Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:08, 29. 10. 2018.

| Ekonomija

Opština Crna Trava subvencije davala bez programa i konkursa

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
opstina crna trava
Nepravilno rađeni finansijski izveštaji, foto: B. Antić

Opština Crna Trava, prema izveštaju Državne revizorske institucije, u toku 2017. godine subvencionisala je Javno preduzeće Vilin Lug sa 1,4 miliona dinara, bez prethodno donetog programa. Takođe, 25.000 dinara uplaćeno je Udruženju Roma bez sprovedenog konkursa i zaključenog ugovora, a za usluge je plaćeno 1,5 miliona dinara bez sprovedene javne nabavke.

Kako je u toku revizije utvrđeno, skoro 3 miliona dinara iz budžeta je uplaćivano, a da pritom nisu poštovani propisi, kao što su obavezan program subvencionisanja, sprovođenje konkursa i javne nabavke.

Osim što je u toku 2017. godine subvencionisano javno preduzeće bez prethodno donetog programa za subvencije i bez sprovedenog javnog konkursa, za šta je isplaćeno 1,4 miliona dinara, uplaćene su i dotacije Udruženju Roma u iznosu od 25.000 dinara, takođe bez sprovedenog konkursa i bez zaključenog ugovora - navodi se u izveštaju.

Pored ovoga, u izveštaju se navodi i da je izvršena nabavka usluga od 1,5 miliona dinara i to bez postupka javne nabavke, što je suprotno zakonu.

Ipak, u toku revizije rukovodioci su doneli potrebne pravilnike kako bi se ubuduće sve radilo u skladu sa zakonom.

Dato je ukupno 19 preporuka, piše u izveštaju, nakon čijih je usklađivanja Opština Crna Trava u obavezi da dostavi odazivni izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti, kao i dokaze o postupanju po datim preporukama.


Nepravilnosti i u izveštajima Biblioteke i Predškolske ustanove

Neevidentirane obaveze prema dobavljačima u iznosu od 35.000 dinara, manje prikazivanje rashoda za 13.000 dinara , kao i pogrešna klasifikacija nekretnina, nepravilnosti su utvrđenje tokom revizije Opštinske biblioteke “Sestre Stojanović”.

Nedostaci u finansijskom izveštaju pronađeni su i prilikom revizije finansijskog izveštaja Predškolske ustanove Mladost.

Nepravilno su stvorene obaveze i izvršeni rashodi u iznosu od najmanje 569.000 dinara za zaključena 3 ugovora o privremenim i povremenim poslovima koji po svojoj prirodi i suštini nisu takvi - navode u izveštaju.

Takođe, loše su popunjeni obrasci za bilans stanja, nije dostavljena jedinstvena evidencija nepokretnosti o javnoj svojini, a ustanova nema ni akt kojim se uređuje otpisivanje sitnog inventara.

Biblioteka i Predškolska ustanova imaju rok od 90 dana da otklone otkrivene nepravilnosti i o tome obaveste Državnu revizorsku instituciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojanča Petrović

    08:47 // 30. 10. 2018.

    Sve dok je na čelu opštine čovek koji je promenio sve moguće stranke, bilo je i na b92 ko se seća a koji je jedva i osnovnu školu završio tako će i biti. Zakon ne poštuju misle da su najjači ali kad tad neko će morati da odgovara kad ova vlast ode a bogami moraće neko i u zatvor. Što kaže Šojić dolazi vreme ćorke u koju će da se ide kao i u kafanu. A neko reče ko je išo u kafanu... i tako.

  • Predrag

    19:57 // 29. 10. 2018.

    Uplaćena sredstva Udruženju Roma, a u opštini Crna Trava uopšte nema roma...

  • djuram

    18:27 // 29. 10. 2018.

    Lopovluk na sve strane,i ja ne vidim da ce neko da ostane bez fotelje i odgovara krivicno.Partija je ispred pravde,drzave i naroda,bravo SNS.

    • dejan petrovic

      06:45 // 30. 10. 2018.

      Smesni novci! To je samo podsetnik sto nisu vratili kusur! Nepricajte o foteljama kupice nove sa dvosedom i vodenim krevetom!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: