Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:17, 24. 12. 2020.

| Ekonomija

Opština Merošina bez javne nabavke plaćala kafane i medije, utvrdili revizori

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
merošina opština
U Merošini bilo široko, a kafana se plaćala iz budžeta i bez javne nabavke: Foto: Opština

Kontrola državnih revizora utvrdila je da Opština Merošina nije raspisivala javne nabavke, niti je komisija birala najbolje ponuđače, ali je zato za ugostiteljske usluge u 2018. i 2019. godini dala skoro 3 miliona dinara na ovaj nezakonit način. Tome treba pridodati, piše u izveštaju, još toliko za reprezentaciju, ali i 877.000 za medijske usluge, takođe bez tendera. Ukupno je u te dve godine bez tendera potrošeno 9,38 miliona dinara.

Revizor je u Merošini za pomenuti period kontrolisao samo javne nabavke i rashode za zaposlene.

Utvrđeno je da Narodna biblioteka nije svoj Plan nabavki objavila na portalu, a Predškolska ustanova “Poletarac” za 2018. i 2019. godinu nije imala interni akt o bližem uređenju ovog postupka.

Ipak, najveći propusti utvrđeni su u trošenju novca građana koji su plaćanjem poreza napunili budžet, a deo tih para otišao je za kafane i to bez tendera.

Predsednik opštine za ugostiteljske usluge u iznosu od 1.585.000 dinara; 2) Opštinska uprava za: reprezentaciju u iznosu od 3.006.000 dinara, ugostiteljske usluge u iznosu od 1.370.000 dinara, medijske usluge u iznosu od 877.000 dinara i za održavanje vozila u iznosu od 996.000 dinara - piše u izveštaju revizora.

Opštinska uprava je u 2 godine koje su bile predmet kontrole, utvrdio je revizor, zaključila različite uguvore vredne oko 18,5 miliona dinara, a da pritom nisu ispoštovane procedure koje nalaže Zakon o javnim nabavkama.

Nije objavila oglase o javnoj nabavci na Portalu javnih nabavki i Portalu službenih glasila RS i baza propis; 2) nisu svi članovi komisije za javnu nabavku prisustvovali postupku otvaranja ponuda tako da nisu svi članovi komisije potpisali zapisnik o otvaranju ponuda i 3) nisu svi članovi komisije za javnu nabavku potpisali izjavu kojom potvrđuju da u predmetnoj javnoj nabavci nisu u sukobu interesa - piše u izveštaju.

Zbog loše primene zakona, loše obračunatih koeficijenata, ali i nezakonito upisivanog prekovremenog rada (po 37 sati mesečno), za plate i ostala davanja zaposlenima isplaćeno je 2,2 miliona dinara više nego što je trebalo u 2019. godini.

Jedna od zanimljivijih stavki izveštaja je i nezakonita raspodela solidarne pomoći predsedniku i članovima Privremenog organa koji je upravljao Opštinom prethodnih meseci.

Predsedniku i članovima Privremenog organa opštine Merošina isplaćena je solidarna pomoć za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja u ukupnom iznosu od 267.000 dinara iako opštim aktom poslodavca nisu propisana merila za isplatu solidarne pomoći za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja - piše u izveštaju.

Privremenim organom upravljala je Sanja Stajić, sada pomoćnica gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski.

Načelnik Opštinske uprave je otišao u penziju, utvrdio je revizor, a njegova otpremnina iznosila je ukupno 151.000 dinara. Ta suma je umanjena za 5.000 dinara koliko je iznosio račun u niškoj kafani ”Biser”.

Što nije u skladu sa članom 119 Zakona o radu i članom 51 Uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika - zaključak je revizora.

Opštini je dato ukupno 9 preporuka za ispravku i usklađivanje sa zakonom, a Opština ima 90 dana da pošanje Odazivni izveštaj i dokaze da je postupljeno po preporukama.

Kompletan izveštaj DRI pročitajte - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Razbibriga

    00:04 // 25. 12. 2020.

    Cepaj samo, one sto smo ojadili, glasace jos odlucnije za nas !

  • Dragan

    17:28 // 24. 12. 2020.

    Pa pohapsiti lopove koji su primali novac a imali plate.Misle tako ce se zaboraviti.

  • Mika Milic

    12:23 // 24. 12. 2020.

    TA KLAPA I DALJE VRSLJA , SAMO SAD BEZ KONKURENCIJE.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: