Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 19. 4. 2024.

| Ekonomija

Opštinari Medijane "štede na sebi" - smanjili stavke za “ugostiteljske usluge”

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne Vesti
Opština Medijana
720.000 dinara manje za ugostiteljske usluge; foto: Nikola Đukić

Umesto predviđenih 2 miliona dinara za piće, kafanu i ketering, niška Opština Medijana rebalansom budžeta smanjila je taj iznos za 720.000 dinara. Kažu da će zbog brige o građanima štedeti na sebi, tako što će budžet smanjiti opštinskoj Skupštini i Veću, dok će postojeći ugovori biti ispoštovani.

Na sednici Skupštine Opštine Medijana, koja je održana 17. aprila, a na kojoj se raspravljalo o Drugim izmenama i dopunama budžeta za ovu godinu, saopšteno je da su sredstva za ugostiteljske usluge smanjene za 720.000 dinara. Iznos je Skupštini smanjen za 220.000 dinara, dok je opštinskom Veću smanjen za 500.000 dinara.

Ukupni budžetom kojim su do sada raspolagali za ugostiteljske usluge, kažu da je bio 2 miliona dinara, a deo tog novca je već utrošen na tri javne nabavke, kojima su tražili da napune bife Skupštine i Uprave Opštine, kao i odabir kafane za poslovne ručkove i razne prezentacije, kako su to ranije naveli.


Koji su važeći ugovori za ugostiteljske usluge?

Uprava i Skupština Opštine Medijana raspisale tendere, kojima su planirali da kupe viski, vinjak, likeri, rakije i vina, sa tačno navedenim markama pića koje žele kako bi napunili opštinski bife.

Na spisku alkoholnih pića koje i Uprava i Skupština Medijane planiraju da kupe jesu Chivas, Gorki list, Ballantines, voćni i likeri od čokolade i kokosa, rakije od dunje, jabuke i kajsije, viljamovka, lincura, Rubin vinjak, Tikveš, Chardonnay, Stobi, kao i vina iz Vršačkih vinograda i vinarije Izba Jovanović.

Naručuju i sokove od narandže, borovnice, breskve i jabuke, mineralnu vodu negaziranu vodu, kao i mineralnu vodu u staklenoj ambalaži.

Takođe, za usluge u kafani u centru Niša, sa internet dometom u bašti, Opština Medijana je planirala da izvodji 500.000 dinara sa PDV-om. U tenderskoj dokumentaciji se navodi da restoran treba da ponudi predjela, jagnjeća, teleća i praseća pečenja, pileću čorbu, kao i specijalitete sa roštilja, salate i poslastice.

Iako planiraju da smanje budžet, kažu da su ugovori za usluge opštinskog bifea i odabir kafane važeći, zbog toga što imaju zakonsku obavezu.

Ugovori koji se odnose na usluge opštinskog bifea, važeći su i objavljeni na portalu javnih nabavki, što predstavlja zakonsku obavezu. Ugovori za usluge bifea zaključeni su za Upravu na iznos od 465.190 dinara bez PDV-a, odnosno 554.203 sa PDV-om. Za Skupštinu, na iznos od 279.908 dinara bez PDV-a, odnosno 335.266,10 dinara sa PDV-om. Za ugostiteljske usluge zaključen je samo jedan ugovor i to na iznos od 416.600 dinara bez PDV-a, odnosno 500.000 dinara sa PDV-om - rekli su iz Medijane.

Kada je reč o uslugama bifea, iz Opštine navode da su u pitanju usluge koje koriste i zaposleni i funkcioneri, kao i to da se naplaćuju i odbijaju od njihovih zarada, a iznosi uplaćuju u Fond za hraniteljstvo po meri deteta Gradske opštine Medijana.

Iz ovog Fonda se finansiraju zimovanja i odmori dece iz hraniteljskih porodica, njihovih pratilaca i hranitelja. Gradska opština Medijana nekoliko godina unazad u saradnji sa Centrom za hraniteljstvo i usvojenje u Nišu organizovala je rođendane ovoj deci, njihov boravak u Odmaralištu Divljana, na Zlatiboru, kao i kampu našeg poznatog pisca Ljubivoja Ršumovića. GO Medijana jedina je opština u Srbiji koja ima ovaj fond - kažu iz Medijane.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić rekao je prilikom usvajanja drugog rebalansa budžeta da su smanjenjem ugostiteljskih usluga štedeli na njima, a brinuli o građanima, kao i to da ugosteteljske usluge nisu namenjene samo funkcionerima i zaposlenima u Opštini, već da podrazumevau i ketering za manifestacije koje organizuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tutifruti

    11:31 // 20. 4. 2024.

    I u zatvoru nije loša hrana, nadam se da ćete uskoro da probate

  • Pera

    21:03 // 19. 4. 2024.

    Krkanje u kafanu i službena kola za privatne potrebe treba ukinuti u svim gradskim opštinama u Nišu. Paraziti.

  • Tajanstveni Alan

    19:45 // 19. 4. 2024.

    Alo, bre, ne budite naivni, naci ce oni mogućnosti da locu i krkaju na grbaci naroda! Mnogo treba da si zatucani da verujes ovim, predzbornim saopstenjima!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: