Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 23. 9. 2020.

| Ekonomija

Opština Palilula prošle godine više trošila nego što je zaradila, deficit pokriven viškom iz 2018.

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
opština palilula
Palilula i drugu godinu "gura" sa planiranim deficitom; foto: JV/S. M.

Nešto više od 114,5 miliona dinara je prihodovala niška Opština Palilula na osnovu poreza i drugih dotacija, a potrošila je do kraja 2019. godine oko 126,8 miliona dinara, piše u zvaničnom izveštaju. Jasno je da je napravljen deficit u finansijskom poslovanju, ali je on pokriven sa 25 miliona dinara, viškom koji je prenet iz 2018. godine.

Kako je moguće da jedna Opština koja uglavnom nema nikakve dodatne troškove od onih koje isplanira budžetom napravi poslovni minus, pitanje je za sve ekonomiste.

Ali gledajući budžet Palilule za 2019. godinu stvar postaje vrlo prosta - deficit je planiran u budžetu.

Još kada su krajem 2018. nadležni u Opštini formirali budžet oni su planirali veće rashode od prihoda. Tako je planirano da se u bdužet u 2019. slije 118.723.119 dinara, a da se tokom godine potroši 141.227.000 dinara.

palilula prihodi Prihodi za 2019. godinu ostvareni sa 96,5%Tako je i urađeno, pa je i realizacija prihoda na zavidnom nivou od 96,5 %, dok je potrošeno 88,5 % planiranog novca.

I pored toga račun je ušao “u minus”, a to je pokriveno sa 25 miliona dinara koji su, kako piše u izveštaju, preneti iz prethodne godine.

Za novog predsednika Opštine Bratislava Vučkovića pohvalno je što su prihodi ostvareni u visokom procentu.

Očigledno je čim su prihodi oko 96%, a rashodi u manjem procentu znači da se poslovalo dobro, a mi ćemo u narednom periodu da pokušamo da to bude još bolje - rekao je Vučković.


Najviše se trošilo na plate i zaposlene

palilula budžet rashodi Rashodi najviše za plate

Prihodovalo se najviše od poreza, pokazuje završni račun za 2019. godinu, čak 65,4 miliona dinara, a trošilo se najviše na plate i doprinose za zaposlene. Od utrošenih 125 miliona, 63 miliona je otišlo na plate, a 40 miliona na stavku "Korišćenje roba i usluga". Kada se ta stavka razloži vidi se da je od tih 40, čak skoro 30 miliona dato na "usluge po ugovoru".

Bivši predsednik Opštine Aleksandar Ždrale koji je učestvovao u stvaranju i odgovoran je za trošenje prošlogodišnjeg budžeta nije odgovarao na pozive i poruke novinara Južnih vesti, ali je za TV Zona plus rekao da se prošle godine u Paliluli poslovalo domaćinski.

aleksandar ždrale Ždrale rekao da se domaćinski poslovalo; foto: Opština PalilulaRadilo se sve po planu i programu. Nije bilo neplaniranih rashoda u protekloj kalendarskoj godini. Takođe moram naglasiti da smo mi značajne mere štednje u Opštini uveli po svim osnovama i ostvarili smo uštede. Sve svoje obaveze smo servisirali na vreme i dugovanja nemamo - rekao je Ždrale, a prenosi Zona.

Slično je isplaniran i budžet za 2020. godinu i deficit od oko 12,8 miliona dinara je njegov sastavni deo.

To znači da su, prema planu, i ove godine rashodi veći od prihoda Opštine Plailula, a “minus” će, kako piše, biti pokriven neraspoređenim viškom iz 2019. godine koji je preostao od 25 miliona iz 2018.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rastko

    09:26 // 24. 9. 2020.

    Zato nemaju da srede parking iza zgrade opštine, fasada im oronula, itd!
    Ulica Branka Radičevića nema trotoar, pored zgrade Gimnazije i Učeničkog doma, vazda nepokošeno, bačene grane. To je nebitno...

  • dragoljub stamenković

    08:26 // 24. 9. 2020.

    Kavaljer Ždrale sa našim parama !

  • Oblak

    07:45 // 24. 9. 2020.

    Kakav višak u budžetu, kada se budžetska godina završava 31.decembra. Sve pare se vraćaju. Gde su ih čuvali.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: