Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 4. 10. 2012.

| Ekonomija

Osnovan klaster za Radan

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
foto: prolombanja.com
foto: prolombanja.com

U Prolom Banji, nadomak Kuršumlije, osnovana je organizacija "Turistički klaster Radana" koja će da spoji neolitsko naselje u Pločniku, Đavolju Varoš i Caričin Grad, kao tri turističke destinacije evropskog i svetskog značaja.

Cilj klastera jeste da osim unapređenja turističke ponude nekoliko opština juga Srbije, Kuršumlije, Prokuplja, Bojnika, Lebana i Medveđe, osnaži kapacitete i poboljša konkurentnost ovog područja.

- Novoosnovani klaster će nam pomoći da unapredimo poslovanje a samim tim povećamo broj dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista, ali istovremeno stvorimo sliku o području oko Radan planine kao jednoj od najlepših turističkih regija u Srbiji - naglasio je direktor sektora za turizam kuršumlijskog preduzeća "Planinka" Radovan Tanasković.

On je posle osnivačke skupštine objasnio da će upravo klaster biti mehanizam koji će pomoći da se putna mreža i turistička infrastruktura na ovom području brže razvijaju.

- Iako Radan kao područje obiluje atraktivnim turističkim destinacijama , potencijalnim skijalištima, lovištima, delovima putnih i biciklističkih koridora, pešačkim stazama, zbog loše infrastrukture i niskih tehničkih i ljudskih kapaciteta u oblasti turizma nije bilo moguće ostvariti brži razvoj. Sada će se sve to promeniti, jer je klaster okupio veliki broj privrednih subjekata - pojašnjava Tanasković

On dodaje da se osnivanjem klastera stvaraju uslovi za strateško organizovanje aktivnosti, efikasniji rad, olakšano pregovaranje sa potencijalnim poslovnim partnerima, zajedničke marketinške aktivnosti i kampanje.

- Sve u cilju unapređenja prepoznatljivosti radanskog područja. Dugoročno posmatrano očekuje se održiv razvoj regiona i poboljšanje životnog standarda svih žitelja ovog područja - istakli su učensici osnivačke Skupštine turističkog klastera radanskog područja.

Osnivanje klastera su finansijsku podršku pružile Evropska Unija i Vlada Švajcarske kroz program evropskog partnerstva sa opštinama EU-Progres.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar Milanovic

    14:24 // 2. 5. 2013.

    Bravo,

    Ubedljivo najbolja poslovna ideja u zadnje vreme .
    Potrudite se da klaster bude aktivan i ima sto vise clanova.
    sAMO NAPRED.

    Aleksandar Milaqnovic

  • Ljubitelj prirodnih lepota

    16:23 // 10. 10. 2012.

    Odlična ideja. Upoznajte prvo Beograđane, pa onda evropljane.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: