasti dečje, socijalne primarne, zdravstvene zaštite i studentskog standarda, kulture i sporta, osnovica za obračun poreza na zarade nije umanjena za iznos poreskog oslobođenja za 16.000 dinara, od januara do avgusta 2020. godine, tako da je više obračunata i isplaćena plata u iznosu od 19.000 dinara.

DRI je ispitivala i pravilnosti u javnim nabavkama za 2019. i 2020. godinu, gde je takođe uočeno nekoliko nepravilnosti. Kako stoji u izveštaju, Opštinska uprava nije primenjivala pojedine odredbe zaključenih ugovora.

Opštinska uprava je platila pružaocu usluge, uslugu snabdevanja građana starijih od 65 godina osnovnim životnim namirnicama i lekovima i uslugu dežurstva u prostorijama Centra za socijalni rad od 15. marta do 31. marta 2020. godine, a ugovorene su usluge pružanja dnevnih usluga u zajednici za decu, mlade i odrasle sa posebnim potrebama - utvrdio je revizor.

Prilikom izvođenja radova na fiskulturnoj sali Osnovne škole "Despot Stefan Lazarević", utvrdio je revizor, izvođač radova je izveo višak radova, a potom obavestio nadzor i Opštinsku upravu, iako je ugovoreno da u slučaju potrebe izvođenja viškova radova na sanaciji fasade i prozorskih otvora on zastane sa izvođenjem radova, pismeno obavesti nadzor i naručioca i sačeka njihovu pismenu saglasnost.

Nadzor i naručilac su dali saglasnost za višak radova, nakon što su oni već odrađeni - navodi se u izveštaju.

Takođe, kako je DRI utvrdio, Opštinska uprava je platila pružaocu usluge, uslugu pomoć u kući starim i iznemoglim licima za 203 korisnika, iako je konkursnom dokumentacijom predviđena usluga za 160 korisnika. Ipak, kako stoji u izveštaju, vrednost ugovora nije prekoračena.

Državni revizor je utvrdio još nekoliko manjih nepravilnosti u postupcima javnih nabavki, kao i da je Opštinska uprava retroaktivno izdavala zahteve za prekovremeni rad.

Izdato je 9 preporuka, a Opština Babušnica je u obavezi da dostavi odazivni izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po datim preporukama u rokovima utvrđenim prema prioritetima.

Dokumenti za preuzimanje

  1. DRI izveštaj za Opštinu Babušnicu (preuzmi) - 799.93 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki Maus

    19:48 // 17. 12. 2021.

    Sutra svi u strajk,ceo tigar u strajk,strajk Babusnica i Pirot - od 14h do 14.15h.

  • Spiridon

    17:27 // 17. 12. 2021.

    Kako bre utvrdjeno, pa gde je odgovornost, naprednjacima kojima su davane vece plate isto odgovornost oni li su se pravili nevesti i nepismeni sto su dobijali vece plate, pa da vrate visak sa zateznim kamatama, pa da im se umanje nezakonite uplate za penzijski staz

  • Provaljenik

    13:14 // 17. 12. 2021.

    Državni revizor utvrdio nepravilnosti i izdao devet preporuka za otklanjanje istih?! Ima li taj što je napavio štetu,ime i prezime,pa da bude kažnjen?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: