Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 22. 5. 2021.

| Ekonomija

Opština Vlasotince se zadužuje sa 70 miliona - najavljeno za investicije, ali i zbog “minusa” javnih preduzeća

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
skupstina VL
Šesta sednica u Vlasotincu; foto: T. Todorović

Dok predsenik Opština Vlasotince Bratislav Petrović navodi da su razlog podizanja kredita kapitalni projekti iz opozicije tvrde da je pravi razlog izmirivanje dugova javnih preduzeca “Vodovod” i ”Komunalac”. Petrović kaže da će dokapitalizacija preduzeća biti iz budžeta, a “da će kredit pokriti određene pozicije”.

On je na šestoj sednici lokalnog parlamenta prisutnima predstavio 13 kapitalnih projekata zbog kojih se Vlasotince zadužuje u iznosu od 70 miliona dinara. Neki od njih se tiču uređenja dvorišta Opštine, otkupa zamljišta za izgradnju sportskog terena, uređenja gradskog kupališta i asfaltiranje pojedinih ulica.

Kada se spominju velike cifre, zapravo su to iznosi koji su projektom predviđeni, koliko će na javnoj nabavci oni pasti zavisi od ponuđača kada bude sprovodio postupak javne nabavke. To je ono što će biti finansirano iz ovog kredita, a zapravo ovaj kredit nam ne bi trebao da nam javna preduzeća nisu u situaciji u kakvoj jesu - rekao je predsednik.

Ovo izlaganje otvorilo je raspravu o tome zašto se zapravo podiže kredit - da li za realizaciju projekata ili za povećanje osnovnog novčanog kapitala u JKP Vodovod u iznosu od 53 miliona dinara i JKP Komunalac u iznosu od 20 miliona dinara.

IMG_20210521_174920 Opozicija se buni; foto: T. TodorovićŠef odborničke grupe Grupa građana dr Dragan Spasić - Dragan Spasić rekao je da će dugovanje Opštine zbog ovog kredita biti 131,5 miliona dinara i da od svega navedenog “ne vidi ništa kapitalno”.

Odbornik Dragan Jović iz iste odborničke grupe bio je zbunjen, rekavši da mu nije jasno zašto Opština podiže kredit ako ne za otplatu duga javnih preduzeća.

Ako ne podižemo ovaj kredit za isplatu duga vodovodu od 50 miliona, ja vas pitam od čega ćemo da povećamo osnovni kapital Vodovoda ako to nemamo predviđeno u budžetu. Mi povećavamo osnovni kapital od 50 miliona, pa vas pitam iz kojih sredstava ako ne iz ovih za koje se zadužujemo - rekao je Jović.

Predsednik Opštine Petrović je odborniku odgovorio da on ili ne razume ekonomiju ili se pravi, pa je pojasnio da se kredit ne podiže zbog “minusa” preduzeća, ali se podiže zbog njih.

Sredstva odnosno podizanje kredita nije za Vodovod ali je zbog Vodovoda, zato što ćemo iz sopstvenih sredstava finansirati osnivački kapital Vodavoda i osnivački kapital u Komunalcu, a kredit podižemo za zatvaranje pozicija u okviru planiranog budžeta na rashodovnoj strani. Kolika će ušteda biti od toga na javnim nabavkama videćemo, ali je naša dužnost da sredstva od zaduživanja dugoročnog kredita potrošimo za investicije. Da nemamo obavezu da povećavamo osnivački kapital kod Vodovoda i Komunalca ne bismo morali da se zadužujemo - rekao je on.

Iako se vlast i opozicija nisu usaglasili, nakon rasprave izglasan je predlog Odluke o zaduženju opštine Vlasotince podizanjem dugoročnog kredita kod poslovnih banaka.


Javna preduzeća loše posluju, ali podižu cene

Na sednici je između ostalog i izglasana odluka o povećanju cena usluga JKP Komunalac.

Ovo je izazvalo nezadovoljstvo kod opozicionog dela odbornika jer pored toga što su usluge poskupele oni dobijaju i pomoć od Opštine u iznosu od 20 miliona dinara. Direktor Komunalca Božidar Kocić novi cenovnik pravdao je time što preduzeće nije povećalo svoje cene od 2017. godine.

Tako će građani Vlasotinca za iznošenje smeća po članu domaćinstva umesto dosadašnjih 125 dinara plaćati 150 dinara i dodatnih 90 dinara koje do sada nisu plaćali, zbog transporta otpada na regionalnu deponiju “Željkovac”.

Cene su najviše podignute za privredna društva i ustanove, a odnose se na iznošenje, transport i deponovanje smeća. Cenovnik pogrebnih usluga je takođe znatno poskupeo, pa se procenat povećanja kreće od 30% do 200% u zavisnosti od usluge.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    14:19 // 23. 5. 2021.

    Ma , kakó se ne razumeju u ekonomiju ?
    Što ne podignu sebi lično kredit za svoje "projekte" : da zasade vrbe pa da kaleme vinovu lozu na nji' i da prave "Vlasotinački roze" ili "domaćo belo" !
    Kad je njihov džep u pitanju - onda se "razumeju /odbiraju/ u ekonomiju" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: