Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:01, 5. 8. 2020.

| Ekonomija

Opština Crveni Krst daje 10.000 evra za kafane, komisija ocenjivala estetiku i ukus jela

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
leskovacki rostilj
Na meniju od ribe do roštilja, foto: B. A.

Pet kafana je izabrano na tenderu niške Opštine Crveni Krst za pripremu jela za opštinare i njihove goste, a u ponudi su roštilj, domaća i internacionalna kuhinja, pečenje i riblji specijaliteti. Za sve to iz budžeta izdvaja se 1,2 miliona dinara, a predsednik Opštine Miroslav Milutinović kaže da će pola miliona otići na ketering.

Niške kafane u prethodnih mesec dana slale su svoje ponude Opštini i to u 6 kategorija, a na kraju je komisija odlučila da posao sklopi sa 5 različitih ugostiteljskih objekata.

Opštinari će “na potpis” moći u “Galiju” ako im je do pečenja, za riblje specijalitete zadužen je “Amerikanac”, internacionalna jela će jesti u kafani “Tri fenjera”, domaću kuhinu u “Staroj kuburi”, a za roštilj i ketering izabrana je “Trpeza In”.

odluka kafane OCK Odluka o izboru kafanaPosao komisije, sudeći po tabeli bodovanja uopšte nije bio lak, jer su morali da boduju estetiku i izgled jela, ali i ukus i kvalitet ponuđenih porcija.

Za svaku kategoriju u ponudi je bilo u proseku po 6 kafana, a članovi komisije su ocenjivali sa od 3 do 5 bodova.

Pored jela kontrolisani su i higijenski uslovi, ekonomičnost rada i pravilna upotreba sredstava za rad.

Na kraju, izabrani su pomenuti objekti, a svaka kategorija vredi 140.000 dinara, dok se za ketering izdvaja pola miliona dinara.

Predsednik Opštine u tehničkom mandatu Mirosalv Milutinović kaže da je ketering najskuplji jer je to za dva bitna događaja - opštinsku slavu i Dan opštine.

500.000 je ketering za proslave, za Dan opštine i slavu Sveti Marko. Po 250.000 dinara - kaže Milutinović.

On tvrdi da ne zna ni koje su sve kuhinje u ponudi, niti mu je jasno zašto toliki izbor.

Ma šta će nam to. Čudi me da ima i za to. Ne znam stvarno. Tako je neko napisao da to mora da bude i mi smo odradili - kaže Milutinović.

Učesnici na tenderu još mogu da se žale, tvrdi Milutinović, tako da odluka o izboru ugostiteljskih objekata još nije konačna.

Prema zvaničnoj dokumentaciji, istu suma novca građana, Opština je za kafane izdvojila i prošle godine.

odluka struja OCK Odluka o gorivuNeposredno pre tendera za kafane, Opština je sprovela tender za nabavku goriva za službena vozila. Na tender se jedini javio NIS i on je i dobio posao, ali će za nabavku goriva biti potrošeno manje novca nego za kafane, ukupno 1.004.513,10 dinara bez PDV-a.

Opština Crveni Krst je niška opština sa najviše površine u ruralnom delu, a mnoga sela imaju problem sa pijaćom vodom i nemaju kanalizacionu mrežu. Cisterna sa pijaćom vodom je i danas u Rujniku, bez vode su i meštani Delničke ulice, a donedavno je naselje Šljaka iza Opštine svakog dana bilo bez vode zbog loših instalacija.

Jedna od najstarijih ulica u Opšini, donedavno pod imenom Sarajevska, a sada Ulica 63. padobranske brigade pre 4 godine asfaltirana je do pola i tu se stalo.

Ukupan budžet Opštine za ovu godinu je 173 miliona dinara.


Nije jedina Opština sa kafanskim tenderima

Pre nekoliko godina 1,1 milion dinara na kafane je dala Opština Pantelej, jedna od najsiromašnijih u Srbiji prema zvaničnim statistikama.

Za razliku od Crvenog Krsta, gde su ugostitelji birani po kategorijama, u Panteleju su u konkursnoj dokumentaciju imali čitave menije i spiskove jela koje kafana koja pobedi mora da isporuči.

Pored toga, osim kafana po Nišu, Nišlije i Pantelejci koji pune budžet, opštinarima su platili ishranu i ugostiteljskom objektu na auto-putu Beograd - Niš i jednom restoranu u Zemunu.

Opština Niška Banja je prošle godine sklopila ugovor vredan 500.000 dinara sa kafanom koja ne postoji. Ove godine Opština Niška Banja, kako kaže predsednik u tehničkom mandatu Dejan Jovanović, nije raspisivala tender za ugostiteljske usluge i neće novac iz budžeta trošiti za ove namene.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    23:18 // 5. 8. 2020.

    MOLIM VAS- da li ce i ove godine biti ribica u kajmaku?!??? .... ovaj... mislim... samo pitam...... da znam.....

  • Dr TEODORA

    18:26 // 5. 8. 2020.

    DA JE VLAST U GRADU ODGOVORNA I SVESNA, ODMAH BI UKINULA OPŠTINE !

    • Pošten svet ispašta!

      21:32 // 5. 8. 2020.

      Ma nemoj ti ćeš nekome nešto da ukidas more treba ukinuti te zablude što STANCUJU TO DR KOJE NICEMU NE SLUZI, opštine bar nešto rade a šta radi to tvoje dr.mr i ostalo pošten svet koji vredno dolazi na posao i radi ispašta zbog takvih kao oni i kao ti Drrrrrr!

  • kole

    16:18 // 5. 8. 2020.

    Да ли је познато каква је ситуација у осталим општинама и јавним предузећима у Нишу?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: